Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Διακήρυξη της Παλλήνης - Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Ευτυχίας, στις 20 Μαρτίου, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης, ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο την πανευρωπαϊκή εκστρατεία διεκδίκησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη «Διακήρυξη της Παλλήνης» και με τη δημιουργία της ενημερωτικής ιστοσελίδας www.eudaimonia.eu και τη συλλογή υπογραφών .

Πατώντας την αντίστοιχη σημαία των 28 κρατών-μελών της ΕΕ μπορεί κάποιος να διαβάσει τη «Διακήρυξη της Παλλήνης» στην επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους.

Η Διακήρυξη έχει μεταφραστεί στις επίσημες γλώσσες των κρατών-μελών, αλλά σχεδιάζεται η μετάφραση και σε άλλες γλώσσες.

Ο στόχος είναι, μέσω του ειδικού ηλεκτρονικού συνδέσμου Avaaz, που υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Δήμου Παλλήνης να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών από Ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Απώτερος στόχος της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ευδαιμονίας είναι ο ανθρωπιστικός προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρας της Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου θεσπίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), επειδή αναγνώρισε την ευδαιμονία (ευτυχία) ως βασικό στόχο και βασικό δικαίωμα του ανθρώπου. Το δικαίωμα της ευτυχίας δεν περιλαμβάνεται στον Χάρτη των Δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία 5ετία η Ελλάδα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των Ελλήνων δηλώνουν σήμερα ότι βιώνουν καταστάσεις δυστυχίας, ενώ σε όλα σχεδόν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), περισσότεροι από 60% των ανθρώπων δηλώνουν ότι αισθάνονται ότι είναι δυστυχείς ή μη ικανοποιημένοι από τη ζωή. Οι ενδείξεις δεν είναι παροδικές αυτήν την περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης, αφού αυτή η τάση δυστυχίας των περισσότερων κρατών της ΕΕ είναι παρόμοια για σαράντα έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου από το 1975.

Η πρόταση

Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου για ευδαιμονία (ευτυχία) είχε υποστηρίξει πρώτος ο φιλόσοφος Επίκουρος, αλλά και ο Τόμας Τζέφφερσον, ο επικούρειος συντάκτης της Αμερικανικής Διακήρυξης Ανεξαρτησίας, στην οποία το συμπεριέλαβε.

Ο Ο.Η.Ε. αναγνώρισε το 2012 ότι η ευδαιμονία είναι βασικός σκοπός και δικαίωμα του ανθρώπου.

Η “Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” τεκμηριώθηκε φιλοσοφικά και παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας (2014), που διεξάγεται κάθε Φεβρουάριο υπό την αιγίδα του Δήμου Παλλήνης.

Το κείμενο της “Διακήρυξης της Παλλήνης” έγινε δεκτό με ενθουσιασμό, ενώ υιοθετήθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης.

Ο στόχος

Με τη “Διακήρυξη του δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” ή  “Διακήρυξη της Παλλήνης” έχουμε στόχο να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο με απώτερο στόχο τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.