Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Ο Δήμος Παλλήνης κατά του καρκίνου

Ο Δήμος Παλλήνης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, εφαρμόζει πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων (μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου)στο πλαίσιο του προγράμματος «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Η κινητή μονάδα, στην οποία θα γίνονται οι εξετάσεις, θα βρίσκεται, στο Αθλητικό Κέντρο «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ» (επί της Λεωφ. Μαραθώνος στη ΔΕ Παλλήνης), από την Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018. «Η συγκεκριμένη μονάδα θα παραμείνει στον Δήμο Παλλήνης όσο χρειαστεί για να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες» όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχάλης Βροντάκης.

Σχετικά με τον τρόπο πραγματοποίησης των εξετάσεων, αυτές θα γίνονται σε κινητή μονάδα. Στην κινητή μονάδα βρίσκεται μία τεχνολόγος, η οποία είναι υπεύθυνη για την διενέργεια των μαστογραφιών, και μία νοσηλεύτρια - μαία, η οποία λαμβάνει τα απαιτούμενα επιχρίσματα για το τεστ Παπανικολάου. Στη συνέχεια οι μαστογραφίες και τα λαμβανόμενα επιχρίσματα προωθούνται στην κεντρική υπηρεσία του Ιδρύματος, όπου γίνονται και οι διαγνώσεις από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους. Στις μαστογραφίες γίνεται διάγνωση χωριστά από δύο ακτινολόγους και εάν υπάρχει διάσταση απόψεων παραπέμπονται σε επιτροπή ιατρών για περαιτέρω έλεγχο. 

Οι γυναίκες ενημερώνονται ταχυδρομικώς για τα αποτελέσματα των εξετάσεων με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, οι γυναίκες καλούνται για επανεξέταση. Σε περίπτωση που χρειαστεί συμπληρωματικός έλεγχος, αυτός πραγματοποιείται δωρεάν στη σταθερή μονάδα του Ιδρύματος στην Αθήνα. Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, με μόνιμο χορηγό το «Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο», πραγματοποιεί προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, με δωρεάν εξετάσεις, σε Δήμους της Αττικής και σε άλλους νομούς της χώρας. Τα προγράμματα αυτά, υλοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο από το 1989.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες για πληροφορίες και για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, με το Τμήμα Προστασίας Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Παλλήνης, στα τηλέφωνα 2132031627, 2132031604, 2132031610

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ:
- Για το τεστ Παπανικολάου δεν θα πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή τρία 24ωρα πριν την εξέταση
- Καλό είναι να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις με αντισηπτικά. Την ημέρα της εξέτασης μπορεί να γίνει πλύση μόνο με νερό
- Το τεστ Παπανικολάου γίνεται 3 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση ή 4 ημέρες μετά
- Να έχει παρέλθει ένα τρίμηνο από γυναικολογικές επεμβάσεις και εξάμηνο από τοκετό
- Να μην υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης
- Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας αποτελέσματα προηγούμενων εξετάσεων