Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πλούσιος απολογισμός - μαζική συμμετοχή στη Συνέλευση του Συλλόγου "Η ΠΗΓΗ"

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου ΠΗΓΗ που εκδίδει και τη ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ.

Στη Συνέλευση παρουσιάστηκε ο πλούσιος απολογισμός του έτους που πέρασε από την Πρόεδρο του Συλλόγου, κα Δήμητρα Μανιού. 

Διαβάστε παρακάτω των απολογισμό ή παρακολουθείστε το video:






Πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, θα θέλαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής στους συμπολίτες μας, μέλη του Συλλόγου και φίλους, που έφυγαν στη χρονιά που μας πέρασε κρατώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Οι συμπολίτες μας αυτοί είναι:
Γιάννης Λεστάκης
Δημήτρης Βελιώτης
Στράτος Φιλίππου
Αναστάσιος Ανδρούτσος

Αιωνία τους η μνήμη…

Απολογισμός Πεπραγμένων για το 2013 του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρακα «Η ΠΗΓΗ»

Κυρίες και κύριοι:

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΗΓΗ», Σας Καλημερίζω και Σας Εύχομαι Καλή Χρονιά, με Υγεία, σε Σας και τις οικογένειές Σας.

Πριν προχωρήσουμε στο πρώτο, θέμα της ημερήσιας διάταξης, το οποίο είναι ο διοικητικός απολογισμός, των πεπραγμένων του Δ.Σ του Συλλόγου μας, για το 2013, θα ήθελα σαν Πρόεδρος του Συλλόγου «ΠΗΓΗ», να σας παρουσιάσω, τη σύνθεση του Δ.Σ που απολογείται σήμερα, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης και που αποτελείται από τους παρακάτω συναδέλφους:

Πρόεδρος: Μανιού Δήμητρα

Αντιπρόεδρος: Δαλιάνη Δέσποινα

Γραμματέας: Γρηγοριάδου Άννα

Ταμίας: Σωτηρόπουλος Παναγιώτης

Διευθυντής Εφημερίδας: Δημητριάδης Βασίλης

Μέλη: Διακολουκά Γεωργία, Κοφινιώτη Αλεξάνδρα, Σόρρα Λία και Κορώνης Κωνσταντίνος

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η ΠΗΓΗ» συγκροτήθηκε σε σώμα στις 4 Φεβρουαρίου 2013 και από την εκλογή του μέχρι σήμερα, συνεδρίασε 19 φορές για διάφορα θέματα του Συλλόγου και της εφημερίδας. Ενέκρινε και εξέδωσε 11 φύλλα της «Φωνής του Γέρακα».

Δραστηριότητες του Συλλόγου:

Όπως θα γνωρίζετε εδώ και χρόνια, κάθε Τετάρτη απόγευμα μετά τις επτά, τα γραφεία μας είναι ανοιχτά. Είμαστε πάντα εδώ, για μια Καλησπέρα, ένα φλιτζάνι καφέ, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και κυρίως, για προτάσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Ακόμη μία δύσκολη χρονιά, σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, εργασιακό και κυρίως οικονομικό έφτασε στο τέλος της..

Σε κάθε δύσκολη εποχή όμως, οι άνθρωποι και περισσότερο οι Έλληνες, αναζητούν ευκαιρίες να βρεθούν πιο κοντά και ν’ αντλήσουν δύναμη ο ένας από τον άλλον.

Αυτός είναι ο ρόλος των Κοινωνικών Ομάδων, των Φορέων και των Πολιτιστικών Συλλόγων. Εμείς στην «ΠΗΓΗ», αναλάβαμε κάποιες δράσεις, τις οποίες φέραμε εις πέρας, με βάση πάντα, τις δυνατότητές μας και έχοντας κατά νου, να βοηθήσουμε ευπαθείς ομάδες της πόλης μας, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Δήμου και ευαισθητοποιώντας παράλληλα και όσους ενεργούς πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Συνδυάσαμε όμως και πολιτιστικές δράσεις, εκδρομές και λίγη ψυχαγωγία, διότι πιστεύουμε ότι η πνευματική τροφή, και η αγωγή της ψυχής, είναι στοιχεία απαραίτητα, για να διατηρήσουμε τη ισορροπία μας και να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε.


