Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ήμουν και ‘γω στο συνέδριο του 96

Ποιος να το φανταζότανε. Τότε δύο στρατόπεδα. Οι «προεδρικοί» με υποψήφιο τον Άκη και οι εκσυγχρονιστές με υποψήφιο τον Σημίτη. Και το σώμα του συνεδρίου μια αδιευκρίνιστη μάζα που παλλόταν ανάλογα με την τοποθέτηση που άκουγε.

Έντονα συναισθήματα, έντονη αντιπαράθεση. Θυμάμαι μαντήλια να κουνιούνται στον Μανώλη το Δασκαλάκη που έφευγε, θυμάμαι τους μισούς να μουντζώνουν τους άλλους μισούς, θυμάμαι συνθήματα από το μηχανισμό που τότε ήταν με τον Άκη. Καχυποψία μεταξύ ανθρώπων που ήταν στο ίδιο κόμμα, και ανηλεής πόλεμος για την τελική επικράτηση.

Στο δικό μου το μυαλό που τότε ήμουν 31 ετών, η τελική επικράτηση του Σημίτη, οφείλεται σε δύο τοποθετήσεις. Αυτή του Λαλιώτη και περισσότερο στην άκρως συναισθηματική του Γιώργου Παπανδρέου.

Θυμάμαι και το κλίμα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, ακόμα και από μη συνέδρους που είχαν έρθει γιατί πίστευαν στην προοπτική Σημίτη. Θυμάμαι και την τοποθέτηση του Άκη. Τι θυμάμαι; Όχι αυτά που είπε, μετά από τόσα χρόνια άλλωστε τι σημασία έχουν. Θυμάμαι όμως ότι ήταν «λιώμα» και ερμηνεύστε το όπως θέλετε. Προφανώς τον είχε πειράξει πολύ. Για πολύ, μα πάρα πολύ λίγο, θα ήταν ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας. Παντοδύναμος ήταν έτσι κι αλλιώς. Πρωθυπουργός όμως δεν ήταν. Έχασε για λίγο.

Ποιος να το φανταζότανε; Σήμερα στη φυλακή για μίζες εκατομμυρίων. Ο παρ΄ ολίγον Πρωθυπουργός, ο παντοδύναμος Άκης. Λέτε εκείνη η βραδιά του 96 να σημάδεψε την μετέπειτα πορεία του; Λέτε η τότε ήττα να καθόρισε τη σημερινή κατάσταση; Δεν νομίζω πως υπάρχουν απαντήσεις.

Το να επιδεικνύει τέτοια απληστία ένας άνθρωπος που έτσι κι αλλιώς έχει σχεδόν τα πάντα, δεν μπορεί να τη συλλάβει το μυαλό μου.

Όχι δεν χαίρομαι.

Το να μου πολυδιαφημίζουν ότι ο Άκης είναι στη φυλακή, με κάνει να νοιώθω σαν Ινδιάνος που του χαρίζουν χάντρες και καθρεφτάκια. Αν έχει πάρει μίζες κάποιος έπρεπε να είναι στη φυλακή από τότε που τις πήρε. Όχι τόσα χρόνια μετά και αφού έχουν προηγηθεί νομοθετήματα που θα του κάνουν την ποινή πιο ήπια.

Οργισμένος είμαι. 
Οργισμένος γιατί αν και δεν τον ψήφισα το 96, τον σεβόμουν. 
Οργισμένος γιατί μου ρίχνουν μέσα στα μούτρα προεκλογικά ένα θέμα που έπρεπε να είχε λήξει πολλά χρόνια πριν. 
Οργισμένος γιατί η Βουλή τον είχε απαλλάξει. 
Οργισμένος γιατί θέλουν να με κάνουν να πιστέψω πως ο Άκης είναι ο μοναδικός.