Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κοινωνική Πολιτική μακριά από κάθε έννοια φιλανθρωπίας

Στις συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής καθίσταται θεμελιώδης για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία όχι μόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αλλά και όλων των πολιτών.

Πεποίθηση μας ήταν και είναι ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να ασκείται μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία, που δεν μπορεί απλώς να «παρέχεται» ή να προσλαμβάνεται παθητικά, αλλά να υλοποιείται από κοινού με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της. Μακριά από κάθε έννοια φιλανθρωπίας η οποία αναπαράγει το κοινωνικό χάσμα που δημιουργείται από το οικονομικό σύστημα, στηριχθήκαμε στην έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης που περιελάμβανε την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, της οργανωμένης συλλογικότητας στην κατεύθυνση της εθελοντικής προσφοράς.
  • Εξοπλίσαμε και λειτουργήσαμε τον Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Ανθούσα και κατασκευάσαμε δύο ακόμη νέους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς σε Γέρακα και Παλλήνη, ενώ αναμένουμε χρηματοδότηση ενός ακόμη νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού στον Γέρακα.
  • Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη και το κόστος συμμετοχής στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Δημιουργήσαμε νέες δομές και επεκτείναμε τις υπάρχουσες μέσω της ενδυνάμωσης του εθελοντισμού και της ατομικής και συλλογικής προσφοράς (Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κάρτα Κοινωνικών Παροχών, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Διακίνηση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, , Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Ανταλλακτήριο, Κοινωνικά Ιατρεία, Τράπεζα Χρόνου, Συμβουλευτική, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Σχολές Γονέων, Διά Βίου Μάθηση).
  • Εφαρμόσαμε εκτεταμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τους ηλικιωμένους και ειδικές ομάδες πληθυσμού ενώ πιλοτικά, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., υλοποιούμε σύστημα Τηλεφροντίδας και πρόγραμμα αντιμετώπισης της πολυφαρμακίας και ευθραυστότητας στους ηλικιωμένους.
  • Υλοποιούμε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της γυναικείας στο πλαίσιο ανάπτυξης και στήριξης επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας.
  • Είναι προτεραιότητα η διατήρηση των δομών αυτών και η περαιτέρω ενίσχυσή τους καθώς και η στήριξη του εθελοντικού κινήματος.
  • Αναπτύσσουμε μηχανισμό καταγραφής των κοινωνικών δεδομένων, των αναγκών, των ομάδων στόχου της κοινωνικής πολιτικής.
  • Ολοκληρώνουμε τη χάρτα εθελοντισμού του Δήμου Παλλήνης.
  • Δημιουργούμε Γραφείο Εξυπηρέτησης Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων, προκειμένου να παρέχουμε υποστήριξη νομική αλλά και συμβουλευτική στους δημότες που το χρειάζονται.
  • Αναπτύσσουμε Δίκτυο στήριξης μονογονεικών οικογενειών.
  • Ενισχύουμε τις πολιτικές ισότητας των φύλων, μέσα από δράσεις ευαισθητοποίησης αλλά και ενδυνάμωσης των γυναικών.
Με προτεραιότητά μας τον άνθρωπο για μια τοπική κοινωνία που διαπνέεται από σεβασμό, συμμετοχή, αλληλεγγύη και δημιουργικότητα.

Με σεβασμό και φροντίδα για όλους τους συμπολίτες μας και καθέναν ξεχωριστά δημιουργούμε ένα συνεκτικό κοινωνικό ιστό, που δεν αποκλείει κανέναν και περιβάλλει με φροντίδα αυτούς που έχουν την ανάγκη μας.