Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Στου μύθου τα φτερά - ένα πολιτιστικό πρόγραμμα από τρία σχολεία

Την φετινή σχολική χρονιά 2013-2014, συνεργαστήκαμε τρία σχολεία (1ο Γυμνάσιο Γέρακα, Ειδικό Λύκειο Ιλίου, Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο - Λύκειο Γέρακα) σε ένα κοινό διασχολικό πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα μύθους, παραμύθια και μουσική υπό τον τίτλο «Στου μύθου τα φτερά».

Η ανάγκη του μύθου αλλά και του παραμυθιού, πάντοτε ενυπήρχε στη συναισθηματική και ψυχική έκφραση του ανθρώπου, τόσο του ακροατή όσο ακόμα και του αφηγητή. Παλιότερα οι γιαγιάδες κι οι παππούδες έπαιρναν στο διάβα της διήγησης του παραμυθιού, το παιδί και το ταξίδευαν σε κόσμους φανταστικούς και ονειρικούς.

Οι μύθοι αφ’ ετέρου, είχαν από την αρχαιότητα διδακτικό σκοπό και σε μικρούς και σε μεγάλους. Τα έπη του Ομήρου συναρπάζουν και ταξιδεύουν τον αναγνώστη ή ακροατή στα μονοπάτια που οδηγεί ο μέγας ποιητής. Ο Αίσωπος, εξ’ άλλου, έχει κρατήσει τα σκήπτρα της καθοδήγησης ήθους και συμπεριφοράς με την εξαιρετική διδασκαλία του.

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, παίρνοντας την άκρη του νήματος των παραμυθιών και των μύθων και ξετυλίξαμε μία δική μας οπτική μέσα από την υπέροχη συνεργασία καθηγητών και μαθητών. Ήταν συγκλονιστική η εμπειρία, επειδή οι ιδιαιτερότητες του καθενός σχολείου έπλεξαν αρμονικά το δικό μας σημερινό παραμύθι με μουσική, μάλιστα , υπόκρουση !

Το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα δημιούργησε δύο παραμύθια (Για ένα “όμορφο λουλούδι” και μία “άσχημη κούκλα”), το Καλλιτεχνικό Λύκειο Γέρακα τα δραματοποίησε και τα περιέβαλε μουσικά με ιδιαίτερη μαεστρία, το Ειδικό Λύκειο Ιλίου δραματοποίησε την δική του εκδοχή της σημερινής Κοκκινοσκουφίτσας : αναπλαισίωσε το κλασικό παραμύθι, προσεγγίζοντάς το από μια άλλη οπτική.

Μέσα στο «ξετύλιγμα του παραμυθιού μας», αφουγκραστήκαμε τον ήχο της παρακαταθήκης του Ομήρου, με την Ιλιάδα. Μελετήσαμε τους σπουδαίους στίχους της και τους πήραμε σαν δύναμη «στα φτερά του μύθου» για να τους αφηγηθούμε στο αρχαίο θέατρο του Ιλίου.

Μεγάλοι ποιητές , όπως ο Σεφέρης και ο Καβάφης, μας «εμπιστεύθηκαν» τα ποιήματά τους «Ελένη», «Τείχη» και «Τρώες» για να αποδοθούν με την σύγχρονη αισθαντική και καθαρή φωνή των παιδιών.

Μελετήσαμε σύγχρονους αφηγητές – παραμυθάδες (Προύσαλης, Μπεληγιάννης, Ευγενικός) οι οποίοι μας μύησαν στα μυστικά και τη γοητεία της αφήγησης.

Αποφασίσαμε να απλώσουμε τα «φτερά» και στην Τουρκία, από τις 9 έως τις 13 Απριλίου, για να επισκεφθούμε και να προσκυνήσουμε συνάμα. Τόποι όμορφοι, ευλογημένοι, ξεχωριστοί μέσα από την ιστορία τους. Το Ίλιον, η αρχαία Τροία, υπήρξε ο ιδανικός τόπος αφήγησης της Ιλιάδας και των ποιημάτων των σύγχρονων ποιητών. Η Κωνσταντινούπολη, έπειτα, μας υποδέχθηκε γενναιόδωρα: Αγία Σοφία, Μεγάλη του Γένους Σχολή και Πατριαρχείο, Ιουστινιάνειο Υδραγωγείο, Τοπ Καπί, Μπλε Τζαμί κ.ά.

