Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δήμος Παλλήνης: 2ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

Το Δεύτερο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης.

Το ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός, που εξελίσσεται σε θεσμό, οργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον τόπο καταγωγής του Αθηναίου φιλοσόφου, τον αρχαίο Δήμο Γαργηττού, από το Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος Αθηνών" και "Κήπος Θεσσαλονίκης".

Το Συμπόσιο στέφθηκε με επιτυχία, όπως φαίνεται από την ενθουσιώδη συμμετοχή των φίλων της φιλοσοφίας από όλη την Ελλάδα, παρά τον άσχημο καιρό και την κοινωνικοοικονομική κρίση.
Ο μεστός φιλοσοφικός λόγος του Συμποσίου είχε ως στόχο την επικοινωνία και όχι την επίδειξη και τον πνευματικό αποκλεισμό των πολλών. Το υψηλό επίπεδο των εισηγητών, οι ομιλίες, οι προβολές και οι καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, ικανοποίησαν κατά γενική ομολογία τους συμμετέχοντες, όπως και η ανακοίνωση του Δημάρχου Παλλήνης κου Αθανασίου Ζούτσου ότι ήδη σχεδιάζεται ένας χώρος πρασίνου στην περιοχή Γαργηττού, που θα ονομαστεί "Κήπος του Επίκουρου".



Με όλα τα παραπάνω, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας τίμησαν το μεγάλο διαφωτιστή και ανθρωπιστή φιλόσοφο Επίκουρο και ταυτόχρονα πρόβαλαν μια διαχρονική πρόταση πνευματικής θωράκισης απέναντι στα σημερινά αδιέξοδα βασιζόμενοι στην φιλοσοφία του.
Καθώς η διαχρονικότητα της Επικούρειας φιλοσοφίας επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της σύγχρονης Επιστήμης που έχουν αναδείξει την εγκυρότητα των βασικών σημείων της Φυσικής και Ηθικής φιλοσοφίας του μεγαλοφυούς Επίκουρου, αξίζει ίσως να αφουγκραστούμε το διαχρονικό ανθρωπιστικό μήνυμά του. Ένα μήνυμα που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία σε χαλεπούς καιρούς, καθώς εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο το νόημα της ευτυχισμένης ζωής, την οποία μπορεί να επιτύχει ο καθένας από εμάς εφόσον συνδυάσει την προσωπική αρετή της φρόνησης με το συμμετοχικό αγαθό της φιλίας.