Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σινέ ΓΕΡΑΚΑΣ (14-20/05/2015)

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΠΟΥΝΙΑ
LES COMBATTANΤS

Σκηνοθεσία: Τομά Καιγέ.
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Κεβέν Αζαϊς, Αντουάν Λοράν.
Διάρκεια: 98 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Δευτέρα & Τρίτη 20.45 & 22.45 (Δυο προβολές)
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 22.45 (Μια προβολή)
Τετάρτη 21.30 & 23.15 (Δυο προβολές)


Από ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 Έως ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Μαΐου
ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
CINDERELLA
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα.
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Λίλι
Τζέιμς, Ρίτσαρντ Μάντεν.
Διάρκεια: 112 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
20.45 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)

ΕΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΠΟΥΝΙΑ
LES COMBATTANΤS

Σκηνοθεσία: Τομά Καιγέ.
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Κεβέν Αζαϊς, Αντουάν Λοράν.
Διάρκεια: 98 λεπτά

Περιτριγυρισμένος από την οικογένεια και τους φίλους του, ο Arnaud έχει μπροστά του ένα ήσυχο καλοκαίρι. Μέχρι που θα συναντήσει τη Madeleine, μια όμορφη και σκληροτράχηλη κοπέλα, με καλογυμνασμένο σώμα και ένα σωρό προφητείες για το τέλος του κόσμου. Εκείνος δεν έχει μεγάλες προσδοκίες, εκείνη προετοιμάζεται για το χειρότερο. Εκείνος δέχεται τα πράγματα όπως έχουν, εκείνη τσακώνεται, τρέχει, κολυμπάει και σπρώχνει τον εαυτό της στα άκρα. Αν και δεν του έχει ζητήσει τίποτα, μέχρι πού είναι διατεθειμένος να φτάσει για αυτήν; Είναι μια ιστορία αγάπης, ή επιβίωσης, ή και τα δύο.

Το εξαιρετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Thomas Cailley είναι μια ανατρεπτική ρομαντική κομεντί που αντιστρέφει τους ρόλους ανάμεσα στα δύο φύλα. «Μια υπέροχη πρώτη ταινία, ένα αυθεντικό όραμα ενηλικίωσης που αιχμαλωτίζει τον παλμό μιας γενιάς…», όπως δήλωσε το τμήμα Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών που της απένειμε και τα τρία βραβεία του για πρώτη φορά στο ιστορικό του θεσμού. Οι νεαροί ανερχόμενοι πρωταγωνιστές Kevin Azais (Playing Dead) και Adele Haenel (Water Lilies) ενσαρκώνουν ιδανικά τους δύο απολαυστικούς χαρακτήρες σε αυτή την αισιόδοξη και χιουμοριστική ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης.


Μια ρομαντική κομεντί για το τώρα, με την αίσθηση του χαλιού να γλιστρά κάτω από τα πόδια σου όπως συμβαίνει όταν ερωτεύεσαι, αλλά και για μια γενιά που ζει το τέλος του κόσμου όπως το ξέραμε και ίσως –αν πιστέψουμε την λίγο εμμονική, ξεροκέφαλη ηρωίδα του, ακόμη και το ίδιο το τέλος του κόσμου.

Το «Les Combattants» ξενικά με μια σκηνή που τοποθετεί το ύφος του σε ένα απόλυτα ενδιαφέρον σημείο, εκεί όπου μια δραματική αφορμή δίνει το έναυσμα για μια γεμάτη ενέργεια και απρόσμενο συναίσθημα σεκάνς, και κατορθώνει να διατηρήσει αυτή την λίγο λοξή οπτική του για τη ζωή από την αρχή ως το τέλος.

Με το χιούμορ πάντα εκεί, ποτέ όμως πρόθυμο να προσφέρει δυνατά γέλια, με τα πορτρέτα των νεαρών πρωταγωνιστών να αναδεικνύουν την δική τους άβολη θέση σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει βγει ελαφρώς από τη φορά του, το φιλμ δεν είναι η ρομαντική κομεντί που θα περίμενες να δεις, ούτε η γαλλική εκείνη ταινία όπου το αγόρι ερωτεύεται το κορίτσι και φιλοσοφούν, μελαγχολούν, κάνουν έρωτα, καπνίζουν και μαλώνουν. Και μιλάνε. Μιλάνε πολύ.

