Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Βασίλης Δημητριάδης: Η λύση είναι μία για το Δήμο μας… «Χαρρυ Πότερ»!

Δημοτικές εκλογές… Σιγά το νέο θα μου πείτε. Έχετε δίκιο. Δεν θα αναφερθώ σε αυτές όμως άμεσα τουλάχιστον. Θα αναφερθώ στο γνωστό είδος υποψηφίου δημάρχου τύπου “Χάρρυ Πότερ”.

Ξέρετε εκείνου πού “όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει”. Αυτός ο τύπος υποψηφίου μάλιστα είναι πολύ διαδεδομένος και χαρακτηρίζεται από την σιγουριά που βγάζει όταν μηδενίζει ότι έργο έχει γίνει μέχρι που… “ενεφανίσθη ο ίδιος εις την πολιτικήν ζωήν, ίνα μας σώσει από την ανικανότηταν των οργάνων του κατεστημένου, όστις διοικούσαν με αντιδημοκρατικόν τρόπον και αδιαφανώς”…

Μα ναι! Ξαφνικά εγέννετω φως!!! Ενεφανίσθη και εις τον Δήμον μας! Ανεκαλύφθη μάλιστα και η Λαϊκή αγορά του Σαββάτου “την οποία χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι”!(Ελπίζω να την βρήκε εύκολα)…

Και όχι μόνο αυτό. Υπήρξε και σχετική συζήτησις (όπως αναφέρεται) όπου οι δημότες -γενικώς και αορίστως- με το που αντίκρυσαν τον «υποψήφιον δήμαρχον» έσπευσαν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, να του «τονίσουν» τα προβλήματα προκειμένου να… επιληφθεί της λύσης τους.Όλα καλά μέχρι εδώ. Ο κάθε υποψήφιος έτσι θα έκανε και έτσι θα έγραφε και φυσικά δεν μου κάνει εντύπωση κάτι τέτοιο.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η… μειωμένη αντίληψη μας. Tόσες δεκαετίες, είναι η αιτία που δεν είχαμε ανακαλύψει τον… μαγικό τρόπο που προτείνουν οι εν λόγω υποψήφιοι για να ξεκολλήσουμε από το μηδέν (διότι πάντα η πόλη που διεκδικούν για να την εκτινάξουν εις το άπειρον, είναι στο… μηδέν! Έπρεπε λοιπόν να περάσουν δεκαετίες ώσπου να βρεθεί ο κατάλληλος υποψήφιος για να μας σώσει, εκμεταλλευόμενος τις καλά κρυμμένες ικανότητες χρήσης του μαγικού του ραβδιού! Τσακ! Και… να η αποχέτευσις! Ξανατσάκ και… ιδού η γέφυρα του Ρίο Αντίριο κλπ κλπ… Ξαναματατσάκ και… να ένα Μητροπολιτικό πάρκο όπως της Νέας Υόρκης. Τέτοια μεγαλεία!

Αντίθετα οι δήμαρχοι που πέρασαν από αυτό τον τόπο (ουουουου!) βλέπετε ήταν αναγκασμένοι να τηρήσουν διαδικασίες όπως οι συντάξεις μελετών, η υποβολή τους σε προγράμματα χρηματοδότησης, οι δημοπρατήσεις των έργων και ένα σωρό ασήμαντα αλλά και χρονοβόρα ως… ανίκανοι που ήταν…

Το ότι αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος και λογικός τρόπος για να γίνουν έργα υποδομής αποτελεί φυσικά ασήμαντη λεπτομέρεια!

Έτσι λοιπόν ο.υποψήφιος δήμαρχος (απόφοιτος της γνωστής σχολής μαγείας βεβαίως – βεβαίως) μας ανακοίνωσε ένα κατάλογο προβλημάτων που κατά την άποψη την δική του και των υπό, υποψηφίων του (ναι εκείνων που νόμιζαν πως οι υπογειοποιημένοι κάδοι της πλατείας είναι… κάδοι κομποστοποίησης, «καταχεριάζοντας» την “κακιά” και “μνημονιακή” δημοτική αρχή αφού, αναγκάστηκαν -εκτός των άλλων- να σηκώσουν το καπάκι τους και να διαπιστώσουν πως το περιεχόμενο (άκου κύριε!!!) δεν ήταν κομπόστ!!!

Βέβαια κανείς δεν ήταν εκεί (ή δεν σκέφτηκε) να τους ρωτήσει… που ήταν τόσα χρόνια και να μας πουν τι ακριβώς έχουν οι ίδιοι προσφέρει στην τοπική κοινωνία εκτός της… καθολικώς διαμαρτυρόμενης υψηλής τους κριτικής. Κρίμα και πολύ στεναχωριέμαι, να ξέρετε…

ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ:

Καθυστέρηση (στις προηγούμενες εκλογές έγραφαν εγκατάλειψη), του μεγαλύτερου τμήματος του Γέρακα στην ένταξη της Αποχέτευσης, ένα θέμα που δυστυχώς αναδεικνύεται πρώτο, όχι μόνον στον Γέρακα, αλλά σε όλη την Δημοτική Ενότητα (Ανθούσα, Γέρακα, Παλλήνη)! (Προφανώς εννοούν ολόκληρο το Δήμο αλλά καλά θα κάνουν να μάθουν τι σημαίνει ο αυτοδιοικητικός όρος «Δημοτική ενότητα» έστω και τώρα που δήλωσαν υποψηφιότητα.

