Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Σινέ ΓΕΡΑΚΑ από 4 έως 10 Ιουνίου 2015

ΘΕΛΕΙΣ Ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ;
TU VEUX... OU TU VEUX PAS

Σκηνοθεσία: Τονί Μαρσάλ.
Πρωταγωνιστούν: Σοφί Μαρσό, Ζαν-Πιέρ Μαριέλ, Πατρίκ Μπριέλ.
Διάρκεια: 88 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη - Κυριακή 21.00 & 23.00 (Δυο προβολές)
Δευτέρα & Τρίτη 23.00 (Μία προβολή)
Τετάρτη 23.30 (Μία προβολή)


Ο Λαμπέρ (Πατρίκ Μπρουέλ) είναι εθισμένος – στο σεξ. Λόγω του εθισμού αυτού, έχασε κάποτε τη δουλειά του ως πιλότος, αλλά τώρα είναι δέκα μήνες «καθαρός» και προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του με τη βοήθεια μιας ομάδας υποστήριξης και την νέα του δουλειά ως σύμβουλος γάμου. H Ζουντίτ (Σοφί Μαρσό), από την άλλη, δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς: είναι επίσης εθισμένη στο σεξ και λατρεύει να ρίχνει άντρες στο κρεβάτι, ειδικά αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται επαγγελματικά, χωρίς να σκέφτεται ότι ίσως θα μπορούσε να συνάψει μια διαφορετικού είδους σχέση με κανέναν από αυτούς. Όταν η Ζουντίτ κάνει αίτηση για μια θέση εργασίας στο γραφείο του Λαμπέρ, η έλξη μεταξύ τους θα είναι άμεση και αμοιβαία. Όσο όμως εκείνη προσπαθεί να τον γοητεύσει, τόσο εκείνος προσπαθεί να «κρατηθεί» και να χτίσει μια υγιή σχέση μαζί της, η οποία θα δεν θα βασίζεται μόνο στο σεξ. Κάθε μέρα, όμως, ο στόχος του γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος αφού πασχίζει να αμύνεται ενάντια στις συνεχείς ερωτικές της επιθέσεις…

Η κεντρική ιδέα της ταινίας ανήκει στη σεναριογράφο και σκηνοθέτη Τονί Μαρσάλ, η οποία αρχικά την προόριζε για τηλεοπτική σειρά, μια εβδομαδιαία κωμωδία 26λεπτων επεισοδίων. «Ήθελα να ακολουθήσω δύο συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους, των οποίων η λίμπιντο κυριαρχούσε όλων των αισθήσεων», εξηγεί η Μαρσάλ. «Σκέφτηκα να τους ενώσω επαγγελματικά, αφού η προσωπική τους ζωή ήταν τόσο χάλια που έπρεπε να είναι επιτυχημένοι επαγγελματικά. Όσο ο Λαμπέρ και η Ζουντίτ ψαχνόντουσαν στα ερωτικά τους, τόσο αποτελεσματικοί και ψύχραιμοι θα ήταν στα επαγγελματικά τους».

Στην πορεία, ωστόσο, η δημιουργός συνειδητοποίησε ότι η ιστορία αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια σπαρταριστή κινηματογραφική ιστορία. Οι σχέσεις ανδρών-γυναικών είναι, εξάλλου, ένα θέμα που την απασχολεί τακτικά στις δουλειές της. «Στην κωμωδία ειδικά, είναι απολαυστικό σαν θέμα. Δεν υπάρχει πιο δυνατό ή περίπλοκο ζήτημα από την αγάπη. Όσο πιο περίπλοκο, τόσο το καλύτερο! Αντιμετωπίζεις το φοβερό και τρομερό θέμα της αγάπης, αλλά και της επιθυμίας για ζωή, χωρίς να υποκύπτεις σε αυτά τελείως. Η ταινία είναι κάτι σαν “κωμωδία ηθών”. Με συναρπάζει πάντα η ζωή σε όλες της τις εκφάνσεις, τα μυστικά των ανθρώπων, η απίστευτη τους ιστορία, όλα είναι πιο περίπλοκα απ’ ό, τι μοιάζουν και εξάπτουν την φαντασία μου».

