Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Γεώργιος Γκόνης: Γιατί ζητώ την ψήφο σας

Γεώργιος Γκόνης
Αποδεχόμενος την τιμητική πρόταση του Δημάρχου Παλλήνης κ. Θανάση Ζούτσου να συμμετάσχω στις εκλογές ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, θα έπρεπε να δώσω απαντήσεις σε δύο καίρια και θεμελιώδη ερωτήματα:
  • Γιατί να συμμετάσχω στις δημοτικές εκλογές; 
  • Γιατί με τον συνδυασμό του Ζούτσου; 
Απαντώ, αρχίζοντας από το δεύτερο ερώτημα, το εύκολο. Δεν στάθηκα στην αναζήτηση εκτελεσθέντων έργων και οργανωτικών παρεμβάσεων. Ενδεχομένως ένας αυστηρός κριτής να διακρίνει αστοχίες και παραλείψεις. Υπάρχει όμως ένα καίριο και αδιαμφισβήτητο στοιχείο που πρέπει να τονισθεί και να κατανοηθεί από όλους. Ο Δήμος Παλλήνης είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας με θετικό πρόσημο στα οικονομικά του, χωρίς να υπολείπεται αλλά να υπερτερεί, έναντι άλλων δήμων, σε έργα υποδομής, συντήρησης, λειτουργίας και κοινωνικής υποστήριξης. Η πραγματικότητα αυτή, από μόνη της και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, αποδεικνύει χρηστή και αποτελεσματική Διοίκηση που πρέπει να πιστωθεί στην παρούσα Δημοτική Αρχή. Άραγε, οι επίδοξοι διεκδικητές της Δημαρχίας, τι έχουν να μας αντιπαραθέσουν; Μήπως απλά θαμπώνονται από τη φιλοδοξία τους;

Η απάντηση στο πρώτο ερώτημα - γιατί να συμμετέχω - ήταν περισσότερο σύνθετη αλλά εξίσου ξεκάθαρη. Είναι γενική παραδοχή ότι η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας είναι βαθειά, πολύπλευρη και πολυεπίπεδη. Το γεγονός αυτό οφείλει να μας οδηγήσει σε κριτική και αναθεώρηση των πάντων, αρχίζοντας από αυτοκριτική. Η επαναστατική και δημιουργική δυναμική που εμπεριέχεται στην αυτογνωσία θα μας οδηγήσει σε ενδοσκόπηση του εαυτού μας, της κοινωνίας, των πόλεων και του κράτους που έχουμε δομήσει. Η αποκάλυψη των αδυναμιών, των ελαττωμάτων, των αδικιών και των στρεβλώσεων που μας χαρακτηρίζουν ως άτομα και ως σύνολα θα μας οδηγήσει σε πολλές αναθεωρήσεις. Και βεβαίως θα αποκαλύψει το επίπεδο των ανθρώπων που αποφασίζουν για εμάς και μας «κυβερνούν» στις διάφορες βαθμίδες. Επικρατούντα χαρακτηριστικά τους, σε μεγάλο βαθμό, είναι η ανικανότητα, η ιδιοτέλεια ή και τα δύο. Αναπόφευκτο επακόλουθο, είναι η αναποτελεσματικότητα, η διαπλοκή, η διαφθορά και η παρακμή. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών! Έχουμε ευθύνη για τις επιλογές μας, την ανοχή μας, την μη ενεργό συμμετοχή μας. Με αυτές τις σκέψεις αποφάσισα, ως ενεργός πολίτης, να είμαι παρών.

Η μακροχρόνια πορεία μου στην άσκηση της Χειρουργικής, από θέσεις ευθύνης, με έφερε δίπλα στον ανθρώπινο πόνο και καλλιέργησε μέσα μου κοινωνικές ευαισθησίες. Γνωρίζω να παίρνω αποφάσεις με ορθολογισμό χωρίς να αγνοώ το πολύπλευρο και πολυδαίδαλο του ανθρώπου και των κοινωνικών του δομών. Η αναζήτηση της υπαρκτικής πληρότητας και του ευ ζην με οδήγησαν σε φιλοσοφικές και πολιτικές τοποθετήσεις που αποτυπώνονται σε πρόσφατο βιβλίο μου.

Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής και εύχομαι να μην εκκολαφθούν άλλοι τέτοιοι με την ψήφο μας. Η αντίσταση στην κοινωνική και πολιτική παρακμή απαιτεί μαζικότητα ενεργού συμμετοχής και ξεκάθαρους στόχους. Μια όμορφη και λειτουργική πόλη που θα μας κάνει όλους καλύτερους είναι απτός και εφικτός στόχος.

Δεν θα τολμούσα να διανοηθώ προσωπική ανταπόδοση στην ψήφο σας. Ας δώσουμε επιτέλους τέλος στις πελατειακές σχέσεις. Επιπρόσθετα, προτρέπω να μην αρκεσθούμε στα αυτονόητα από την Δημοτική Αρχή που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Επιβάλλεται να απαιτήσουμε δυναμική ποιότητας και ανθρώπινης καλλιέργειας.

Με τιμή και εμπιστοσύνη στην επιλογή σας.
Δρ Γεώργιος Γκόνης
Χειρουργός – Υποστράτηγος ε. α.
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης