Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Το πενταετές σχέδιο διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Παλλήνης

Το πρώτο ολοκληρωμένο πανελλαδικά Στρατηγικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, πενταετούς ορίζοντα, σχεδίασε, αποφάσισε και υλοποιεί ο Δήμος Παλλήνης.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, εκτιμήθηκε ως απολύτως αναγκαίος, αναγνωρίζοντας α) τα απόβλητα ως πόρους και β) ότι η πλειοψηφία τους μπορεί να μετατραπεί προς όφελος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της οικονομίας.

Το κλειδί για την χάραξη της εν λόγω στρατηγικής είναι η ιεράρχηση στη διαχείριση των αποβλήτων, με έμφαση στην μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση τους, που οδηγεί σε μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Έτσι, στην πενταετία, ο Δήμος Παλλήνης σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα αστικά στερεά απόβλητα.

Οι πέντε προτάσεις του Δήμου Παλλήνης μέσα από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, αφορούν:
  • στη σταδιακή μείωση του όγκου των παραγόμενων αποβλήτων και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών συλλογής, διαλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με σκοπό την μείωση του κόστους για τους δημότες.
  • στην υιοθέτηση συστημάτων διαλογής στην πηγή η οποία θα οδηγήσει σε καθαρά υλικά που θα μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν.
  • στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης για την μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων. 
  • στη διαρκή και μόνιμη καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και τη σταδιακή μετάβαση από τη συλλογική ευθύνη και στην ατομική ευθύνη. 
  • στη θέσπιση μέτρων και όρων για τη δημιουργία οικονομικών κινήτρων που θα οδηγήσουν στην αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων. 
Η φιλοσοφία του Δήμου Παλλήνης εναρμονίζεται με τον ν.4042/2012, στον οποίο ενσωματώθηκε η Κοινοτική Οδηγία 2008/98, σχετικά με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων (ποσοστό ανακύκλωσης στο 50% έως το 2020 κ.λ.π.).

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των παραπάνω, ο Δήμος Παλλήνης αποφάσισε την συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη και επίδειξη σχεδίου πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στην Ελλάδα», με τη δημιουργία Green Point, ενώ προχωρά και σε συνεργασία με το Παν/μιο Αθηνών για τη διαχείριση βιοαποβλήτων.