Για το λόγο αυτό, στις 16 Μαρτίου 2013, τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, διοργανώσαμε στα γραφεία μας με μεγάλη επιτυχία ένα αποκριάτικο χορό, όπου όλοι όσοι μας τίμησαν διασκέδασαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

Εφαρμόσαμε τις Πολιτιστικές Τετάρτες κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, με ένα διαφορετικό θέμα κάθε φορά, όπως προβολή ταινίας, ελληνική μουσική και έκθεση φωτογραφίας. Για την έκθεση φωτογραφίας αναφέρουμε, ότι στα τελευταία χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου, ήταν η δεύτερη φορά που διοργανώθηκε, κράτησε το ενδιαφέρον των επισκεπτών και για το λόγο αυτό, διατηρήθηκε για παραπάνω από δύο μήνες. Λίγο πριν τη λήξη της και πριν φύγουμε για διακοπές, διοργανώσαμε ένα κέρασμα στην αυλή του συλλόγου για να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι, το οποίο συνδυάσαμε με τη συγκέντρωση τροφίμων, προκειμένου να διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Επίσης θέλουμε να γνωρίζετε, ότι οι φωτογραφίες που έχουμε συγκεντρώσει και οι οποίες είναι δωρεά των συμπολιτών μας, έχουν αριθμηθεί και αποτελούν ένα πολύτιμο αρχείο του Συλλόγου για τις επόμενες γενιές.

Στις 2 Απριλίου 2013, πραγματοποιήσαμε μία εκδρομή στο Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, τα Αρχαία Μεταλλεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου καθώς και το Ορυκτολογικό και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Ήταν μια εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα, ξεναγηθήκαμε από ειδικούς επιστήμονες εντός του Πολιτιστικού Πάρκου, διότι αυτός ήταν ο κανονισμός, αλλά στα αρχαία μεταλλεία, στο Μουσείο και στο ναό του Ποσειδώνα, μας ξενάγησε ο Άγγελος Κοκκαλιάρης τον οποίον ευχαριστούμε.

Μία δεύτερη εκδρομή επίσης, προσκυνηματικού χαρακτήρα αυτή τη φορά, πραγματοποιήσαμε στη Μακρόνησο στις 13 Οκτωβρίου 2013 όπου η συμμετοχή των φίλων που μας ακολούθησαν, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Ο Άγγελος Κοκκαλιάρης ήταν και πάλι μαζί μας.

Από τις κινήσεις που θεωρούμε πολιτιστικού ενδιαφέροντος ήταν η ευαισθητοποίησή μας να προστατέψουμε τα εναπομείναντα μνημεία της πόλης μας τα οποία κινδυνεύουν από τις καιρικές συνθήκες και την εγκατάλειψη.

Καταθέσαμε μία επιστολή στη Δημοτική μας Αρχή, καθώς και στο συμβούλιο της δημοτικής ενότητας Γέρακα, με το αίτημα να κινηθούν οι διαδικασίες προστασίας των οικημάτων των σιδηροδρομικών σταθμών του Γέρακα και της Κάντζας και όμως γνωρίζουμε υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα αυτό.

Εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης, αλλά και τη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους που απολύθηκαν, με ψήφισμα του Συλλόγου που διαβάστηκε –καταχειροκροτούμενο- στους συγκεντρωμένους στο προαύλιο χώρο της ΕΡΤ κατά την διεξαγωγή συναυλίας.

Παραβρεθήκαμε σε όσες περισσότερες εκδηλώσεις μπορέσαμε, τις οποίες διοργάνωσαν ο Δήμος και οι μαζικοί φορείς της περιοχής μας, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα και καλύψαμε μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας κάθε δρώμενο στο οποίο παρευρισκόμασταν, στηρίζοντας και τις προσπάθειες των συναδέλφων Συλλόγων.

Διαθέσαμε την αίθουσα του Συλλόγου μας, της οποίας τα λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, φως, νερό, τηλέφωνο) καλύπτουμε με πολύ κόπο, σε συλλόγους και φορείς που δεν διαθέτουν στέγη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους.

Στηρίξαμε και συμμετείχαμε στις αιμοδοσίες που διοργάνωσε ο Δήμος μας .

Παραβρεθήκαμε και βοηθήσαμε σε όλες τις διανομές προϊόντων από τους παραγωγούς προς τους καταναλωτές που πραγματοποιήθηκαν στη πόλη μας, διευκολύνοντας έτσι το έργο της διανομής, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Συμμετείχαμε με άλλους φορείς, της Παλλήνης και του Γέρακα στην καθαριότητα και τον ευπρεπισμό της περιοχής του Πεδίου του Άρεως στην Παλλήνη.

