Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

CINE ΓΕΡΑΚΑ από Πέμπτη 12 έως Τετάρτη 18 Ιουνίου

ΧΙΛΙΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ
A MILLION WAYS TO DIE IN THE WEST

Σκηνοθεσία: Σεθ Μακφάρλαν.
Πρωταγωνιστούν: Λίαμ Νίσον, Σαρλίζ Θερόν, Αμάντα Σέιφριντ, Σεθ Μακφάρλαν.
Διάρκεια: 112 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.00 & 23.15 (Δύο προβολές)
ΚΥΡΙΑΚΗ & ΤΕΤΑΡΤΗ 21.15 & 23.30

Ένα εκατομμύριο τρόπους να πεθάνεις στο γέλιο υπόσχεται η νέα εκκεντρική κωμωδία – γουέστερν, με φόντο την επικίνδυνη Δύση του 19ου αιώνα, που φέρει την υπογραφή του σαρδόνιου και πάντα αιχμηρά καυστικού Σεθ ΜακΦάρλαν (Family Guy), στη δεύτερη μεγάλη ταινία του μετά το ξεκαρδιστικό Ted. Κρατώντας τον ρόλο του πρωταγωνιστή, σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού, ο ΜακΦάρλαν υποδύεται έναν δειλό αγρότη που το μόνο που επιθυμεί διακαώς είναι να φύγει από το πολεμοχαρές Δυτικό Μέτωπο, κι ο οποίος προσπαθεί να εντυπωσιάσει την πρώην κοπέλα του (Αμάντα Σέιφριντ) κομπάζοντας στο πλευρό τής πάντα εκθαμβωτικής Σαρλίζ Θέρον, που του μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πώς να σημαδεύει κατευθείαν στις καρδιές των γυναικών. Όταν κληθεί σε μια δύσκολη μονομαχία με τον δολοφονικό Λίαμ Νίσον, στο ρόλο του κακοποιού συζύγου της Θέρον, ο (εκ)κεντρικός ήρωας θα χρειαστεί κάτι πολύ παραπάνω από καλή εκπαίδευση στη σκοποβολή: θα χρειαστεί κουράγιο και τύχη βουνό.

Την εποχή που ο Σεθ ΜακΦάρλαν και οι συνεργάτες του στη συγγραφή του σεναρίου, Άλεκ Σούλκιν και Γουέλσι Γουάιλντ ολοκλήρωναν την κωμωδία Ted, σε ένα διάλειμμα τους είδαν το κλασικό γουέστερν με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ Hang ‘Em High. Τότε συνέλαβαν την ιδέα να γράψουν ένα ανατρεπτικό σενάριο που να διακωμωδεί το είδος αυτό. Σχολιάζει ο Μακ Φάρλαν «Συζητούσαμε πόσο ρομαντικά δίνεται η εποχή αυτή στις ταινίες και τη λογοτεχνία, τη στιγμή που ξέρουμε πως ήταν μια εποχή κι ένα μέρος άκρως καταθλιπτικά και επικίνδυνα, ιδίως αν δεν ήσουν άντρας πολλά βαρύς… Με αυτό το σκεπτικό ξεκίνησαν όλα.»

Ο χαρακτήρας που υποδύεται ο ΜαΦάρλαν είναι εσκεμμένα πιο σύγχρονος προκειμένου να τον αντιδιαστείλει με την Άγρια Δύση και τα έθιμά της και να τονίσει την απέχθειά του για αυτήν. «Είναι ένας από τους ανθρώπους που θα ένιωθαν απελπισία στη Δύση. Δεν είναι βαρύς κι ασήκωτος. Δεν είναι πιστολέρο… Δεν μπλέκει σε καβγάδες. Είναι σπασικλάκι. Είναι διαβασμένος και ευαίσθητος, πράγμα που δεν διακρίνει τους ανθρώπους του 1880. Προσπαθεί κάπως να βρει μια θέση στην Άγρια Δύση.» σχολιάζει ένας εκ των παραγωγών, ο Σκοτ Στούμπερ.

Ο βασικός γυναικείος χαρακτήρας της ταινίας είναι η Άννα, μια μυστηριώδης γυναίκα που εμφανίζεται στην πόλη και η οποία δένεται με τον πρωταγωνιστή λόγω της κοινής τους απέχθειας για την Δύση. Κι αυτό που ξεκινά ως φιλία καταλήγει σε έναν αμοιβαίο έρωτα. Στο ρόλο της Άννα… η μοναδική Σαρλίζ Θέρον που σχολιάζει «Εδώ και καιρό με ενδιέφερε η κωμωδία, αλλά το κοινό με έχει ταυτίσει με άλλα πράγματα. Μάλιστα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι η παράξενη κωμωδία, που σπανίζει. Το σενάριο και το γεγονός πως το σκηνοθετεί ο Σεθ με ξετρέλανε. Σχεδόν ικέτευσα για τον ρόλο.» Στην πρώτη τους συνάντηση είχαν και οι δύο πολύ άγχος. Ο μεν Σεθ γιατί η Σαρλίζ είναι μια βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός και εκείνη λόγω της απειρίας της στην κωμωδία. Αυτή η αμηχανία είναι που προσέδωσε στη σχέση τους καταπληκτική χημεία.

Στο ρόλο της ανώριμης πρώην κοπέλας του βασικού ήρωα βρίσκουμε την Αμάντα Σέιφριντ, η οποία για πρώτη φορά δοκιμάζεται σε κάτι αμιγώς κωμικό, ενώ στο ρόλο του πλούσιου Φόι, που ξελογιάζει την πρώην του βρίσκουμε τον ταλαντούχο Νιλ Πάτρικ Χάρις.

Ο Ιρλανδός Λίαμ Νίσον υποδύεται τον Κλιντς Λέδεργουντ, διατηρώντας μάλιστα, εσκεμμένα και την προφορά του, ως φόρο τιμής και στο Family Guy.

Στην ταινία βρίσκουμε ακόμα τον Τζιοβάνι Ριμπίζι (γνώριμό μας και από την ταινία Ted) και την Σάρα Σίλβερμαν που στις κοινές σκηνές τους κλέβουν την παράσταση.

Τα γυρίσματα έγιναν σε Σάντα Φε, Νέο Μεξικό και Αριζόνα. Τη μουσική υπογράφει ο βραβευμένος με Emmy Joel McNeely και τη μίξη ο Rich Breen. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται το Τραγούδι για τα Μουστάκια που είναι ένα παλιό τραγούδι του Stephen Foster από το 1860 και το οποίο είναι πολύ γελοίο. Οι δημιουργοί, βέβαια, πείραξαν λίγο τους στίχους και με την ερμηνεία του Νιλ Πάτρικ Χάρις το τελικό αποτέλεσμα απογειώθηκε! Σε αυτό συνέβαλε και η χορογραφία του Ρομπ Άσφορντ που περιλαμβάνει 16 ζευγάρια (ντόπιοι, πέντε χορευτές από τη Νέα Υόρκη αλλά και τα τρία πρωταγωνιστικά ζευγάρια) και η οποία χρειάστηκε πρόβες τριών εβδομάδων ώστε να βγει σαν μιούζικαλ, εξιστορώντας μια ιστορία. Το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει ο βραβευμένος δις με Grammy country superstar Alan Jackson