Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Από τσιμεντάδικο και μπαζότοπος, σήμερα πάρκο

Σε κόσμημα για την περιοχή μεταμορφώθηκε το αθλητικό πάρκο που λειτουργούσε το εργοστάσιο έτοιμου σκυροδέματος «Αθηναϊκή», παραπλεύρως της Αττικής Οδού (οδός Ηρακλείτου).

Από τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι πρόσφατα, ο συγκεκριμένος χώρος «υποδέχονταν» την ανεξέλεγκτη απόθεση προϊόντων εκσκαφών και καθαιρέσεων. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλήθος υποδομών και εγκαταστάσεων του εργοστασίου, να έχουν καλυφθεί από μπάζα και να μην είναι ορατός ο όγκος του μπετόν που ήταν θαμμένο.

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των έργων διαμόρφωσης του πάρκου, απαιτήθηκε κατ’αρχήν η ολοκλήρωση της εκσκαφής-καθαίρεσης και απομάκρυνσης όλων των ακατάλληλων εδαφών και προϊόντων καθαιρέσεων, και ο υποβιβασμός, υψομετρικά, του προβλεπόμενου επιπέδου θεμελίωσης ώστε να επιτευχθεί η θεμελίωση των έργων σε υγιές έδαφος. Στη συνέχεια, κρίθηκε απαραίτητη η επιχωμάτωση του χώρου με κατάλληλα χώματα, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες υψομετρικές προσαρμογές προς τις προβλεπόμενες από τη μελέτη διαμορφώσεις.

Με την ολοκλήρωση του έργου, η περιοχή μας απέκτησε έναν πανέμορφο χώρο πρασίνου και αναψυχής, ο οποίος σε τίποτα δεν θα θυμίζει την κατάσταση που προϋπήρχε.

Στο πάρκο έχουν εγκατασταθεί ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτρια αστικού χαρακτήρα για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και υπαίθρια όργανα γυμναστικής για ενήλικες.

Το πάρκο της Αθηναϊκής περιλαμβάνεται στο έργο «Ενοποίηση των αθλητικών, σχολικών και κοινόχρηστων χώρων με δίκτυο πεζοδρόμων, καθώς και με χώρους περιπάτου και αναψυχής» που ξεκίνησε προ Καλλικράτη στο Δήμο Γέρακα. 

Εκτός από το πάρκο στην Αθηναϊκή, με το έργο δημιουργήθηκε και μια ασφαλής και άνετη διαδρομή μέσα στην πόλη, για ποδήλατο ή περίπατο, με κανόνες και προδιαγραφές ασφαλείας,

Πρόκειται για ένα έργο ολοκληρωμένης και καλαίσθητης ανάπλασης της περιοχής, που ξεκινά από τη διασταύρωση των οδών Ιθάκης και Χίου στο Γέρακα, μπροστά από το Δημαρχείο Παλλήνης και καταλήγει στο 2ο Αθλητικό Κέντρο Γέρακα (κολυμβητήριο - Σινε Γέρακας).
Στη διαδρομή σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις με βιοκλιματική προσέγγιση (στο σχεδιασμό και στα υλικά), οι οποίες στοχεύουν στη λειτουργική και αισθητική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση των όρων διαβίωσης και της καθημερινότητας των κατοίκων. Στόχος είναι η διαδρομή να γίνει σημείο αναφοράς, αναψυχής και ήπιας άθλησης όλων των κατοίκων.

Κατά μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί στύλοι ηλεκτροφωτισμού, παγκάκια, ενώ έχουν φυτευτεί εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι, με εγκατεστημένο το απαραίτητο σύστημα άρδευσης.
Τέλος, παράλληλα με τις εργασίες της ενοποίησης, κατασκευάστηκε όπου κρίθηκε απαραίτητο, η αποχέτευση λυμάτων, ώστε να μην «τραυματισθεί» το έργο, μετά το πέρας των εν λόγω εργασιών.

ΠΡΙΝ


ΣΗΜΕΡΑ