Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από ΠΕΜΠΤΗ 15 Έως ΚΥΡΙΑΚΗ 18 Οκτωβρίου

ΕΒΕΡΕΣΤ
Σκηνοθεσία: Μπαλτάσαρ Κόρμακουρ.
Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Κλαρκ, Τζος Μπρόλιν, Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρόμπιν Ράιτ, Κίρα Νάιτλι, Σαμ Γουόρθινγκτον, Έμιλι Γουάτσον.
Διάρκεια: 121 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη & Κυριακή 20.15 (Μια προβολή)
Παρασκευή & Σάββατο 20.15 & 22.15 (Δυο προβολές)


10 Μαΐου 1996, οκτώ ορειβάτες που προσπαθούν να δαμάσουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τις παγίδες του Έβερεστ χάνουν την άνιση αυτή μάχη, λόγω ξαφνικής σφοδρής καταιγίδας. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται οι κορυφαίοι οδηγοί, Ρομπ Χολ και Σκοτ Φίσερ. Είναι η μέρα που θα καταγραφεί στην ιστορία ως η πιο τραγική (μέχρι τις 18 Απριλίου 2014 οπότε και σκοτώθηκαν 16 Σέρπα λόγω κατολίσθησης ενός τεράστιου κομματιού πάγου) στην ανθρώπινη προσπάθεια κατάκτησης της κορυφής του βουνού. Η τραγωδία έλαβε χώρα όταν δύο διαφορετικές ομάδες ορειβατών (με επικεφαλής τους Ρομπ Χολ και Σκοτ Φίσερ), μετά από δίμηνη, σκληρή προετοιμασία προσαρμογής στο υπερβολικό κρύο και την έλλειψη οξυγόνου, κατευθύνονταν προς την κορυφή του Έβερεστ, στο υψόμετρο, δηλαδή, που πετάει ένα Boeing 747. Όταν ξέσπασε μια ξαφνική χιονοθύελλα που παγίδευσε τους ορειβάτες, ακόμα και οι έμπειροι οδηγοί τους, αδυνατούσαν να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση. 

Οι δυο επικεφαλής προσπάθησαν να σώσουν τους πελάτες τους, με τα αποθέματα οξυγόνου να τελειώνουν. Τελικά, εκείνη τη μέρα, έχασαν τη ζωή του οι: Ρομπ Χολ, Σκοτ Φίσερ, Άντριου Χάρις, Νταγκ Χάνσεν, Γιασούκο Νάμπα και τρεις ορειβάτες της Ινδο-Θιβετιανής Συνοριακής αστυνομίας. Ο Μπεκ Γουέδερς που πέρασε τη νύχτα μισοπαγωμένος με το πρόσωπο στο χιόνι σε ύψος 8 χιλιάδων μέτρων, επέζησε σαν από θαύμα χάνοντας τη μύτη του, το ένα χέρι κι όλα τα δάχτυλά του και μεταφέρθηκε ασφαλώς στην πατρίδα του χάρη στη σύζυγό του, που κινητοποίησε την πιο ριψοκίνδυνη αποστολή διάσωσης που έχει ποτέ γίνει στο Έβερεστ.

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ που, με τις ταινίες του έχει κατακτήσει και το εμπορικό Χόλιγουντ, έρχεται να μας αφηγηθεί κινηματογραφικά ακόμα έναν αγώνα επιβίωσης του ανθρώπου στην αφιλόξενη Φύση. Στην επικά δραματική, αληθινή ιστορία που κινηματογραφείται σε εκπληκτικό 3D δύο ορειβατικές ομάδες, προσπαθώντας να κατακτήσουν την πιο ψηλή βουνοκορφή, το Έβερεστ, παγιδεύονται στα χιόνια. Αμέτρητα ρίσκα. Τεράστιες δυσκολίες. Χρόνια εκπαίδευσης για προκλήσεις που δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Αφιλόξενες συνθήκες. Κι όμως, εδώ κι έναν αιώνα, άνθρωποι ανά τον κόσμο, αναζητώντας κάποιο βαθύτερο νόημα στη ζωή τους, προσπαθούν να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του πιο επικίνδυνου σημείου της Γης, του Έβερεστ. Ό,τι κι αν είναι αυτό, όμως, που τους πυροδοτεί, αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως στην κορυφή, οι φιλοδοξίες, πολύ συχνά, συναντούν την ανθρώπινη λιποψυχία και τη θηριώδη καταιγίδα. Η ταινία βασίζεται στα απίστευτα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 1996, όταν δύο διαφορετικές αποστολές επιχείρησαν να ανέβουν στην κορυφή του Έβερεστ, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ανθρώπινα όρια. Ένας αγώνας επιβίωσης που αποτυπώνεται κινηματογραφικά σε μια επικών διαστάσεων περιπέτεια με πλάνα που κόβουν την ανάσα.