Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από Πέμπτη 30 Ιουνίου έως Τετάρτη 6 Ιουλίου


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
MONSTER MONEY
Σκηνοθεσία: Τζόντι Φόστερ.
Πρωταγωνιστούν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούλια Ρόμπερτς, Τζακ Ο’Κόνελ.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Κυριακή 23.00 (Μια προβολή)
Δευτέρα & Τρίτη 21.00 & 23.00 (Δυο προβολές)
Τετάρτη 21.30 & 23.30 (Δυο προβολές)


Ο Lee Gates (George Clooney), είναι οικονομικός αναλυτής/τηλεοπτική περσόνα, που η άκρως δημοφιλής εκπομπή του τον έχει καταξιώσει ως έναν από τους γκουρού της Wall Street. Μετά τη λυσσαλέα προώθηση μιας μετοχής φούσκας, ένας οργισμένος επενδυτής (Jack O'Connell) εισβάλλει στο στούντιο και σε απευθείας live μετάδοση κρατάει όμηρους τον διάσημο αναλυτή και την Patty Fenn (Julia Roberts), παραγωγό της εκπομπής του. Καθώς ξεδιπλώνονται οι πτυχές μια τεράστιας οικονομικής απάτης, οι Gates και Fenn προσπαθούν παράλληλα να βρουν τρόπο να παραμείνουν ζωντανοί.

Η Jodie Foster επιστρέφει στην σκηνοθετική καρέκλα με μια ταινία που ακροβατεί αψεγάδιαστα ανάμεσα σε υψηλών ταχυτήτων θρίλερ και σάτιρα των media και του χρηματοοικονομικού συστήματος. Το Παιχνίδι του Χρήματος «τρέχει» σε ρεαλιστικό χρόνο, παρασέρνοντας μαζί του το κοινό στη γεμάτη αγωνία πλοκή του. Ο George Clooney, παραγωγός της ταινίας και πρωταγωνιστής, αποτελεί με την Julia Roberts ένα κινηματογραφικά κομψό και διαχρονικό, αθεράπευτα γοητευτικό και ευφυές δίδυμο, ενώ το καστ συμπληρώνει ο νέος και ταλαντούχος Jack O'Connell, που προσδίδει στο ρόλο του την ένταση που απαιτεί ο απελπισμένος χαρακτήρας του. Σε αυτήν την ιστορία ενός καθημερινού ανθρώπου, του οποίου η ζωή διαλύθηκε με όρους χρηματιστηριακούς, οι ιδέες δεν κρύβονται πίσω από τις εντάσεις, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό, κλασικό και ταυτόχρονα σύγχρονο θρίλερ που κρατά το θεατή στην άκρη της καρέκλας του.

«Μου αρέσει αυτή η ταινία γιατί έχει δύο πράγματα που κάποιος μπορεί να θεωρήσει αντίθετα» λέει η Jodie Foster, που σκηνοθετεί την ταινία. «Από τη μια είναι ένα καταιγιστικό θρίλερ για το ευρύ κοινό. Από την άλλη, σε συγκινεί μια αληθινή ιστορία και αυτός είναι ο λόγος που πάμε σινεμά». Η σκηνοθέτης συνεχίζει: «Για μένα, το πιο συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας, εκτός από την αστυνομία, τα ελικόπτερα, τα όπλα, τις βόμβες και την αγωνία είναι το πώς αυτός ο άνθρωπος, ο Lee Gates τον οποίον υποδύεται ο George Clooney, αρχίζει ως επιφανειακός, κούφιος τύπος που είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, και σε μια δύσκολη στιγμή, με τη βοήθεια της Julia, στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, βρίσκει την ανθρωπιά του, ωριμάζει, εξελίσσεται και αλλάζει».

«Ο κόσμος του χρήματος έχει χάσει τον έλεγχο. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς πήγε λάθος και οι συνηθισμένοι άνθρωποι καταστρέφονται» λέει ο George Clooney, που πρωταγωνιστεί ως διάσημος παρουσιαστής σε ένα ενημερωτικό οικονομικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και που έρχεται ενώπιος ενωπίω με έναν από τους συνηθισμένους ανθρώπους που είναι αποφασισμένος να τον τιμωρήσει. Ο Clooney δίνει φωνασκώντας επενδυτικές συμβουλές, τονίζοντας τα επιχειρήματα του με ηλίθια ηχητικά εφέ και σκηνικά αντικείμενα που εμφανίζει στην εκπομπή. «Η εκπομπή είναι γελοία» λέει η Foster. «Είναι οικονομικού περιεχομένου, αλλά έχει πολλά σκηνικά αντικείμενα, κλιπάκια από ταινίες, καμπάνες, σφυρίγματα και μαξιλάρια που κάνουν χυδαίους ήχους, τα οποία επιστρατεύει για να εξηγήσει τη χρηματιστηριακή αγορά. Τραγουδάει και χορεύει με πανέμορφα κορίτσια, φοράει διαφορετικά καπέλα, προκειμένου να πει πληροφορίες για διάφορες μετοχές, αλλά λυπάται τον ίδιο του τον εαυτό. Η ιστορία του δίνει μια αναπάντεχη ευκαιρία να εξιλεωθεί».