Αν και η επιλογή-όνειρο για τον ρόλο της Ζουντίτ ήταν η Σοφί Μαρσό, η Μαρσάλ δεν τολμούσε να της τον προτείνει, θεωρώντας ότι είναι μια πιθανότητα απλησίαστη. «Θεωρούσα ότι θα τον αρνηθεί, ειλικρινά. Όταν συζήτησα τον ρόλο με τον Πατρίκ [Μπρουέλ], με έπεισε να μιλήσω και στη Σοφί – η οποία δέχθηκε αμέσως!». Η ίδια η Σοφί Μαρσό παραδέχεται γελώντας ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Μαρσάλ δίστασε τόσο: «Ακόμη και ο ατζέντης μου είχε ενδοιασμούς, αλλά όταν είδα το όνομα της Τονί, αποφάσισα να το διαβάσω και γέλασα τόσο πολύ! Είναι ένα ‘καυτό’ ζήτημα που παίζει με τους κώδικες της κωμωδίας. Απόλαυσα την ευκαιρία να κάνω κάτι ανάλαφρο, απλό. Η Ζουντίτ είναι μια γυναίκα με αρκετές νευρώσεις που όμως δεν έχει τον αέρα της νευρωτικής. Η Τονί χειρίζεται το θέμα με κομψότητα και επιθυμία να διασκεδάσει το κοινό: μιλά για την εμφάνιση, τα προσωπεία, τα φαινόμενα, τη σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, την αποπλάνηση.»

Πέρα από το σενάριο, η παρουσία της Τονί Μαρσάλ στην καρέκλα του σκηνοθέτη έκανε ακόμη πιο ελκυστικό το πρότζεκτ για την Γαλλίδα ηθοποιό. «Μου αρέσει να δουλεύω με γυναίκες. Είναι χωρίς αμφιβολία πιο άνετες με τα ζητήματα του σώματος, των συναισθημάτων, της ψυχολογίας. Η σκηνοθεσία είναι ένα επάγγελμα δύσκολο και απαιτητικό, αλλά αυτό που τελικά μετράει είναι αυτό που ο ή η σκηνοθέτης έχει μέσα του». Μεγάλος σταρ στην Γαλλία επίσης, ο Πατρίκ Μπρουέλ πείστηκε εξίσου εύκολα, χάρη στον ίδιο λόγο: την σκηνοθέτη του. «Αγαπώ πολύ τις δουλειές της και την προσωπικότητά της», σχολιάζει. «Μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο συναντηθήκαμε και συζητήσαμε το σενάριο. Είναι μια σκηνοθέτης που δουλεύει με το ένστικτο και ξέρει να ακούει τους ηθοποιούς, όντας ηθοποιός και η ίδια. Έχει το δικό της στιλ, την δική της μουσική. Όταν είδα την ταινία, ανακάλυψα λεπτομέρειες που δεν είχα αντιληφθεί στα γυρίσματα, είχε βρει κάποιες πολύ τρυφερές και αληθινές στιγμές».

Ο εντελώς μπλοκαρισμένος σεξουαλικά χαρακτήρας που υποδύεται, αντιμετωπίζει το φαινομενικά αδύνατο καθήκον να αντισταθεί στο στενό μαρκάρισμα της εντυπωσιακής Ζουντίτ, αγώνας που φυσικά προκαλεί διάφορα ευτράπελα. «Αυτό που περνά είναι πολύ αστείο», παραδέχεται, «αλλά ταυτόχρονα ο χαρακτήρας με άγγιξε. Φέρει μέσα του ένα τραύμα, έχει ένα παρελθόν καταστροφικό. Γενικά προτιμώ ρόλους των οποίων οι αποτυχίες και ματαιώσεις με συγκινούν, με κάνουν και αισθάνομαι κοντά τους.

 
Από ΔΕΥΤΕΡΑ 8 Έως ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Ιουνίου
ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΑΪΝ
THE AGE OF ADALINE

Σκηνοθεσία: Λι Τόλαντ Κρίγκερ.
Πρωταγωνιστούν: Μπλέικ Λάιβλι, Μίσιελ Χούισμαν, Έλεν Μπέρστιν, Χάρισον Φορντ, Κάθι Μπέικερ.
Διάρκεια: 110 λεπτά
Ώρα έναρξης: Δευτέρα & Τρίτη 21.00 (Μία προβολή)
Τετάρτη 21.30 (Μία προβολή)


Η 29χρονη Άνταλαϊν Μπόουμαν (Μπλέικ Λάιβλι) έχει κερδίσει εδώ και δεκαετίες το πλέον αναπάντεχο δώρο, αυτό της αιωνιότητας. Πλέον έχει σταματήσει να μεγαλώνει, όμως ζει μια μοναχική ζωή, διαφυλάσσοντας το μυστικό της από όλους πλην της κόρης της. Παρότι δεν ξεφεύγει αποφασιστικά από τα πανίσχυρα γρανάζια του ρομαντικού δράματος, το «Μυστικό της Άνταλαϊν» διαθέτει μια σειρά από ανέλπιστες χάρες, τόσο σε επίπεδο κάστινγκ και ερμηνειών, όσο και στους τομείς της αφηγηματικής προσέγγισης και παραγωγής γενικότερα, ικανές να το ξεχωρίσουν με άνεση από το σωρό ταινιών του είδους.

