Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στη θέση να μη μεταφέρουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με σημερινή του απόφαση, στη θέση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.

Την τελική της στάση θα την καθορίσει στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε τα εξής:

To Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις των Προέδρων των Π.Ε.Δ. και των Δημάρχων που παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή του και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα:
  • Αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
  • Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
  • Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.
  • Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.
  • Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.
Τέλος, δηλώνουμε τη στήριξη μας στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.