Εκτός από όλα αυτά όμως, περισσότερο τη χρονιά που μας πέρασε, ενεργοποιήσαμε το κοινωνικό μας ρόλο, διότι θεωρήσαμε ότι ήταν απαραίτητο, να συνδράμουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας. Έτσι, μέσω της εφημερίδας και της ιστοσελίδας του Συλλόγου, ανακοινώσαμε τη συγκέντρωση σχολικής γραφικής ύλης, και αναλώσιμων ειδών, τα οποία παραδώσαμε στο κοινωνικό παντοπωλείο και τη συγκέντρωση τροφίμων, κάτι το οποίο επαναλάβαμε τρεις φορές στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

Και επειδή ως φαίνεται, η προσπάθειά μας είχε αντίκρισμα, δημιούργησε και μιμητές. Πολλοί επαγγελματίες μας προσέγγισαν και διέθεσαν σεβαστές ποσότητες σε βασικά προϊόντα, όπως αλεύρι, ζάχαρη, λάδι και άλλα, ακόμη και είδη υπόδησης. Επίσης, μία σημαντική προσφορά που δεχθήκαμε, παραμονές Χριστουγέννων, ήταν το ποσό των 1500 euro από τη εταιρεία Tabako Hellas -την οποία δημόσια ευχαριστούμε- με σκοπό να στηριχθούν οι δικαιούχοι συμπολίτες μας του κοινωνικού μας παντοπωλείου . Αγοράστηκαν και διατέθηκαν περίπου 125 γαλοπούλες. Εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους υπευθύνους του κοινωνικού παντοπωλείου για την άμεση και άψογη συνεργασία που είχαμε.

Εκτός αυτών, το Δ.Σ αποφάσισε να διαθέσει τα έσοδα από την πώληση 50 βιβλίων για αγορά τροφίμων. Πάντα ο σκοπός μας ήταν το κοινωνικό παντοπωλείο.

Ακόμη και στις τελετές που παρευρεθήκαμε, προκειμένου να συνοδεύσουμε συμπολίτες μας στην τελευταία τους κατοικία, προτιμήσαμε αντί κατάθεση στεφάνων στη μνήμη τους, να διαθέσουμε το ποσό για την αγορά τροφίμων.

Φέτος συμπληρώνονται σαράντα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου Πηγή. Ο ρόλος του έχει γίνει αποδεκτός, και μας χαροποιεί κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε.

Έτσι χαρήκαμε όταν στην παγκόσμια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ στο λήμμα Γέρακας, οι πληροφορίες που αναφέρονται καθώς και η βιβλιογραφία που επικαλείται, προέρχονται από το Πολιτιστικό Σύλλογο Πηγή, την εφημερίδα Η Φωνή του Γέρακα και το βιβλίο Η Ιστορία του Γέρακα και της Πηγής.

Χαιρόμαστε επίσης, όταν απευθύνονται στο Σύλλογο Πηγή, σχολεία και μαθητές, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία και πληροφορίες για τις εργασίες τους, σε ότι αφορά την ιστορία της περιοχής και τα μνημεία. κάτι που έγινε επανειλημμένως τη χρονιά που πέρασε.

Και τέλος στο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας που πραγματοποιείται στη πόλη μας κάθε χρόνο, Η Πηγή και Η Φωνή του Γέρακα εκπροσωπήθηκαν από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου όπου απηύθυνε ολιγόλεπτο χαιρετισμό.

Αυτές ήταν οι δραστηριότητες της χρονιάς που πέρασε με κυριότερη βεβαίως την έκδοση της εφημερίδας, στην οποία θα αναφερθούμε ξεχωριστά. Είναι η εφημερίδα μας, η εφημερίδα σας, είναι «Η Φωνή του Γέρακα»

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ

Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν πολλές φορές για την δύσκολη και πολλές φορές άχαρη και κοπιαστική δουλειά που χρειάζεται, προκείμενου να φτάσει στα χέρια σας η εφημερίδα. Μέσα απ’ αυτό το μοναδικό τακτικό έντυπο που κυκλοφορεί στο Δήμο μας, από χρόνια περνά όλη η ενημέρωση της πόλης μας. Μια ενημέρωση που δεν είναι εύκολη αφού για να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας θα πρέπει να είμαστε εμείς ακόμα πιο πολύ και έγκαιρα ενημερωμένοι.

Παρόλα αυτά εμείς έχουμε τον τρόπο να λειτουργούμε και να ανταποκρινόμαστε στον ρόλο μας πάντα όμως με πολύ κούραση και πολύ τρέξιμο.

Οι δυσκολίες όμως δεν μας φοβίζουν, δεν μας φόβισαν ποτέ άλλωστε. Αντίθετα μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο.

Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν πόσο δύσκολο όμως είναι και τι χρειάζεται για να «στηθεί» η εφημερίδα. Αυτό το γνωρίζουν μόνο όσοι επί πολλά χρόνια ασχολήθηκαν με την έκδοση κάποιου εντύπου. Πολλοί είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν την προσπάθεια στα 20 και πλέον χρόνια που κυκλοφορεί η ΦΩΝΗ του Γέρακα.

Όταν αναφερόμαστε βέβαια σε «εφημερίδες», δεν συμπεριλαμβάνουμε φυσικά σε αυτές τα διάφορα έντυπα σκοπιμοτήτων που κυκλοφορούν λίγο πριν από κάθε δημοτικές εκλογές και εξαφανίζονται αμέσως μετά.

Τι επιπτώσεις όμως μπορεί αυτό να έχει στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική ζωή όσων φροντίζουν να την παίρνετε στα χέρια σας κάθε μήνα, τι πιέσεις και τι κριτικές συνολικές αλλά και προσωπικές κι αυτό το γνωρίζουν και το βιώνουν μόνον οι ίδιοι και είναι δύσκολο να μεταφερθεί.

Κάποιοι, θα πρέπει να κάνουν ξενύχτια προκειμένου να «γραφτεί» η εφημερίδα, κάποιοι θα είναι σε καθημερινή βάση στους δρόμους για τις διαφημίσεις, στις εφορίες, στις τράπεζες, στο ταχυδρομείο και σε όσες υπηρεσίες χρειαστεί.

Τα τυπογραφεία, η διανομή της στα διάφορα καταστήματα της πόλης μας προκειμένου να την προμηθευτείτε, καθώς και η είσπραξη των τιμολογίων, οι λογιστικές δουλειές και τα αγγελιόσημα είναι πράγματα που έχουμε αναφέρει ξανά.

Και όλα αυτά βεβαίως πάντα εθελοντικά.

Δεν φοβηθήκαμε ποτέ την κριτική ούτε διεκδικήσαμε το αλάνθαστο. Η προσφορά μας είναι η ενεργή συμμετοχή μας στον δημόσιο διάλογο, όπου ο κάθε συμπολίτης μας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, να συμφωνήσει, να προτείνει, να μας απορρίψει. Κάποιοι βέβαια φοβούνται αυτή τη διαδικασία.

Φορτωμένοι ίσως από εμπάθειες εναντίον μας, επιλέγουν άλλους δρόμους για να αντιπαρατεθούν μαζί μας πολλές φορές όχι σε επίπεδο διαλόγου αλλά σε επίπεδα που φτάνουν μέχρι και τη συκοφαντία. Συνήθως τους αγνοούμε. Άλλοτε πάλι όχι.

Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε πως αυτή η εφημερίδα δεν έχει μόνο φίλους, αλλά και εχθρούς. Λογικό είναι αφού έχει άποψη για τον τόπο, είναι ζωντανή, παράγει διάλογο και εκφράζεται δημόσια.

Όμως μας είναι αδιάφορο το τι θα πει ο τάδε ή ο δείνα, που πίσω από το μυαλό τους σκέφτονται πως θα δηλώσουν την παρουσία τους, ειδικότερα δε αν αυτοί οι τάδε ή οι δείνα υπηρετούν και σκοπιμότητες.

Για εμάς πριν το 2010 υπήρχε μόνο Γέρακας και σήμερα μετά τον «Καλλικράτη» υπάρχει ένας ενιαίος Δήμος, με τρεις δημοτικές ενότητες, αδιαίρετες, με κοινούς στόχους και προοπτικές στα πλαίσια του νέου Δήμου Παλλήνης.

Και η εφημερίδα αυτή υπηρετεί και θα υπηρετεί τον κοινό στόχο της ενιαιοποίησης της πόλης μας -στην πράξη- απορρίπτοντας και στηλιτεύοντας κάθε τοπικιστική κραυγή.

Τέλος θα πρέπει από αυτό το βήμα να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες της πόλης που επί χρόνια στηρίζουν την εφημερίδα μέσω των διαφημιστικών καταχωρήσεων τους, ή την βοήθεια ώστε αυτή να διακινείται μέσω των καταστημάτων τους.

Η ΦΩΝΗ του Γέρακα, βλέπετε δεν έχει κρυφούς πόρους, ούτε χρηματοδότες. Βασίζεται στην στήριξη των μελών του συλλόγου μας και γενικότερα της κοινωνίας και στην προσφορά θεμιτών και απόλυτα νόμιμων υπηρεσιών όπως οι διαφημίσεις.

Και γι αυτό παραμένει ζωντανή και ακμαία επί 20 και πλέον χρόνια στην πρώτη γραμμή, αναπόσπαστο μέρος της δημόσιας ζωής του τόπου μας!