Αντίθετα όπως και η κεντρική ηρωίδα του την οποία υποδύεται με μαγνητική γοητεία η Αντέλ Χενέλ, είναι απρόθυμο να υποκύψει στα κλισέ και τις προσδοκίες και χτίζει μια διαδρομή που περιλαμβάνει μικρές ή μεγαλύτερες εκπλήξεις κρατώντας σαν πυξίδα το δικό του ελαφρώς αλλόκοτο ύφος.

Μέσα από σκηνές που ανήκουν ξεκάθαρα στην πραγματικότητα ή από ίχνη συμβολισμών –ένας Αδαμ και μια Ευα χαμένοι στον δικό τους κόσμο στο τελευταίο μέρος του- το φιλμ μιλά για την εμπειρία του να ερωτεύεσαι, να ωριμάζεις και να επιβιώνεις σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι εχθρικός ή απλά απόλυτα διαφορετικός από αυτόν που φαντασιώνεσαι με τρόπο χαριτωμένο, πνευματώδη και ευφάνταστα κινηματογραφικό.

Από ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 Έως ΚΥΡΙΑΚΗ 17 Μαΐου
ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ
CINDERELLA
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα.
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μπλάνσετ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Λίλι
Τζέιμς, Ρίτσαρντ Μάντεν.
Διάρκεια: 112 λεπτά
Ώρα έναρξης: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
20.45 (Μια προβολή) (Μεταγλωττισμένη)


Μπορεί η νεαρή Ella (Lily James) να έχει χάσει τη μητέρα της, αλλά θα στηρίξει τον αγαπημένο της πατέρα στην απόφαση του να ξαναπαντρευτεί. Καλωσορίζει τη μητριά της (Cate Blanchett) και τις κόρες της Anastasia (Holliday Grainger) και Drisella (Sophie McShera) στο πατρικό της, αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα της καταλήγει στο έλεος μιας ζηλόφθονης και άκαρδης νέας οικογένειας. Υποβαθμίζεται σε υπηρέτρια καλυμμένη με στάχτες, εξ ου και η περιφρονητική προσφώνηση Σταχτοπούτα (Cinder-ella). Η Ella, που έχει κάθε λόγο να χάσει το κουράγιο της, ακολουθεί τη συμβουλή της μητέρας της να είναι πάντα θαρραλέα και γεμάτη καλοσύνη. Μια μέρα, καλπάζοντας με το άλογό της στο δάσος, γνωρίζει έναν ευγενικό και όμορφο ξένο, τον Kit (Richard Madden), ο οποίος τη γοητεύει, και γοητεύεται από αυτήν. Η Ella δεν ξέρει πως πρόκειται για τον Πρίγκιπα του Βασιλείου, αλλά η τύχη της μοιάζει να αλλάζει όταν το Παλάτι στέλνει σε όλες τις ανύπαντρες κοπέλες μία πρόσκληση για τον χορό. H Ella ετοιμάζεται ενθουσιασμένη, μα η μητριά καταστρέφει το φόρεμά της και της απαγορεύει να πάει στο χορό. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται μια καλόψυχη ζητιάνα (Helena Bonham-Carter), η οποία με μία κολοκύθα, μερικά ποντίκια κι ένα μαγικό ραβδί, θα αλλάξει τη ζωή της Σταχτοπούτας για πάντα.

Η νέα ταινία της Disney με πρωταγωνίστρια τη Σταχτοπούτα, εκτός από τη δυνατή ιστορία που ξέρουμε όλοι και τους κορυφαίους συντελεστές, διαθέτει ένα εξαιρετικό σενάριο με περίπλοκους και ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Όλα τα παραπάνω υπόσχονται μία πραγματικά απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία που κάνει την ιστορία πιο προσιτή στο σύγχρονο κοινό.

Στον ρόλο του σκηνοθέτη συναντάμε τον Kenneth Branagh, έναν αεικίνητο Βρετανό καλλιτέχνη με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Εκτός από διάσημος σκηνοθέτης (υποψήφιος για Όσκαρ και BAFTA για τον “Henry V”) είναι ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός. Ξεχωρίζει ως ο καταλληλότερος αφηγητής για να ζωντανέψει αυτήν την κλασική ιστορία.

Το σενάριο από την άλλη έπρεπε να συνδυάσει την αίσθηση της ταινίας των κινουμένων σχεδίων και να την κάνει θελκτική για το σημερινό κοινό. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε ο ικανός σεναριογράφος Chris Weitz. Όπως και ο Branagh, o Weitz είναι καθιερωμένος ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης και ενθουσιάστηκε με την προοπτική να φωτίσει τα κίνητρα του κάθε χαρακτήρα.