Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι Διαλέξεις Παγκόσμιας Ιστορίας‏

http://dimospallinisphotos.blogspot.gr/2014/06/blog-post_28.html
Κάντε κλικ στη φωτογραφία για περισσότερες
Με αισθήματα απόλυτης ικανοποίησης για το αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος Σεμιναρίων Παγκόσμιας Ιστορίας με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, που πραγματοποιούνταν από τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και κάθε Δευτέρα στο Οινοποιείο Πέτρου στην ΔΕ Παλλήνης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού γεμίζοντας ασφυκτικά κάθε Δευτέρα την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

Την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος των 18 Σεμιναρίων, ο οποίος ταξίδεψε το φιλομαθές κοινό στην Ιστορία του κόσμου, από την Κοσμογονία μέχρι τη νεότερη Ιστορία και από την Κίνα και τον πολιτισμό της μέχρι την Αμερικανική Ήπειρο. Επιστήμες, θρησκείες, κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα, τάσεις και αντιθέσεις εθνών και φυλών διαμόρφωσαν τον κόσμο και ο κόσμος τις ζωές τους. Η μοναδική αφηγηματική ικανότητα της κας Ευθυμίου, η προσέγγιση της Ιστορίας με το βάθος της επιστημοσύνης και με την απλότητα και τη ζεστασιά του άμεσου της λόγου μετέτρεψαν αυτές τις παραμέτρους σε εύληπτες έννοιες, που κάθε Δευτέρα κινητοποιούσαν τα αντανακλαστικά της σκέψης και έκαναν την Ιστορία μέρος της καθημερινότητας μας.


Ο σεμιναριακός αυτός κύκλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην Παλλήνη αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς μία σημαντική - πρωτότυπη απόπειρα επιμορφωτικής πρωτοβουλίας ενός θεσμού, όπως είναι τα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας και κατ’ επέκταση ενός Αυτοδιοικητικού Οργανισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Από μεριάς του, ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, ο οποίος παραβρέθηκε στην διάλεξη ευχαρίστησε δημοσίως την κα Ευθυμίου για την παρουσία της αυτό το διάστημα στην πόλη, Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική της προσφορά αναφέροντας συγκεκριμένα πως ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η γνώση είναι αποκλειστικό κτήμα και τη χρησιμοποιούν για τους δικούς τους στόχους, η κα Ευθυμίου δεν την κρατά, αλλά αντίθετα την μεταδίδει με μοναδικό τρόπο σε όλους μας ανιδιοτελώς.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Παλλήνης, ο πρόεδρος Κωστής Σμέρος τόνισε ότι «με το σεμινάριο αυτό τέθηκαν οι βάσεις για να καταστεί το αίτημα συνέχισης τέτοιων πρωτοβουλιών επίκαιρο και πρακτέο σε μία πιο τακτική βάση, αφού το αποτέλεσμα και η αποδοχή της από τον κόσμο ξεπέρασε κάθε προσδοκία». Συμπλήρωσε ότι «μέσα από την ιστορική αφήγηση οι κοινωνίες μπορούν να καταλάβουν τις δυναμικές τους και να έρθουν σε επαφή ή ακόμα και σε σύγκρουση με την ίδια τους την σύσταση και την πορεία καλύπτοντας το χάσμα μεταξύ ακμής και παρακμής», ενώ υπογράμμισε πως ο τρόπος μετάδοσης των ιστορικών γνώσεων από την κα Ευθυμίου έδρασε «ως ένας υποστηρικτής του καθενός μας». 

Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης μια ακόμη έκπληξη περίμενε το κοινό αφού η κα Ευθυμίου στόλισε τη βραδιά με μουσικές από όλο τον κόσμο. Ήχοι Κέλτικης, εβραϊκής, ινδιάνικης, κινέζικης και αρμένικης μουσικής ταξίδεψαν όλους τους παρευρισκόμενους στις περιοχές και τους πολιτισμούς, που είχαν γνωρίσει κατά την παράδοση των μαθημάτων. Στο τέλος, όλοι είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετιστούν λίγο πριν το καλοκαίρι σε μία πολύ ωραία και σεμνή εκδήλωση που διοργανώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι επεφύλαξαν και ένα δώρο στην κα Ευθυμίου.

Μεταξύ άλλων στην τελευταία διάλεξη της κας Ευθυμίου παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιώργος Σμέρος, η αντιδήμαρχος Παλλήνης Ειρήνη Κουνενάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παλλήνης Γιώργος Μερτζάνος και Θεόδωρος Σταματίου, το μέλος του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Παλλήνης Λίζα Δρακοπούλου, καθώς και τα νεοεκλεγέντα μέλη Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου Ελένη Αποστολίδου Μαργιώλου, Δημήτριος Μπαξεβάνης, Νίκος Παπανικολάου, Εύη Μεταξά και Χρυσούλα Καλοζούμη.