Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Φωνή λογικής, σύνεσης και ανθρωπιάς, από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης και την πλειοψηφία των κατοίκων που μίλησαν

Πεντάωρη ήταν η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης της 12ης Μαρτίου 2019 με θέμα την επικείμενη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στη Δέση του Γέρακα.

Διαδικαστικά να σας πω, πως πρώτα μίλησε ο Δήμαρχος τοποθετούμενος και προτείνοντας, ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους και έπειτα πήραν το λόγο οι κάτοικοι. Όσοι κάτοικοι ζήτησαν να μιλήσουν τους δόθηκε ο λόγος και μίλησαν. Να σημειώσω ότι ήταν μάλλον η με τη μεγαλύτερη συμμετοχή κατοίκων συνεδρίαση που έχω ζήσει (από το 1991 και μετά). Δεν ήταν η εντονότερη. Στον Γέρακα έχουμε ζήσει και εντονότερες συνεδριάσεις, αλλά με μικρότερη συμμετοχή κατοίκων. Η συνεδρίαση έκλεισε με την ψηφοφορία από την οποία προέκυψε η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Ψηφίστηκε από τους Συμβούλους της Πλειοψηφίας (παράταξη Ζούτσου), τις κες Κόπτη & Λεβαντή (παράταξη «Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο»), τον κ. Μπουλμπασάκο (παράταξη Μπάκα) και την ανεξάρτητη κα Κουνενάκη.

Τα κύρια σημεία της απόφασης που ολόκληρη μπορείτε να την δείτε στο link παραπάνω είναι τα εξής:

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης ΑΠΑΙΤΕΙ πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, τόσο από το Υπουργείο, όσο και από τον ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ) ως αρμόδιου φορέα διαχείρισης της Δομής, σε ανοιχτή δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου όλοι οι φορείς της πόλης και οι κάτοικοι μαζί με τη Δημοτική Αρχή, θα θέσουμε τα ερωτήματά μας σχετικά με τη λειτουργία της Δομής, αλλά και τις διασφαλίσεις που παρέχονται τόσο για τη σωστή λειτουργία της όσο και για την αποφυγή οχλήσεων και τη διασφάλιση τα ηρεμίας και της ασφάλειας των κατοίκων.
  2. Ο Δήμος, αν και δεν είναι αρμόδιος για την αδειοδότηση αυτών των Δομών, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο των προδιαγραφών των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε: α) Να διαπιστωθεί η επάρκειά τους για την υγιεινή και την ασφάλεια των φιλοξενούμενων παιδιών, και β) Να διασφαλισθεί ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν τη γύρω περιοχή και δεν θα προκαλούν Κοινωνικές εντάσεις και ανησυχίες. Σε περίπτωση που οι προδιαγραφές δεν πληρούνται, ο Δήμος θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για να ματαιώσει ή να αναστείλει τη λειτουργία της Δομής.
  3. ΑΠΑΙΤΕΙ ως Δημοτική Αρχή και ως εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινωνίας, εφ΄ όσον λειτουργήσει η εν λόγω Δομή, ο Δήμος να είναι ο πρώτος φορέας που θα ενημερώνεται υποχρεωτικά για την πορεία της λειτουργίας της Δομής, αυτονοήτως δε, και πολύ περισσότερο σε περίπτωση που θα ανακύψει οποιοδήποτε πρόβλημα.
  4. ΔΗΛΩΝΕΙ κατηγορηματικά την αντίθεσή του στη δημιουργία hot spots όχι μόνο στο Δήμο μας αλλά και οπουδήποτε αλλού.
Η απόφαση περιείχε και τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής αποτελούμενης από τους επικεφαλής των παρατάξεων που θα παρακολουθεί το θέμα. Η Επιτροπή δεν δημιουργήθηκε λόγω άρνησης κυρίως του κ. Μερτύρη.

Η παράταξη του κ. Μερτύρη ψήφισε τη δική της πρόταση η οποία ήταν ίδια με αυτή του Δημάρχου με την προσθήκη της άμεσης αναστολής των εργασιών. Ζητούσε δηλαδή (η πρόταση) να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο κάτι για το οποίο είναι αναρμόδιο. Πραγματικά πιστεύω ότι χάθηκε η ευκαιρία της πλήρους απομόνωσης των ακραίων φωνών με τις οποίες θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Μερτύρης δεν συμφωνεί.  

Ο κ. Γαβράς, μετά από μια εξαιρετική τοποθέτηση, επίσης ψήφισε την δική του πρόταση, που μπορείτε να δείτε εδώ.  

