Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ιατρική πράξη Ζωής, Ανθρωπιάς, Αλληλεγγύης από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης

Το κενό που αφήνει πίσω της η «επιχείρηση διάλυσης» της Δημόσιας Υγείας από την κεντρική πολιτική σκηνή, έρχονται να καλύψουν τα κοινωνικά ιατρεία των Δήμων.

Στο Δήμο Παλλήνης, τα Δημοτικά - Κοινωνικά Ιατρεία συνεχίζουν δυναμικά τη λειτουργία τους και φέτος, με 27 ενεργούς εθελοντές γιατρούς, σχεδόν όλων των ειδικοτήτων και με πολύ περισσότερους εγγεγραμμένους.

Προσφέρουν δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες με ελάχιστους ή μηδαμινούς οικονομικούς πόρους που κατοικούν στα όρια του Δήμου Παλλήνης και στερούνται κοινωνικής ασφάλισης.

Στο «Αττικό Βήμα» μίλησε ο κ.Θανάσης Νησιώτης, χειρουργός ογκολόγος, εθελοντής γιατρός Δημοτικών Κοινωνικών Ιατρείων Δήμου Παλλήνης.

Διαβάστε τη συνέντευξη:

Τι ακριβώς συμβαίνει με ένα κομμάτι της κοινωνίας μας που είναι ανασφάλιστο; Ποια τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν τα Κοινωνικά –Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης;
Τα Κοινωνικά - Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης λειτουργούν από το 2005 και κάθε χρόνο οι εθελοντές γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, «βλέπουν» πλέον των 500 περιστατικών.

Πόσοι εθελοντές γιατροί συμμετέχουν;

Απασχολούνται 27 γιατροί όλων των ειδικοτήτων και εκτός από τους ανασφάλιστους πολίτες, οι ορθοπεδικοί και οι παιδίατροι επισκέπτονται τα σχολεία της περιοχής(κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και εξετάζουν τα παιδιά για τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχουν σ αυτή την ηλικία. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη, την οποία η πολιτεία την περιορίζει. Για παράδειγμα, η μαστογραφία που κάνουν οι γυναίκες, μετά τα 40 χρόνιας τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από την πιο συχνή νόσο που είναι ο καρκίνος του μαστού, την οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν αν την εντοπίσουν με μια εξέταση το χρόνο, πλέον αυτή την εξέταση ο ΕΟΠΠΥ δεν την εγκρίνει συχνά και έχει βάλει και πολλούς περιορισμούς. Τα Δημοτικά - Κοινωνικά Ιατρεία του Δήμου Παλλήνης, κάθε χρόνο, συγκεντρώνουν συμμετοχές γυναικών που θέλουν να κάνουν την εξέταση και με πούλμαν που διαθέτει ο Δήμος Παλλήνης, μεταφέρονται σε νοσοκομείο, όπου με προγραμματισμένο ραντεβού και εντελώς δωρεάν, κάνουν τη μαστογραφία τους.

Ο προληπτικός έλεγχος είναι ο πιο σημαντικός. Και όλα αυτά γίνονται εθελοντικά;

Όλοι οι γιατροί, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Εξάλλου, ειδικά αυτή την εποχή της κρίσης, είναι άκρως απαραίτητος – ο εθελοντισμός – γιατί δείχνει την αλληλεγγύη των ανθρώπων, την ανιδιοτελή προσφορά, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, του ακτιβισμού των ατόμων.

Εσάς τι σας ώθησε στον εθελοντισμό;

Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στο χώρο της περίθαλψης τον τελευταίο καιρό. Έχουν απολυθεί από το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα περί τους 3500 γιατρούς και νοσηλευτές και το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι αποχωρούν δεν αντικαθίστανται, ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα είναι μεγάλα. Οι πολίτες δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε τα φάρμακά τους. Και για αυτό έρχονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Παλλήνης.

Πότε ένας πολίτης μπορεί να έρθει σ εσάς;
Καθημερινά πρωί και απόγευμα, αφού προηγουμένως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ιατρεία. Και το Κοινωνικό Φαρμακείο επίσης. Αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά. Μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι την ευθύνη για την περίθαλψη την έχει η πολιτεία και όχι οι Δήμοι.

Να σημειωθεί ότι η γραμματεία του Κοινωνικού Δημοτικού ιατρείου, προγραμματίζει τις συναντήσεις όσων απευθύνονται, σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, ανάλογα την διαθεσιμότητα και την βούληση των εθελοντών ιατρών. Ορισμένοι συνάδελφοι βλέπουν αποκλειστικά ανασφαλίστους και απόρους ενώ κάποιοι άλλοι έχουν την δυνατότητα και πιο διευρυμένων ευπαθών ομάδων. Η επικοινωνία (κυρίως τις πρωινές ώρες μέχρι τις 2.30) στα τηλέφωνα 2106668888 και 2106668944, μπορεί να καλύψει τις περαιτέρω απορίες-ερωτήσεις των αναγνωστών σας.