Εξαιτίας ενός παραλίγο μοιραίου δυστυχήματος, η γεννημένη στις αρχές του 20ου αιώνα Άνταλαϊν Μπόουμαν (Μπλέικ Λάιβλι) κερδίζει σχεδόν μαγικά, το πλέον αναπάντεχο δώρο: εκείνο της αιωνιότητας. Έκτοτε, η 29χρονη Άνταλαϊν δεν έχει γεράσει ούτε μια μέρα. Και μέχρι σήμερα ζει απομονωμένη, φροντίζοντας να αλλάζει τακτικά ταυτότητα και τόπο διαμονής, προκειμένου να διαφυλάξει ένα μυστικό που γνωρίζει μόνο η κόρη της (Κέιτ Ρίτσαρντσον / Έλεν Μπέρστιν). Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν όταν επιχειρήσει να (ξανα)μπει στη ζωή της ο έρωτας, υπό τη μορφή του Έλις Τζόουνς (Μαϊκίλ Χιούσμαν - γνωστός από το ρόλο του... αγαπητικού της Καλίσι στο «Game of Thrones»), ενός επίμονου, εκλεπτυσμένου γόη.

Κάτι σαν το ταπεινό, μακρινό ξαδερφάκι της «Απίστευτης Ιστορίας του Μπέντζαμιν Μπάτον», μεταμορφωμένο στα μέτρα ενός μεταμοντέρνου ρομαντικού δράματος, «Το Μυστικό της Άνταλαϊν» έχει αρκετούς λόγους για να εκπλήξει τον ανυποψίαστο θεατή. Λόγους που τους κρατά μυστικούς, προτού μπει κανείς στη διαδικασία να γνωρίσει την ιστορία της ηρωίδας που δίνει το όνομά της στον τίτλο.

Ξεκινώντας πρωτίστως από τον Λι Τόλαντ Κρίγκερ. Τον σκηνοθέτη που γνωρίσαμε το 2012 στις Νύχτες Πρεμιέρας μέσα από τους «Διαζευγμένους Φίλους», ο οποίος προσεγγίζει το ζήτημα της αιωνιότητας ως μια οριακή κατάσταση που ρέπει περισσότερο προς την κατάρα παρά την ευχή. Κάτι που ανεβάζει το βαθμό δυσκολίας, όταν επιχειρείται στο επίπεδο μιας ρομαντικής ιστορίας, αντί για το δοκιμασμένο πεδίο της μυθολογίας των βαμπίρ. Έτσι, το τυπικό love-story που ξετυλίγεται εδώ, αποκτά παλμό και αληθοφάνεια, στοιχεία στα οποία συνδράμουν η απαστράπτουσα σε κάθε εποχή και περίσταση Μπλέικ Λάιβλι (από το Μεσοπόλεμο και τα `60s ως τις μέρες μας), καθώς επίσης ο Χάρισον Φορντ (στον κομβικό ρόλο του Γουίλιαμ Τζόουνς, πατέρα του Έλις) και η Έλεν Μπέρστιν (υποδύεται την ηλικιωμένη πια κόρη της Άνταλαϊν).

Επιπλέον, επιτυχημένη κρίνεται η μετάβαση στις διάφορες περιόδους του προηγούμενου αιώνα, για τις ανάγκες της οποίας η παραγωγή ανταποκρίνεται τόσο σε επίπεδο κοστουμιών και σκηνικών όσο και στο γενικότερο πλαίσιο αυτού που λέμε καλλιτεχνική διεύθυνση. Όσο για την α λα «500 Μέρες με τη Σάμερ» ψαρωτικά λεπτομερή αφήγηση που συνοδεύει την ταινία, παρότι κάπου-κάπου αχρείαστα επεξηγηματική, λειτουργεί συνολικά υπέρ του ρυθμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα με τον τρόπο της τη μεταφυσική διάσταση της ιστορίας της Άνταλαϊν.

Για το τέλος, αφήνουμε ένα κρυφό χαρτί: την ξεχωριστή περίπτωση του Άντονι Ινγκρούμπερ. Του ολλανδο-αυστριακής καταγωγής ηθοποιού - και γνωστού στο youtube μίμου διαφόρων χολιγουντιανών αστέρων - που υποδύεται εδώ το νεαρό Γουίλιαμ Τζόουνς. Η ομοιότητα του Ινγκρούμπερ με τον Χάρισον Φορντ στα νιάτα του είναι απλώς παροιμιώδης, προσφέροντας φυσικά έξτρα πόντους στο εξαιρετικό κάστινγκ της ταινίας.