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος κατήγγειλε τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης λέγοντας: 
  • "Οφείλουμε να καταγγείλουμε για μια ακόμη φορά, πως θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι μια τέτοια Δομή σχεδιάσθηκε εν κρυπτώ, ερήμην της Κοινωνίας στην οποία θα εγκατασταθεί, ότι ακολουθήθηκαν ύποπτες μεθοδεύσεις για να βρεθεί τόσο η Κοινωνία, όσο και η Δημοτική Αρχή μπροστά σε τετελεσμένα." 
  • "Τέτοιες συμπεριφορές, όχι μόνο δεν είναι δημοκρατικές, αλλά δημιουργούν και σημαντικές ανησυχίες γύρω από τις πραγματικές προθέσεις αυτών που τις υιοθετούν και τις εφαρμόζουν, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι παρέχουν τη δυνατότητα και δίνουν την ευκαιρία σε ακραίους και λαϊκιστές, χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση, την κινδυνολογία και την πολιτική συκοφαντία, να δημιουργούν σύγχυση, φόβο και ανησυχία στην Κοινωνία."
  • "Η δική μας λογική φυσικά και δεν είναι αυτή και γι αυτό δεν θα τους ακολουθήσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να σταθεί δίπλα στην Κοινωνία ενωτικά και όχι διχαστικά. Να σταθεί δίπλα στην Κοινωνία όχι με κραυγές, αλλά με την ήρεμη φωνή της λογικής, της σύνεσης, της ανθρωπιάς και της ευθύνης."
  • "Δεν μας επιτρέπεται να συγχέουμε τη φιλοξενία σε δομές ανήλικων ασυνόδευτων παιδιών που προέρχονται από περιοχές που μαστίζονται από πόλεμο, εξαθλίωση ή καταπίεση και έχουν χάσει ή χωριστεί από τις οικογένειές τους κατά την πορεία τους για ένα ασφαλέστερο μέλλον με τις χαοτικές δομές και τους ανεξέλεγκτους καταυλισμούς όπως είναι τα HOT SPOTS."
Ολόκληρη την εισήγηση του Δημάρχου μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω video


Από την πλευρά των κατοίκων που πήραν τον λόγο, τα πράγματα ήταν μοιρασμένα

Υπήρξαν φωνές αντίθεσης στη δημιουργία της δομής, τις οποίες προσωπικά τις χωρίζω σε φωνές δύο ειδών. 
Αυτές που εξέφραζαν μια πραγματική και φυσιολογική ανησυχία που προέρχεται κυρίως από την άγνοια για το τι πρόκειται να γίνει σε συνδυασμό με τις υπερβολές που ακούγονται από διάφορους επιτήδειους στο ψέμα και την παραπληροφόρηση. 
Στους αντιδρούντες στη δημιουργία της δομής όμως υπήρξαν και οι άλλες φωνές, αυτές των άκρων. Αυτές που όπως είπε κι ο Δήμαρχος "χρησιμοποιώντας την παραπληροφόρηση, την κινδυνολογία και την πολιτική συκοφαντία, δημιουργούν σύγχυση, φόβο και ανησυχία στην Κοινωνία". Με αυτούς, τους δεύτερους δεν θ' ασχοληθώ και δεν θέλω να έχω και καμία σχέση. 

Στους πρώτους όμως, σε αυτούς που ανησυχούν ας μου επιτραπεί να πω "καλοπροαίρετα", έχω να τους πω πως πρώτ' απ' όλα πρέπει να απομακρυνθούν και να απομονώσουν τους δεύτερους, που σπέρνουν το φόβο και το μίσος. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, επί σειρά ετών έχει δώσει δείγματα γραφής, και εχέγγυα σοβαρότητας και δράσης, τέτοια που διασφαλίζουν ότι είναι η ικανότερη να χειριστεί το θέμα.  

Είναι δυνατόν να σας λένε "ο Δήμαρχος ήξερε και το προκάλεσε" και να το δέχεστε ως αληθές: Ποιος κατ' ελάχιστον νοήμων Δήμαρχος θα προκαλούσε κάτι τέτοιο δύο μήνες πριν τις εκλογές; Αναρωτηθείτε... 
Είναι δυνατόν να σας λένε ότι ο ίδιος Δήμαρχος έχει συναινέσει στη δημιουργία 5 hot spots στην περιοχή του (ναι τόσα λένε) και επίσης να το θεωρείτε πιθανό; Κι αν το πιστεύατε μέχρι χθες, η απόφαση του Συμβουλίου, αλλά και η άποψη του Δημάρχου όπως εκφράστηκε και μπορείτε να δείτε στο video παραπάνω, πρέπει να σας διαλύσουν κάθε αμφιβολία. Αλλά ακόμα και αν ο Δήμαρχος είναι τόσο κουτός και όντως έχει συναινέσει, ποια Κυβέρνηση θα φέρει 5 hot spot εντός Αττικής, στις παρυφές της Αθήνας: Αναρωτηθείτε...  

Επαναλαμβάνω: Η σημερινή Δημοτική αρχή είναι η ικανότερη, το έχει αποδείξει χρόνια τώρα, να διαχειριστεί το θέμα. Με σύνεση, με σοβαρότητα, με λογική, με ανθρωπισμό... 

Από την πλευρά των κατοίκων υπήρξαν και αρκετές φωνές που υποστήριξαν πως αυτά τα παιδιά πρέπει να τα υποδεχτούμε με ανοιχτή την αγκαλιά μας. Να προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε στην Κοινωνία μας. Να τα δούμε σαν τα δικά μας παιδιά. Ανήλικα, ασυνόδευτα... Φανταστείτε τα 15χρονα παιδιά σας, να έχουν επιζήσει από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους και να είναι μόνα τους σε μια ξένη χώρα... Υπήρξαν πάρα πολλές τέτοιες φωνές (προσωπικά χαίρομαι).

Δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων. Αρκετοί όταν ο ομιλητής δεν ήταν της αρεσκείας τους διέκοπταν, φώναζαν και τότε έμπαιναν στη μέση οι άλλοι, αυτοί που ο ομιλητής ήταν της αρεσκείας τους και τσακώνονταν, ευτυχώς μόνο φραστικά αλλά με ένταση. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές και από τις δύο "πλευρές". 

Κλείνοντας γιατί νομίζω σας κούρασα, θέλω να τονίσω πως το Δημοτικό Συμβούλιο επέδειξε μια στάση που προσωπικά την θεωρώ αξιέπαινη. 
Όχι με κραυγές, αλλά με την ήρεμη φωνή της λογικής, της σύνεσης, της ανθρωπιάς και της ευθύνης.