Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Οι αποφάσεις των τελών του Δήμου Παλλήνης για το 2015 και... κάποια σχόλια

Επτά θέματα που αφορούσαν τέλη για το έτος 2015 περιελάμβανε η συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης.

Εξ' αυτών, οι τέσσερεις αποφάσεις αφήνουν τα τέλη αμετάβλητα και πρόκειται για τα τέλη: 1) Ύδρευσης, 2) Δικαιώματος Ύδρευσης, 3) Νεκροταφείου και 4) Διαφήμισης.

Μείωση αποφασίστηκε για τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων. 

Αύξηση αποφασίστηκε σε δύο κατηγορίες τελών ως εξής:

Α' Καθαριότητας και Δημοτικού Φωτισμού:

1. Για στεγασμένους χώρους έως 100 τ.μ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή εγκατάσταση νοσηλευτικών ιδρυμάτων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (εξαιρουμένων των ιδιωτικών κλινικών) ή φιλανθρωπικών ιδρυμάτων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου 1,25 € ανά τετραγωνικό μέτρο (από 1,15 € το 2014) 
2. Για στεγασμένους χώρους άνω των 100 τ.μ. που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή εγκατάσταση νοσηλευτικών ιδρυμάτων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (εξαιρουμένων των ιδιωτικών κλινικών) ή φιλανθρωπικών ιδρυμάτων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου 1,33 € ανά τετραγωνικό μέτρο (από 1,15 € το 2014 - η κατηγορία αυτή δεν υπήρχε το 2014).
3. Για στεγασμένους χώρους έως 150 τ.μ. άλλης χρήσης (καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λ.π.) 3,60 € ανά τετραγωνικό μέτρο (από 3,30 € το 2014).
4. Για στεγασμένους χώρους άνω των 150 τ.μ. άλλης χρήσης (καταστήματα, γραφεία, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λ.π.) εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ 4,30 € ανά τετραγωνικό μέτρο και για πέραν των 6.000 τ.μ. 2,58 € ανά τετραγωνικό μέτρο (από 3,30 € το 2014).
5. Για μη στεγασμένους χώρους άλλης χρήσης (καταστήματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ξυλεμπορικά, μάνδρες υλικών οικοδομών, σιδηρουργεία, μαρμαράδικα, λούνα πάρκ, αναψυκτήρια, ταπητοκαθαριστήρια, άνθη–φυτά, φυτώρια, εκθέσεις αυτοκινήτων κ.λ.π.) εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ 2,15 € ανά τετραγωνικό μέτρο (από 1,65 € το 2014) και για πέραν των 6.000 τ.μ. 0,645 € ανά τετραγωνικό μέτρο (από 0,59 € το 2014).
6. Για στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής μπετόν, αποθήκης τοποθέτησης μπαζών, κηπευτικών χωμάτων, κλπ εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ 5,75 € ανά τετραγωνικό μέτρο και για πέραν των 6.000 τ.μ. 3,45 € ανά τετραγωνικό μέτρο (αμετάβλητα).
7. Για μη στεγασμένους χώρους που χρησιμοποιούνται για εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής μπετόν, αποθήκης τοποθέτησης μπαζών, κηπευτικών χωμάτων, κλπ εμβαδού μέχρι 6.000 τ.μ 5,75 € ανά τετραγωνικό μέτρο και για πέραν των 6.000 τ.μ. 1,725 € ανά τετραγωνικό μέτρο (αμετάβλητα). 

Δείτε την απόφαση για τα τέλη Καθαριότητας στην οποία περιλαμβάνεται πληθώρα χρήσιμων στοιχείων που κατά τη γνώμη μου δικαιολογούν την αύξηση, καθώς και όλες οι απαλλαγές -εκπτώσεις. 


1) Συντελεστής φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων για το έτος 2015 σε 0,31 € (από 0,26 €) ανά τετραγωνικό μέτρο φωτιζόμενης επιφάνειας στεγασμένου χώρου και για τους μη στεγασμένους χώρους σε 0,165 € (από 0,13 €) ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο ως άνω συντελεστής επαυξάνεται σε 0,37 € ανά τετραγωνικό μέτρο φωτιζόμενης επιφάνειας στεγασμένου χώρου και για τους μη στεγασμένους χώρους σε 0,185 € και το πρόσθετο ποσό θα διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
2) Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.A.Π.) 0,35‰ (αμετάβλητο).

Προσωπικές παρατηρήσεις: 

Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, προσωπικά τασσόμουν υπέρ της αύξησης των Δημοτικών Τελών (παράδειγμα εδώ), κάποιες μάλιστα φορές μόνος μου. Πιστεύω πως όσοι με παρακολουθείτε θα το θυμάστε. Κατά συνέπεια δεν με αφορούν διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. 

Τα Δημοτικά Τέλη είναι αυστηρώς ανταποδοτικά, δηλαδή ότι εισπράττει ο Δήμος και αποκλειστικά αυτό, μπορεί να δαπανήσει για υπηρεσίες καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού. Ούτε το πιθανό πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού, ούτε το πιθανό έλλειμμα να καλυφθεί από αλλού. Με απλά λόγια ο Δήμος μπορεί να δαπανήσει για την καθαριότητα μόνο αυτά που θα εισπράξει. Με ακόμα πιο απλά λόγια θα μπορούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μηδενίσει τα Δημοτικά Τέλη και να μην ξαναμαζευτούν ποτέ σκουπίδια. Το γράφω τόσο ακραία για να σας πω πως ανάλογα με το έσοδο είναι και το επίπεδο της υπηρεσίας. Αν δεν υπάρχουν λεφτά να επισκευαστούν τα απορριμματοφόρα τότε θα βγουν από την κυκλοφορία. Αν δεν υπάρχουν χρήματα για να κινηθεί το καδοπλυντήριο, τότε οι κάδοι δεν θα πλυθούν ποτέ. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και επενδύσεις που αποφάσισε ομόφωνα σε προηγούμενη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο και που έχουν να κάνουν με το πενταετές σχέδιο διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Κατά συνέπεια συνεχίζω να πιστεύω πως η αύξηση των δημοτικών τελών όσο και αν ξενίζει στους δύσκολους καιρούς που περνάμε όλοι μας, ήταν επιβεβλημένη και θα σας καλέσω να προβληματιστείτε και να επιλέξετε μεταξύ του αν θέλετε να δώσετε 20 περίπου ευρώ το χρόνο παραπάνω (χονδρικά για μια μέση κατοικία) ή να έχετε κάδους μονίμως γεμάτους σκουπίδια. 

Οφείλω επίσης να σας πω πως δεν ψήφισα τη μείωση στα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων (που περιλαμβάνει τα τραπεζοκαθίσματα) γιατί πιστεύω πως δεν είναι σωστό να αυξάνεις ένα τέλος που δεν αποφέρει άμεσο έσοδο και να μειώνεις ένα άλλο που αποφέρει. Πρότεινα τη διατήρησή του στα ίδια επίπεδα. Για την ιστορία να σας πω επίσης ότι η πρόταση του Δημάρχου για το συγκεκριμένο τέλος ήταν μειωτική από 0,35 € σε 0,30 €. Το 0,25 € προήλθε μετά από πρόταση του κ. Βίτσιου, την οποία αποδέχτηκε ο Δήμαρχος. 

Ξέρω ότι η εμμονή μου στην αύξηση των Δημοτικών Τελών σας στεναχωρεί. Όπως έχω ξαναγράψει όμως, δεν θέλω να είμαι ευχάριστος αλλά χρήσιμος.