Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Παλλήνης - Ένας αγώνας δρόμου

Μαντζώρος Ανδρέας
Πρόεδρος Οργανισμού
Προσχολικής Αγωγής
& Κοινωνικής Μέριμνας
Δήμου Παλλήνης
Επειδή το ζήτημα των Βρεφονηπιακών σταθμών απασχολεί πολλούς και επειδή ακούγονται φωνές που λένε διάφορα, είναι καλό να γνωρίζουμε όλοι τι πραγματικά έγινε αλλά και τις προσπάθειες ώστε να ξεπεραστεί η σκληρή πραγματικότητα και τα εμπόδια που δημιουργούνται από την κεντρική διοίκηση.

Είναι αυτονόητο ότι ουδείς, αιρετός ή μη, συμπολιτευόμενος ή αντιπολιτευόμενος, επιθυμεί να μένουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών. Όλοι θα θέλαμε να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις όλων των παιδιών και να μη μείνει κανένα εκτός παιδικού σταθμού. Δυστυχώς όμως υπάρχουν τέτοιες διαμορφωμένες συνθήκες που την επιθυμία μας αυτή την καθιστούν ανέφικτη. Οι φωνές του "όλα τα παιδιά" καλό θα ήταν να πατήσουν για λίγο στη γη και πριν επιδοθούν σε τέτοιες μεγαλοστομίες να απαντήσουν που όλα τα παιδιά, με τι προσωπικό όλα τα παιδιά κλπ ερωτήματα.

Ο Δήμος Παλλήνης διαθέτει 6 σταθμούς εν λειτουργία και 2 σταθμούς έτοιμους που θα λειτουργήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού.

Όλοι οι σταθμοί εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με φορέα διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ.

Μέσω αυτού του προγράμματος εντάχθηκαν και θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Παλλήνης 425 παιδιά. Οι διαδικασίες επιλογής αυτών των παιδιών έγιναν από την ΕΕΤΑΑ με συγκεκριμένα κριτήρια που αναφέρονταν στην πρόσκληση συμμετοχής προς τις μητέρες και που είναι τα ίδια για όλη την Ελλάδα.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της ΕΕΤΑΑ ακολούθησαν οι διαδικασίες του Δήμου, για την ακρίβεια του Διοικητικού Συμβουλίου των Σταθμών. Η επιλογή των παιδιών έγινε με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από την υπ. αριθμ. 55 απόφαση του ΔΣ των σταθμών. Ακολούθησαν οι ενστάσεις επί των προσωρινών αποτελεσμάτων και τέλος η δημόσια κλήρωση μεταξύ παιδιών που ήταν επιλαχόντα και είχαν τον ίδιο αριθμό μορίων. Από όλη αυτή τη διαδικασία, που πρέπει να ξέρετε ότι είναι και χρονοβόρα και επίπονη, εντάχθηκαν και θα φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Παλλήνης 186 παιδιά.

Έτσι συμπληρώνεται ο αριθμός των 611 παιδιών που συνολικά φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Παλλήνης.

Και δεν σταματάμε εδώ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού, θα λειτουργήσουν οι δύο νέοι παιδικοί σταθμοί (Ανάφης στο Γέρακα και Άγιος Νικόλαος Κάντζας) και θα απορροφηθούν περίπου 100 παιδιά ακόμα. Ποιά παιδιά; Μα φυσικά τα επιλαχόντα παιδιά των διαδικασιών του Δήμου.

Ξέρω ότι αμέσως δημιουργείται το ερώτημα "εσείς γιατί δεν κινούσατε τις διαδικασίες πρόσληψης νωρίτερα, αφού ξέρατε ότι θα έχετε δύο ακόμη σταθμούς;" Η απάντηση είναι με ερώτηση. Πόσο νωρίτερα από το Φεβρουάριο; Δεν φτάνουν επτά μήνες για να προσλάβει ένα Δήμος προσωπικό για παιδικούς σταθμούς; Απ' ότι φαίνεται δεν φτάνουν.

Από το Φεβρουάριο που υποβλήθηκε το αίτημα, η έγκριση ήρθε στις 27 Αυγούστου. Να σας πληροφορήσω ότι η έγκριση στις 27 Αυγούστου ήρθε μετά από καθημερινές πιέσεις του Δημάρχου και του Προέδρου του Νομικού προσώπου κ. Μαντζώρου. Αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις μπορεί ακόμη να περιμέναμε. Βλέπετε όλοι ασχολιόνταν με την ανανέωση συμβάσεων και κανείς με νέες συμβάσεις γιατί πολύ απλά οι Δήμοι πανελλαδικά που είχαν νέους σταθμούς και άρα νέες προσλήψεις ίσως και να μη συμπληρώνουν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Από τις 27 Αυγούστου ακόμα δεν μας έχει δοθεί η δυνατότητα δημοσίευσης της προκήρυξης (την περιμένουμε μέρα με τη μέρα). 
 Για όσους δεν πιστεύουν αυτά που διαβάζουν επαναλαμβάνω: Ο Δήμος Παλλήνης από το Φεβρουάριο έχει κάνει το αίτημα για πρόσληψη προσωπικού και ακόμη, σήμερα 26 Σεπτεμβρίου, μετά από 7 μήνες, δεν μπορεί να δημοσιεύσει προκήρυξη.

Οι δύο νέοι παιδικοί σταθμοί είναι κατά τα λοιπά πανέτοιμοι για λειτουργία. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 8 σταθμοί του Δήμου Παλλήνης είναι άρτια εξοπλισμένοι και παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Σε πρόσφατο έλεγχο από την ΕΕΤΑΑ οι σταθμοί μας πήραν τα εύσημα.

Ο Δήμος Παλλήνης δεν σταματά εδώ όμως. Ένας ακόμη νέος παιδικός σταθμός πρόκειται να κατασκευαστεί επί των οδών Κυκλαμίνων & Άνοιξης (κοντά στο γήπεδο - Γαργηττός ΙΙ) στο Γέρακα. Η μελέτη του σταθμού έχει υποβληθεί ήδη προς χρηματοδότηση και ό ίδιος ο Δήμαρχος ασχολείται με την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ο Δήμος Παλλήνης έχει και στο παρελθόν δείξει την ευαισθησία του για το θέμα. Θυμίζω πέρυσι αν δεν υπήρχαν οι πιέσεις του Δημάρχου για το προσωπικό κανείς σταθμός στην Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να λειτουργήσει νόμιμα. Και η ευαισθησία του αυτή δεν είναι μια φορά το χρόνο, προς τα τέλη Αυγούστου, είναι όλο το χρόνο, με έγκαιρο προγραμματισμό, με συνεχείς παρεμβάσεις με στενή παρακολούθηση, με επίγνωση της πραγματικότητας και σκληρή δουλειά.