Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 11 έως Τετάρτη 17 Αυγούστου



ΠΟΥ ΠΑΩ, ΘΕΕ ΜΟΥ;
QUO VADO?
Σκηνοθεσία: Τζέναμο Νουτζιάντε.
Πρωταγωνιστούν: Κέκο Ζαλόνε, Ελεονόρα Τζιοβανάρντι, Μαουρίτσιο Μικέλι.
Διάρκεια: 86 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Τρίτη 21.00 (Μια προβολή)
Τετάρτη 21.30 (Μια προβολή)


Μέχρι που θα έφτανε ένας δημόσιος υπάλληλος για να μην χάσει την θέση του; Ως την άκρη του κόσμου! Ο Κέκο από μικρό παιδί ονειρευόταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος και το κατάφερε! Τώρα ζει μία άνετη ζωή απολαμβάνοντας τα προνόμια του. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του. Ο Κεκό θα δεχθεί κάθε είδους μετάθεση προκειμένου να μην παραιτηθεί απ΄την θέση του!

Γνήσια, λαϊκή κωμωδία, που σατιρίζει πετυχημένα τόσο τα κακώς κείμενα στον δημόσιο τομέα της Ιταλίας, όσο και τις αντιθέσεις ανάμεσα στους βορειοευρωπαίους και τους νοτιοευρωπαίους! Δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση αν ξαφνικά οι ήρωες της ταινίας άρχιζαν να μιλάνε ελληνικά! Τόσο γνώριμα για τα καθ' ημάς και τη νοοτροπία μας ως λαός φαίνονται αυτά που περιγράφει η ταινία! Αυτό που λειτουργεί σαφέστατα υπέρ της ταινίας είναι ότι η κριτική της γίνεται καλοπροαίρετα και με χιουμοριστική. Μ' αυτόν τον τρόπο ακόμα και οι... δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί, θα γελάσουν με αυτά που θα δουν επί της μεγάλης οθόνης! Το ρουσφέτι που μπορεί να σε κάνει δημόσιο υπάλληλο. Το γεγονός ότι οι συνάδελφοί σου, σου χτυπάνε την κάρτα όταν εσύ αποφασίζεις να λείψεις καμιά δυο ώρες παραπάνω. Το ότι όλοι κάνουν τα προσωπικά τους τηλεφωνήματα από το χώρο της εργασίας («κλείσε, θα σε πάρω εγώ από τη δουλειά, για να μην πληρώνεις»)! Όλα αυτά λίγο ως πολύ τα γνωρίζουμε, αλλά έχουν και πλάκα. Μια σκηνή στην οποία ο φοβερός και τρομερός αυτός δημόσιος υπάλληλος, ο Κέκο, προσπαθεί να εξηγήσει σε έναν κυνηγό που πάει να του δώσει πεσκέσι ένα ορτύκι, τη διαφορά του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του μη ηθικά και νομικά κολάσιμου δώρου, είναι απολαυστική! Οι δε σκηνές στη Νορβηγία, αυτό το ευνομούμενο και... πολιτισμένο κράτος, όπου κανείς δεν κορνάρει κανέναν, ότι και να γίνει, βγάζουν πάρα πολύ γέλιο!

Το εύρημα του ότι ο Κέκο αφηγείται την ιστορία του σε μια άγρια φυλή Αφρικανών οι οποίοι τον συλλαμβάνουν και θα κρίνουν αν θα τον σκοτώσουν αφού τους πει πως έφτασε εκεί, είναι λειτουργικό και έξυπνο. Γενικώς, υπάρχουν μια σειρά από σκηνές, που σε κάνουν να χτυπιέσαι στο γέλιο, μερικά one-liners που χτυπάνε κέντρο και πολλές καταστάσεις ιδιαιτέρως αστείες.

ΕΝΑΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ
OUR KIND OF TRAITOR
Σκηνοθεσία: Σουζάνα Γουάιτ.
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Στέλαν Σκάργκαρντ, Ντέμιαν Λιούις, Ναόμι Χάρις.
Διάρκεια: 108 λεπτά
Ώρα έναρξης: 23.00 (Μια προβολή)


Ένα συνηθισμένο ζευγάρι Άγγλων, ο Πέρι και η Γκέιλ, βρίσκονται στο Μαρόκο για διακοπές. Εκεί θα γνωρίσουν τον Ρώσο Ντιμά και θα κάνουν παρέα. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Ντιμά είναι μέλος της ρωσικής μαφίας. O Ντιμά εξαναγκάζει τον Πέρι να μεταφέρει απόρρητες πληροφορίες στις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες. Το ζευγάρι θα βρεθεί ξαφνικά διαμέσου ενός διεθνούς παιχνιδιού κατασκοπίας και βρώμικης πολιτικής. Ο Πέρι και η Γκέιλ Θα ταξιδέψουν με την βία από το Παρίσι στη Βιέννη και από εκεί στις Γαλλικές Άλπεις και τελικά στο Λονδίνο προκειμένου να βρουν έναν σύνδεσμο με την Βρετανική κυβέρνηση.

Πιστή μεταφορά ενός στιλάτου και ατμοσφαιρικού βιβλίου του John le Carré με την καθοριστική συνδρομή του σεναριογράφου Hossein Amini και τη διακριτική, μελαγχολική σκηνοθεσία της νεοφερμένης Susanna White. Χαμηλότονο, απαισιόδοξο και αντίθετο με τις πιο πρόσφατες κινηματογραφικές διασκευές του John le Carré (που εστίαζαν κυρίως στην εγκεφαλική γοητεία των έργων του συγγραφέα), το καλοφτιαγμένο φιλμ της νεοφερμένης Susanna White ποντάρει στη μελαγχολία και το συναισθηματισμό των χαρακτήρων. Από αυτή την άποψη το φιλμ βρίσκεται πιο κοντά στην κοσμοαντίληψη του «Επίμονου κηπουρού» (ο έρωτας κινεί τις πράξεις του άσχετου με την κατασκοπία κεντρικού ήρωα), αν και διατηρεί ατόφια την δηκτική ειρωνεία και τον επίκαιρο καταγγελτικό χαρακτήρα που βρίσκεται πίσω από κάθε δουλειά του μετρ του κατασκοπικού θρίλερ, που δεν παύει στιγμή να στηλιτεύει τη σύγχρονη διαπλοκή μεταξύ πολιτικών- κεφαλαίου-οργανωμένου εγκλήματος.

Η πειστική απόδοση της συμπεριφοράς δύο ανθρώπων συνηθισμένων που βρίσκονται τυχαία στο μάτι του κυκλώνα σαφώς και πιστώνεται στην άψογη χημεία μεταξύ Ewan McGregor, και Naomie Harris που υποδύονται το παντρεμένο ζευγάρι. Χωρίς να αποφεύγει τις παγίδες του μονοδιάστατου, του ρώσου μαφιόζου ο Stellan Skarsgard προσπαθεί να τα βγάλει πέρα όσο μπορεί αλλά εκείνος που δίνει αληθινό ρεσιτάλ στον πλέον απαιτητικό ρόλο του φιλμ είναι ο Damian Lewis ως πράκτορας της MI6 με το όνομα Έκτορ.