Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

CINE ΓΕΡΑΚΑ - Πέμπτη 11 έως Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου

Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα & Τρίτη 20.15 (Μια προβολή)
Παρασκευή & Τετάρτη 20.30 (Μια προβολή)
ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ - GUARDIANS OF GALAXY

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν.
Πρωταγωνιστούν: Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Λι Πέις, Ντέιβ Μπαουτίστα.
Διάρκεια: 121 λεπτά

Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα & Τρίτη 22.30 (Μια προβολή)
Παρασκευή & Τετάρτη 22.45 (Μια προβολή)
CHEF

Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό.
Πρωταγωνιστούν: Τζον Φαβρό, Τζον Λεγκουιζάμο, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σοφία Βεργκάρα.
Διάρκεια: 114 λεπτά

ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ - GUARDIANS OF GALAXY
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν.
Πρωταγωνιστούν: Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Λι Πέις, Ντέιβ Μπαουτίστα.
Διάρκεια: 121 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα & Τρίτη 20.15 (Μια προβολή)
Παρασκευή & Τετάρτη 20.30 (Μια προβολή)

Ένας τυχοδιώκτης του διαστήματος κλέβει ένα μυστηριώδες αντικείμενο που όλοι θέλουν να αποκτήσουν και που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του σύμπαντος, όπως το ξέρουμε. Για να το προστατεύσει, θα συμμαχήσει με μια ομάδα απρόσμενους «ήρωες» και μαζί θα δοκιμάσουν να σωθούν και να σώσουν τον Γαλαξία.

Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει αν πιστεύετε ότι οι «Φύλακες του Γαλαξία», ένα blockbuster βασισμένο σε μια άγνωστη σειρά κόμικ της Marvel, δεν είναι για σας, όμως ο εαυτός σας δεν θα σας το συγχωρήσει αν χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε την πιο ευρηματική και απολαυστική big budget ταινία της χρονιάς, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ακόμη μυαλά που δουλεύουν και καρδιές που χτυπούν στη μεγάλη μηχανή ποπ κορν και δολαρίων που είναι συνήθως το Χόλιγουντ. Οι «Φύλακες του Γαλαξία» αναλαμβάνουν κυρίως να σώσουν το fun στο σινεμά της διασκέδασης και το κάνουν με τον καλύτερο τρόπο σε μια ταινία που δεν φοβάται να γίνει ανόητη, να αυτοαναιρεθεί, να διασκεδάσει με τον εαυτό της, να πάρει κάθε κλισέ του είδους και να το κάνει χίλια κομμάτια. Εκεί που κάθε superhero movie προσπαθεί να είναι όσο πιο σκοτεινή, βαριά και σκεπτόμενη γίνεται, η ταινία του Τζέιμς Γκαν θέλει να είναι μια ποπ έκρηξη χρωμάτων και αναρχικού χιούμορ και μαζί το πρώτο super antihero movie που έγινε ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι ίσως η πιο έξυπνη ταινία της Marvel και σίγουρα η πιο απρόβλεπτη και μαζί κάτι που απενοχοποιημένα μπλέκει είδη και αναφορές, ταξιδεύοντας σε μια συναισθηματική γεωγραφία που ποικίλει από το αναρχικό χιούμορ σε στιγμές χαμηλότονης τρυφερότητας και σχεδόν συγκίνησης. Με ένα καστ που λειτουργεί άψογα –και τον Κρις Πρατ να κλέβει την παράσταση–, με μια σκηνοθεσία που ξέρει τι και γιατί το κάνει και με ένα σενάριο που δεν νοιάζεται για τις προσδοκίες του «μεγάλου κοινού», οι «Φύλακες του Γαλαξία» είναι μια ταινία φτιαγμένη με αγάπη και τον «παλιομοδίτικο» τρόπο φιλμ όπως ο «Ιντιάνα Τζόουνς».

CHEF
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό.
Πρωταγωνιστούν: Τζον Φαβρό, Τζον Λεγκουιζάμο, Σκάρλετ Γιόχανσον, Σοφία Βεργκάρα.
Διάρκεια: 114 λεπτά
Ώρα έναρξης:
Πέμπτη, Σάββατο, Δευτέρα - Τρίτη 22.30 (Μια προβολή)
Παρασκευή - Τετάρτη 22.45 (Μια προβολή)

O Κάρλ Κάσπερ είναι ο σεφ ενός από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του Λος Άντζελες, το προσωπικό του τον λατρεύει αλλά όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος. Ο διάσημος κριτικός γαστρονομίας Ράμσει Μισέλ ετοιμάζεται να επισκεφθεί το εστιατόριο και ο Κάρλ θέλει να του παρουσιάσει ένα καινούριο μενού όμως ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου δεν τον αφήνει να πρωτοτυπήσει και τον πιέζει να διατηρήσει το παλιό μενού με αποτέλεσμα μια αρνητική κριτική που θα εξαγριώσει τον Καρλ. Προκαλεί τον κριτικό να επισκεφθεί ξανά το εστιατόριο αλλά ο ιδιοκτήτης επιμένει να παρουσιάσει το παλιό μενού και ο Κάρλ θυμώνει και παραιτείται. Γυρνώντας στο εστιατόριο κάνει σκηνή στον κριτικό η οποία μεταδίδεται σε όλο το διαδίκτυο στοιχίζοντας του την επαγγελματική του αξιοπρέπεια. Δέχεται την πρόταση της πρώην γυναίκας του να την συνοδέψει στο Μαϊάμι και να φροντίσει τον γιο του που έχει παραμελήσει. Μια ανέλπιστη ευκαιρία του παρουσιάζεται όταν κάποιος του δανείζει μια καντίνα. Θα τα καταφέρει ο Κάρλ να ορθοποδήσει;

O σκηνοθέτης Φαβρό νοιώθει ελεύθερος στην σκηνοθεσία του και αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο κινηματογραφεί τις σκηνές. Δεν υπάρχουν εντυπωσιακά πλάνα στην σκηνοθεσία του με την κάμερα να είναι κοντά στα πρόσωπα και να καταγράφει με ευαισθησία τις αλλαγές των χαρακτήρων. Οι σκηνές παρασκευής του φαγητού συνοδεύονται με λάτιν μουσική για να αποδώσουν καλύτερα τον δημιουργικό πυρετό του σεφ ενώ οι σκηνές ψυχολογίας δεν συνοδεύονται από μουσική για να μας παρουσιαστούν καλύτερα την ψυχολογία των χαρακτήρων. Ιδιαίτερα σε μια σκηνή όπου οι ήρωες επισκέπτονται το καλύτερο εστιατόριο barbecue ο φακός εστιάζει τόσο αισθησιακά στην κοπή του κρέατος από την σκληρή κρούστα μέχρι το τρυφερό κέντρο του που σε κάνει να χάνεις προσωρινά τον έλεγχο των σιαλογόνων αδένων σου. Να επισημάνουμε επίσης ότι για πρώτη φόρα στην οθόνη δεν μας ενοχλεί η εμφάνιση των νέων τρόπων επικοινωνίας με το σήμα ενός από αυτά να πετά και να τιτιβίζει επί της οθόνης. Και αυτό γίνεται γιατί ο Φαβρό το χρησιμοποιεί σαν συστατικό της πλοκής και όχι για λόγους μοντερνισμού.