Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Από την Ουρουγουάη στην Παλλήνη με «όχημα» την...ευτυχία!

Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα

Της Βάσως Μιχοπούλου από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Tι είναι αυτό που ενώνει τον πιο ταπεινό ηγέτη του κόσμου, τον Πρόεδρο της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, με το Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους της Επικούρειας Φιλοσοφίας;

Η απάντηση είναι συγκεκριμένη: το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Αθηναίου φιλοσόφου Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο τη διαχρονική, θεωρητική και πρακτική, μέθοδο προσέγγισης μιας ευτυχισμένης ζωής, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

"Ήρθαμε στη ζωή για να κατακτήσουμε την ευτυχία. Όμως η ζωή είναι σύντομη και μας ξεγλιστρά. Καμιά απόκτηση αγαθού δεν αξίζει όσο η ζωή μας. Είναι θεμελιώδες και στοιχειώδες αυτό… Όπως είπε ο Επίκουρος, φτωχός δεν είναι αυτός που έχει λίγα, αλλά αυτός που αποζητά όλο και περισσότερα, που επιθυμεί κι άλλα κι άλλα, χωρίς τέλος", υποστήριξε ο Μουχίκα πριν από δύο χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώπιον εκπροσώπων από 139 χώρες στη Συνδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την έναρξη της οποίας είχε κηρύξει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και φέτος ο πρόεδρος Μουχίκα, ηλεκτρονικά και μέσω του προξένου της Ουρουγουάης, στο 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, το μοναδικό φιλοσοφικό συνέδριο στην Ελλάδα, που έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός από τον κόσμο και όχι από την κορυφή.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης» καλούν το κοινό να προσέλθει με ελεύθερη είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, για να παρακολουθήσουν το 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Ο τόπος που διοργανώνεται το ετήσιο πανελλήνιο συμπόσιο δεν είναι τυχαίος. Ο Επίκουρος, σύμφωνα με τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο, καταγόταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, ο οποίος σήμερα ταυτίζεται με το βόρειο τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Γέρακα του Δήμου Παλλήνης, όπου υπάρχει και η ομώνυμη συνοικία Γαργηττός.

Η επιλογή δε του συγκεκριμένου χρόνου διεξαγωγής του συμποσίου συμπίπτει με τον μήνα που γεννήθηκε ο μεγάλος φιλόσοφος, αφού, σύμφωνα πάλι με τον Διογένη Λαέρτιο, ο Επίκουρος γεννήθηκε "μηνός Γαμηλιώνος εβδόμη", δηλαδή τον αττικό μήνα Γαμηλιώνα, ο οποίος, κατά το δυνατό, ταυτίζεται με τον μήνα Φεβρουάριο.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2011, όταν με πρωτοβουλία των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας και την αμέριστη στήριξη του Δήμου Γέρακα, το ιστορικό Πρώτο Πανελλήνιο Συμπόσιο ήρθε για πρώτη φορά να καλύψει ένα κενό. Αυτό της καθυστέρησης να τιμηθεί ένας φιλόσοφος, ο οποίος από πολλούς είναι παρεξηγημένος. Μετά την απήχηση που είχε στον κόσμο και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλλήνης Αθανασίου Ζούτσου, το Συμπόσιο έγινε θεσμός και από τότε πραγματοποιείται σε μόνιμη ετήσια βάση κάθε Φεβρουάριο.

"Θεωρώ ότι αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος τις εργασίες του συνεδρίου, γιατί θα αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, για τη φιλοσοφική προσέγγιση της πραγματικότητας, ακόμη και για την πολιτική ζωή και κατάσταση, αφού η θεωρία του μεγάλου φιλοσόφου κάνει λόγο για άσκηση εξουσίας που πρέπει να γίνεται μόνο επ' ωφελεία της ανθρώπινης ευτυχίας. Δεν πρέπει να ασκείται εξουσία και διοίκηση χωρίς να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και χωρίς να αποσκοπεί στην ευτυχία του", εξηγεί ο δήμαρχος.

Πέρσι ο δήμος Παλλήνης «αγκάλιασε» τους φιλοσοφικά ευαισθητοποιημένους πολίτες, σε μια προσπάθεια διεκδίκησης του ανθρώπινου δικαιώματος της ευδαιμονίας στην E. Ε, με τη «Διακήρυξη του δικαιώματος της Ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» («Διακήρυξη της Παλλήνης»), η οποία τεκμηριώθηκε φιλοσοφικά και παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας.

Το κείμενο της «Διακήρυξης της Παλλήνης» έγινε δεκτό από τους συνέδρους και προσυπογράφηκε από 114 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος, υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου και μεταφράστηκε σε δώδεκα γλώσσες. Ήδη σχεδιάζεται ειδική ιστοσελίδα με τη Διακήρυξη σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο με απώτερο στόχο τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το δικαίωμα της ευδαιμονίας (ευτυχίας) των πολιτών είναι ανύπαρκτο στο Χάρτη των Δικαιωμάτων της Ε. Ε. "Στις ανακοινώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνεται η έναρξη της εκστρατείας για την συγκέντρωση υπογραφών, προκειμένου το θέμα να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Μαρτίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας", συμπληρώνει ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος.

