Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Από ΠΕΜΠΤΗ 2 έως ΤΕΤΑΡΤΗ 8 Ιουνίου


THE NICE GUYS
Σκηνοθεσία: Σέιν Μπλακ.
Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Ράιαν Γκόσλινγκ, Κιμ Μπέισινγκερ.
Διάρκεια: 116 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Δευτέρα & Τρίτη 21.00 & 23.10 (Δυο προβολές)
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 23.00 (Μία προβολή)
Τετάρτη 21.30 & 23.30 (Δυο προβολές)


Λος Αντζελες, 1977. Ο βαρύς κι ασήκωτος νεοϋρκέζος Τζάκσον Χίλι εργάζεται ως μπράβος - ιδιώτες τον προσλαμβάνουν για να σπέρνει το φόβο στους εχθρούς τους με τη σιδερογροθιά του. Ο χήρος και πατέρας μίας 13χρονης Χόλαντ Μαρτς είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ - πληρώνεται για να βρίσκει χαμένους συγγενείς και να επιλύει περίεργες υποθέσεις. Οταν η Misty Mountain, μία σταρ της βιομηχανίας πορνό σκοτώνεται κάτω από μυστήριες συνθήκες και μία ακόμα κοπέλα εξαφανίζεται (κι αναζητείται από πολλούς σκοτεινούς τύπους με όπλα), το αταίριαστο δίδυμο θα συναντηθεί και θα αποφασίσει να συνεργαστεί. Πρέπει να βρουν την Αναμπελ και την άκρη του νήματος ανάμεσα στα λαμπερά sex, drugs and... Earth Wind and Fire πάρτι στους Χολιγουντιανούς λόφους, τις χίπικες πολιτικές διαδηλώσεις για την μόλυνση της ατμόσφαιρας στα σκαλιά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ημίγυμνες καλονές, σκληρά αρσενικά, άπλετο αλκοόλ, ντουμάνια καπνού από τα τσιγάρα. Πρέπει να βρουν δικαιοσύνη στην προ-politically-correct εποχή του αμερικανικού ονείρου.

Ο Σέιν Μπλακ (σεναριογράφoς όλων των «Φονικών Οπλων» και σκηνοθέτης του «Iron Man 3») επιχειρεί να συστήσει στην γενιά των «μιλένιαλ» το είδος της μπουφόνικης, παράλογης, βίαιας αστυνομικής κωμωδίας που προκύπτει ταιριάζοντας αντι-ήρωες, αλητάμπουρες, αλκοολικούς, βωμολόχους ντετέκτιβ με την πλευρά «του καλού» κι αφήνοντάς τους να μας τρέχουν επί ένα δίωρο σ' έναν κόσμο γεμάτο χαοτική δράση, σουρεαλιστικές ανατροπές, δολοφονικές ατάκες και (σε κάθε σκηνή και με κάθε ευκαιρία) εκτέλεση του καθωσπρεπισμού και της νόρμας. Εξαιρετική η δουλειά του production designer Ρίτσαρντ Μπρίτζλαντ και της ενδυματολόγου Κιμ Μπάρετ στην αυθεντική αναπαράσταση του ηλεκτρισμένου Λος Αντζελες των 70ς, αλλά και του διευθυντή φωτογραφίας Φιλίπ Ρουσελό που κατάφερε να κρατήσει έναν τόνο πυκνής ατμόσφαιρας αστυνομικού μυστηρίου σε μία κατά βάση μπουρλέσκ action κωμωδία. Επίσης, η χημεία του πρωταγωνιστικού δίδυμου είναι αναμφισβήτητη και το κέφι με το οποίο βουτάνε στους ρόλους τους, γοητευτικό.

KUNG FU PANDA 3
Σκηνοθεσία: Τζένιφερ Γιου, Αλεσάντρο Καρλόνι.
Διάρκεια: 95 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
21.00 (Μία προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Όταν ο για χρόνια χαμένος πατέρας του Πο ξαφνικά επανεμφανίζεται, οι δυο τους ταξιδεύουν σε έναν μυστικό παράδεισο όπου κατοικούν αρκουδάκια πάντα, για να συναντήσουν δεκάδες ξεκαρδιστικούς ήρωες. Όμως, όταν ο υπερφυσικός κακός Κάι αρχίζει να σαρώνει την Κίνα νικώντας όλους τους πολεμιστές κουνγκ-φου, ο Πο πρέπει να κάνει το αδύνατο – να εκπαιδεύσει όλους τους αδέξιους και αραχτούς συντρόφους του για να γίνουν η απόλυτη συμμορία Kung Fu Panda!

Η λογική κατάληξη του Πο σε δάσκαλο του κουνγκ φου είναι μια ακόμη ευκαιρία για τους νέους σκηνοθέτες του τρίτου αυτού μέρους να μεγαλουργήσουν σε split screens, απίθανους χρωματικούς συνδυασμούς και σκηνές δράσης από αυτές που δεν βλέπουμε συχνά στο σινεμά, θυμίζοντας συνεχώς την έμπνευση της πρώτης ταινίας του 2008 που ήρθε σχεδόν από το πουθενά για να γίνει όχι μόνο μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες κινουμένων σχεδίων των τελευταίων χρόνων αλλά και μια απόδειξη πως όταν υπάρχει ταλέντο και φαντασία το μοναδικό όριο είναι… ο ουρανός. Γνωρίζοντας πως ο Πο είναι πλέον ένας απο πιο αγαπημένους ήρωες όλων των εποχών και πως η τρίτη αυτή ταινία έχει εξασφαλισμένη την εμπορική της επιτυχία, οι δημιουργοί της μείωσαν τις απαιτήσεις στο σενάριο (φορτώντας ίσως υπερβολίκα την ιστορία και με τη μάχη απέναντι στον Κάι και με την προσπάθεια του Πο να καταφέρει να γίνει δάσκαλος και την εμφάνιση του χαμένου του πατέρα) για να απελευθερώσουν το σχεδιασμό και τη ζωγραφική - και μαζί όλη τη βεντάλια των μηνυμάτων για την πίστη στον εαυτό σου, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την «οικογένεια» που επιλέγεις και όχι αυτή στην οποία γεννιέσαι.

Το αποτέλεσμα είναι ένα δώρο για τα μάτια (δείτε μόνο την εικονογράφηση της ιστορίας του Κάι – ένα πραγματικό έργο τέχνης από μόνο του) και ταυτόχρονα ένα φρενήρες, πραγματικά αστείο και δεόντως παιδικό (περισσότερο ίσως και από τις δύο πρώτες ταινίες) παραμύθι από αυτά που δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ για να είναι… επιτυχία. Από τις λίγες φορές που κανείς δεν θα παραπονεθεί για την επανάληψη μιας τόσο απολαυστικής συνταγής.