Τη Δευτέρα, 23 Ιουνίου, γίναμε οικοδεσπότες και οικοδέσποινες στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, του Δήμου Παλλήνης. Φιλέψαμε τον κόσμο που ήρθε να μας δει με τα παραμύθια που δραματοποιήσαμε και επενδύσαμε με μουσική, με τα παραμύθια του αφηγητή κ. Δημήτρη Προύσαλη, με αναμνηστικές σκηνές από το ταξίδι μας στην Τουρκία, με αποσπασματική αφήγηση της Ιλιάδας, με απαγγελίες των ποιημάτων, με τραγούδια, με χορευτικές φιγούρες, με συγκίνηση, με γέλιο, με έντονο συναίσθημα ! Στο φουαγιέ υπήρχαν προς έκθεση βιβλία παραμυθιών του κ. Δημήτρη Προύσαλη και ωραία κεράσματα για όλους !

Μία πολύ όμορφη βραδιά που επισφράγισε την γνωριμία των παιδιών από τα διαφορετικά σχολεία και την ευτυχία της επιτυχημένης συνεργασίας των τριών υπευθύνων συναδέλφων.

Μας άγγιξε ιδιαίτερα η κίνηση του κ. Αθανασίου Μαρτίνου να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του ταξιδιού μας στην Τουρκία. Επίσης, η προσφορά του κ. Προύσαλη , αφ’ ενός αφηγούμενος στην εκδήλωσή μας και αφ’ ετέρου διαθέτοντάς μας τα έσοδα των πωλήσεων των βιβλίων του. Συγκινητικές , ακόμη οι χορηγίες από τη ΒΙΑΝΕΞ, την εταιρία S/M Σκλαβενίτη , την εταιρία ντόνατς «Νάνου», το Οινοποιείο Πύργου Βασιλίσσης και τις Γραφικές τέχνες PS Print. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά !

Ευχαριστούμε, επίσης, εγκάρδια τον Δήμαρχο Παλλήνης κ. Αθανάσιο Ζούτσο και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Άγγελο Λιακόπουλο για την άμεση προσφορά βοήθειας στην ολοκλήρωση πραγματοποίησης της εκδήλωσής μας.

Συμμετέχοντες μαθητές Α΄ Γυμνασίου Γέρακα: Φένια Ζερφυρίδη, Λυδία Καλαποθαράκου, Σπήλιος Κουρής, Μιχάλης Μαγκλής, Λήδα Νικολάου, Κατιάννα Ντελοπούλου, Χριστίνα Ξυνογαλά, Μαργαρίτα Παγανοπούλου, Κωνσταντίνος Παπασπύρου, Γιάννης Σμπρίνης, Μαρία Τσιρώνη, Νίκος Φώτος, Ελένη- Μαρία Χλέτση

Συμμετέχοντες μαθητές Καλλιτεχνικού Γυμνασίου- Λυκείου Γέρακα: Γιώργος Ντάβος, Νίκος Στάβερης, Φοίβος Χαλκιόπουλος (Γυμνάσιο)- Βαλεντίνη Μαρκουλάτου, Νικόλας Σακκάς, Μαργαρίτα Τριάντη, Σταύρος Τσαντές, Θάλεια Τσιακάλου (Λύκειο)

Συμμετέχοντες μαθητές Ειδικού Λυκείου Ιλίου: Σεργκέι Γκαμπριλίτσα, Γιάννης Ντόμπεκ, Χρήστος Παυλίδης, Ανδρέας Προφύρης, Κωνσταντίνος Ρόζης

Συμμετέχοντες καθηγητές από το Α’ Γυμνάσιο Γέρακα: Βάσια Γερμανού, Γιώργος Σταμάτης

Συμμετέχοντες καθηγητές από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Γέρακα : Φιλιππίνα Κρεμμύδη, Δημήτρης Ευθυμίου, Ειρήνη Τσουραμάνη

Συμμετέχοντες καθηγητές από το Ειδικό Λύκειο Ιλίου: Κρίνα Αναγνωστοπούλου, Νάνσυ Αποστολοπούλου.