“Είναι ολοφάνερο πως η αναγνώριση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος είναι μια ιστορική ανάγκη για τους Ευρωπαίους, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο ένα φωτεινότερο και ευτυχέστερο μέλλον. Η εμμονή κάποιων ανθρώπων να προβάλλουν κάποιες αυτόνομες «ιδέες», που βρίσκονται έξω από τον άνθρωπο, όπως η “οικονομία” ή το “ισχυρό νόμισμα”, ως δήθεν σημαντικότερες αξίες από τον ίδιο τον άνθρωπο, έχει οδηγήσει σε πολιτικές ώστε να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι. Οι αμετανόητοι οικονομολάγνοι, που θεωρούν την «ιδέα του πλούτου» σπουδαιότερη από τους ανθρώπους, ας αναλογιστούν για πόσα χρήματα θα δέχονταν να τυφλωθούν οι ίδιοι ή να πουλήσουν τα παιδιά τους για ζωοτροφή…”, λέει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της «Διακήρυξης», επίκουρος καθηγητής Νευρογενετικής του πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του “Κήπου Αθηνών” Χρήστος Γιαπιτζάκης

Στο φετινό 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο θα αναδειχθεί η ευδαιμονική βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας φιλοσοφίας, που συντελείται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία. Αξιόλογες ομιλίες και πρωτοποριακές καλλιτεχνικές παρουσιάσεις θα προσελκύσουν και φέτος εκατοντάδες φίλους της φιλοσοφίας απ' όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, αναδεικνύοντας μια ανθρωπιστική και ψυχοθεραπευτική πρόταση διεξόδου στη δίνη της σημερινής κρίσης αξιών, μέσα από ένα διαχρονικό λόγο που βοηθά στο να θεραπευθεί η ανθρώπινη αγωνία.

"Πρόκειται για το πολυπληθέστερο συμπόσιο, από άποψη συμμετοχής του κοινού και είναι σημαντικό γιατί πραγματικά το περιμένουν κάθε χρόνο όλοι με πολλή χαρά. Αναδείχθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους, οι οποίοι από κάθε σημείο της Ελλάδας και από κάθε κοινωνική τάξη, ακόμη και σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να φτάσουν σε αυτό. Το άλλο που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι μέσα σε πέντε χρόνια που λαμβάνει χώρα το συμπόσιο έχει γίνει μια πολύ επιτυχημένη εκδοτική προσπάθεια με τέσσερα βιβλία και υλικό (σχετικό με την Επικούρεια Φιλοσοφία) συνολικά 900 σελίδων, η οποία θα παρουσιαστεί φέτος κατά τη διάρκεια του συμποσίου", αναφέρει ο Πληροφορικός και ιδρυτικό μέλος των Φίλων Επικούρειας Φιλοσοφίας "Κήπος των Αθηνών" Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Ο δήμος Παλλήνης σε μια προσπάθεια να τιμήσει τον δάσκαλο του οποίου οι απόψεις και η πνευματική κληρονομιά, ακόμη και σήμερα, αποτελούν φάρο της ελεύθερης σκέψης και του παγκόσμιου στοχασμού, δημιούργησε έναν χώρο πρασίνου, έκτασης πέντε στρεμμάτων, στην περιοχή Γαργηττού, που τον ονόμασε "Ο Κήπος του Επίκουρου". "Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, που χρειάστηκε πολλή δουλειά και που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Μάλιστα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, προγραμματίζουμε μια επίσκεψη σε αυτόν το νέο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, το πρωί της Κυριακής 8 Φεβρουαρίου. Μιλάμε για το χώρο ενός παλιού και παροπλισμένου τσιμεντάδικου στην περιοχή του Γαργηττού, που μετατράπηκε από το δήμο σε ένα σύγχρονο πάρκο αναψυχής και παραδόθηκε για χρήση στους πολίτες", διευκρινίζει ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος.

"Με τον Επίκουρο δόθηκε η ευκαιρία στην ανθρωπότητα να προστατέψει τον άνθρωπο και το μέλλον του από έναν ατλαντικό άχρηστα πράγματα, αθλιότητες, ψεύδη, πλάνες, απάτες, συναξάρια, ιερές συνόδους, βίους αγίων, σκούφους του παπά και του πάπα, εγκλήματα και μάταιη σπατάλη του πνεύματος. Και η ευκαιρία χάθηκε", έλεγε ο αείμνηστος Δημήτρης Λιαντίνης.

Ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον την ευκαιρία για μια βιωματική προσέγγιση της Επικούρειας Φιλοσοφίας μέσα από το 5ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης. Στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τον κόσμο προς το καλύτερο", καταλήγει ο Χρήστος Γιαπιτζάκης.