Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

CINE ΓΕΡΑΚΑΣ - Εβδομάδα 1 - 7 Οκτωβρίου 2015

MINIONS
Σκηνοθεσία: Πιέρ Κοφέν, Κάιλ Μπάλντα.
Διάρκεια: 94 λεπτά
Ώρα έναρξης: 19.30 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Τα Minions έχουν κερδίσει την αγάπη όχι μόνο των παιδιών, αλλά κι όλων των ενηλίκων, πράγμα που επιβεβαιώνει η μονοπωλιακή, σχεδόν, παρουσία τους μέσα από απολαυστικά videos κι αστείες ατάκες στα social media, αλλά κι οι παγκόσμιες εισπράξεις των δύο προηγούμενων ταινιών, όπου πρωταγωνίστησαν στο πλευρό του Γκρου (Εγώ, ο Απαισιότατος-Despicable Me). Τα κίτρινα, αυτά, πλασματάκια, πλέον, αυτονομούνται, και δικαίως, αποκτούν μια ολότελα δική τους ταινία όπου, ό,τι πιο εξωφρενικό υπάρχει, θα τους συμβεί.

Ας απολαύσουμε, λοιπόν, την ξεκαρδιστική διαδρομή των σκανταλιάρικων, μικροσκοπικών ζιζανίων από την εποχή της δημιουργίας της Γης προς τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του '60 σε αναζήτηση νέου, δόλιου αφεντικού, μετά από, μεταξύ άλλων, τον Ναπολέοντα, το Δράκουλα, έναν Αιγύπτιο Φαραώ και τον φονικό δεινόσαυρο T-Rex. Ένα μοναδικό ταξίδι στην Ιστορία, με τα MINIONS να υπηρετούν διάσημους «κακούς», κάνοντας κλασικά, αλλεπάλληλες γκάφες, ώσπου θα βρουν το μάστορά τους στο πρόσωπο της σατανικής Σκάρλετ. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να βρεθεί ο Γκρου στο δρόμο τους.

Τα minions, ως σύλληψη, είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένας φόρος τιμής στο διαχρονικό, βωβό αλλά σωματικά εκφραστικότατο κινηματογράφο του Τσάρλι Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον, απλά με την προσθήκη κάποιων ήχων, που συνιστούν την ιδιότυπη γλώσσα των minions. Η ταινία δε διατρέχει μόνο το χρόνο (από τη δημιουργία του κόσμου μέχρι και τη δεκαετία του ‘60), αλλά και το χώρο, μεταφέροντάς μας από τη Νέα Υόρκη στο Ορλάντο κι από την Αυστραλία σε Κίνα, Ινδία και Λονδίνο, εκεί όπου λαμβάνει χώρα και μεγάλο μέρος της ταινίας.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ
A WALK IN THE WOODS
Σκηνοθεσία: Κεν Κουάπις.
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Νικ Νόλτε, Έμα Τόμπσον, Νικ Όφερμαν.
Διάρκεια: 104 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.15 (Μια προβολή)


Ο συγγραφέας Μπιλ Μπράισον βγαίνει στη σύνταξη, κι αντί να ηρεμήσει και να απολαύσει την οικογένεια του, αποφασίζει να περπατήσει το μονοπάτι μήκους 2,200 μιλίων στα Απαλάχια Όρη, μία από τις πιο άγριες και παρθένες ομορφιές της Αμερικής, που εκτείνεται από τη Τζόρτζια έως το Μέιν. Η γαλήνη που τόσο ποθεί να βρει εκεί όμως, δε θα έρθει ποτέ όταν συμφωνεί να τον συνοδεύσει ο παλιός του φίλος, Κατζ. Ο Κατζ πέρασε όλη του τη ζωή να ξεγελά το νόμο με τη γοητεία του, και χρησιμοποιεί την περιπέτεια αυτή για να μην πληρώσει τα αμέτρητα χρέη του. Το πρόβλημα είναι, ότι οι δυο τους έχουν πολύ διαφορετική άποψη για την έννοια «περιπέτεια».

Βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο «A Walk in the Woods» που έγραψε ο ίδιος ο Μπιλ Μπράισον, ως αποτέλεσμα της εμπειρίας που έζησε, η ταινία επιχειρεί να κάνει το ανάποδο, δηλαδή να αναπαραστήσει από το βιβλίο την αρχική εμπειρία που ενέπνευσε τη συγγραφή του. Ο σκηνοθέτης Κεν Κουάπις, που έχουμε συνηθίσει σε ρομαντικές κομεντί και τηλεοπτικές κυρίως δουλειές, εδώ επιχειρεί να φτιάξει μια τρυφερή αλλά και χιουμοριστική ταινία, χτισμένη πάνω στους δυο κεντρικούς του χαρακτήρες και το πανέμορφο φυσικό τοπίο, ως τρίτο πρωταγωνιστή του. Το αδιαμφισβήτητο ερμηνευτικό ταλέντο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ, έλαμψε πρόσφατα στο εμβληματικό σόλο του Όλα Χάθηκαν, που ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί δεν είχε τουλάχιστον προταθεί για Όσκαρ, όπως και στο μετέπειτα The Company You Keep. Εδώ όμως ο Κουάπις έχει ένα δυνατό όπλο, τον αναπάντεχα απολαυστικό Νικ Νόλτε.