Η Julia Roberts ξανασυναντά τον George Clooney, υποδυόμενη την Patty Fenn, μια ψύχραιμη, ακλόνητη και βετεράνο παραγωγό της εκπομπής. «Η Patty Fenn είναι υπερ-παραγωγός. Μπορεί να χειρίζεται πολλά πράγματα μαζί, όπως κανείς άλλος στη δουλειά. Είναι καταπληκτική» λέει η Foster. «Ελέγχει όλα τα νήματα στην εκπομπή και μιλάει στο αυτί του Lee Gates για να του πει ποια είναι η επόμενη του κίνηση. Ο Gates μπορεί να τεμπελιάσει. Δεν μαθαίνει τις ατάκες του. Λέει ό,τι του έρθει και εκείνη εξασφαλίζει ότι η εκπομπή θα έχει ροή. Ξέρει πώς να τον χειριστεί».

FLORENCE ΦΑΛΤΣΟ ΣΟΠΡΑΝΟ
FLORENCE FOSTER JENKINS
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς.
Πρωταγωνιστούν: Μέριλ Στριπ, Χιου Γκραντ, Ρεβέκα
Φέργκιουσον, Σάιμον Χέλμπεργκ.
Διάρκεια: 110 λεπτά
Ώρα έναρξης: Πέμπτη – Κυριακή 21.00 (Μια προβολή)


Η κοσμική Νεοϋορκέζα Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) πιστεύει πως είναι το αηδόνι της όπερας ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς φάλτσα. Ο σύζυγος και ατζέντης της, St Clair Bayfield (Hugh Grant), ένας Άγγλος αριστοκράτης και ηθοποιός, συντηρεί αυτή της την ψευδαίσθηση. Όταν η Florence αποφασίζει να δώσει κονσέρτο στο θρυλικό Carnegie Hall το 1944, ο St Clair ξέρει ότι καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.

Η καλύτερη ηθοποιός στον κόσμο υποδύεται τη χειρότερη τραγουδίστρια στον κόσμο. Η τρεις φορές βραβευμένη με Όσκαρ Meryl Streep ενσαρκώνει τη Florence Foster Jenkins, μια τουλάχιστον κακόφωνη, καλτ τραγουδίστρια όπερας που «μεσουράνησε» στη Νέα Υόρκη τις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Η ξεκαρδιστική, αλλά και συγκινητική αυτή ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία, στο πλευρό της πρωταγωνίστριας εμφανίζεται επάξια ο απολαυστικός Hugh Grant (Notting Hill), ενώ τη σκηνοθεσία αναλαμβάνει ο μοναδικός Stephen Frears (The Queen).

Ο Stephen Frears, η Meryl Streep και ο Hugh Grant ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά στην ταινία Florence: Φάλτσο Σοπράνο, μια εμπνευσμένη, συγκινητική, συναισθηματική κωμωδία για την αγάπη, τη μουσική και τις προσδοκίες.

Το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην (εξαιρετική) άποψη που είχε η Florence Foster Jenkins για τον εαυτό της και τις παταγώδεις αποτυχίες της ως τραγουδίστρια, ήταν κάτι που έκανε μεγάλη εντύπωση στον σεναριογράφο Nicholas Martin. «Άκουσα ένα τραγούδι στο YouTube» λέει ο σεναριογράφος. «Έμεινα άφωνος από την ειλικρίνεια της φωνής της και το βρήκα πολύ αστείο και συγκινητικό. Το άκουγα ξανά και ξανά και ήθελα να μάθω για τη ζωή της. Τότε κατάλαβα ότι η ιστορία της διαδρομής της μέχρι το Carnegie Hall θα έκανε ένα συναρπαστικό μιούζικαλ».

Όσο έκανε έρευνα για τη ζωή της, ο Martin εντυπωσιάστηκε από τον δυναμισμό της. «Ήταν σαν τον ήλιο στο κέντρο με όλους τους πλανήτες σε τροχιά γύρω της». Εξίσου του τράβηξε το ενδιαφέρον και η σχέση με τον σύντροφο της, τον St. Clair Bayfield, του οποίου τα ημερολόγια αποκαλύπτουν τη βαθιά ριζωμένη αγάπη του για τη Florence, παρ’ όλο που ζούσε με άλλη γυναίκα. Ο ακομπανιατέρ Cosme McMoon συμπλήρωσε το τρίο που έγινε το επίκεντρο της νεοϋορκέζικης καλλιτεχνικής κοινωνίας.