Κατ΄ αυτούς λοιπόν, όλοι οι δημότες “παρομοίασαν τον Γέρακα, σαν μια… τριτοκοσμική πόλη, με τα νερά να τρέχουν στους δρόμους μέρα – νύχτα, ακάθαρτα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον και τους πολίτες να αδυνατούν τις περισσότερες φορές να ειδοποιούν τα ιδιωτικά βυτιοφόρα -ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος – που επέβαλε η μνημονιακή καταιγίδα η οποία πλήττει την χώρα μας”. (ουφ)

Στην πρώτη ενότητα λοιπόν, μάλλον θα ξέχασαν (ή δεν γνώριζαν) ότι ακριβώς κάτω από τα πόδια τους πέρναγε ο… αγωγός της αποχέτευσης, ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσουν να αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις για την διαδικασία των συνδέσεων.

Όσο αφορά «τα νερά που τρέχουν αδιάκοπα στους δρόμους μέρα – νύχτα» θα πρότεινα, θα ήταν σαφέστατα πιο χρήσιμο, να φτιάξουν μία ομάδα εργασίας «πρωτοβουλία κατά των βοθροαντλιών», που θα εντοπίζει και θα στέλνει στη δικαιοσύνη τους συμπολίτες τους που κάνουν κάτι τέτοιο, ώστε να αποδείξουν στην πράξη την διάθεσή τους να διορθωθεί το πρόβλημα.

Και να βάλουν τα γυαλιά βεβαίως στην «ανίκανη» δημοτική αρχή που δεν το κάνει τόσα χρόνια. Φυσικά περιμένω να ανακοινώσουν επίσης και την ίδρυση δημοτικής εταιρείας βυτιοφόρων λυμάτων που θα αναλάβει το έργο αυτό απαλλάσσοντας τους συμπολίτες τους από το«πρόσθετο οικονομικό βάρος σε καιρούς μνημονίου»…

Που θα βρεθούν τα χρήματα; Μα είναι πολύ απλό. Θα τρομοκρατήσουν την Τροϊκα!

Εντόπισαν επίσης «την έλλειψη πρασίνου στον Γέρακα, αφού η πόλη σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε έτσι από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ώστε να θυμίζει σήμερα τσιμεντούπολη».

Προφανώς οι ίδιοι θα προσθέσουν επιπλέον δέντρα στα 5000 που έχουν φυτευτεί τα τελευταία 3 χρόνια και θα τους δώσουν μάλιστα και ειδικές βιταμίνες για να μεγαλώσουν γρήγορα.

Εντόπισαν επίσης «Τα στενά ή και τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια που καθιστούν άκρως επικίνδυνο να περπατήσει οποιοσδήποτε την πόλη».

Θα επισημάνω πως μέλη της παράταξής τους πριν από λίγο καιρό κατήγγελαν πως ο Δήμος«φτιάχνει… πεζοδρόμια ως φθηνό προεκλογικό έργο χωρίς να χρειάζονται»!

Επιπλέον περιμένω μία πρόταση συγκεκριμένη για τα υπάρχοντα πεζοδρόμια στο Γέρακα (αφού μόνο για τον Γέρακα αναφέρουν) και ειδικά στο κέντρο του (στο πολεοδομικό σχέδιο του… 1925 δηλαδή).

Να φαρδύνουν τα πεζοδρόμια σε βάρος των οδοστρωμάτων ή σε βάρος των ιδιοκτησιών;

Επεσήμαναν την… «παντελή έλλειψη δημοτικών αναψυκτηρίων – χώρων συναθροίσεων μεταξύ των κατοίκων που έχει σαν αποτέλεσμα την αποξένωση μεταξύ των κατοίκων και το «κλείσιμο» στα σπίτια, αφού και ο καφές έξω σήμερα θεωρείται πολυτέλεια».

(Δεν το αντέχω αυτό το επιχείρημα, ειδικά σε καιρούς μνημονίου, από ότι καταλαβαίνω αγαπητοί αναγνώστες, η παράταξις του «Χάρρυ Πότερ» εκτός των άλλων φροντίζει και για την αναψυχή σου και την κοινωνικοποίησή σου από την άγρια πρωτόγονη κατάσταση που σου έχουν επιβάλλει να ζεις οι προηγούμενες δημοτικές αρχές)!!!

Η θέση τους όμως για την κεντρική πλατεία του Γέρακα ποια είναι; Πότε θα την δημοσιοποιήσουν;

Επεσήμαναν την… «Την πόλη δύο ταχυτήτων, αλλού καλοφτιαγμένη κι αλλού εντελώς εγκαταλελειμμένη θυμίζοντας το πιο απόμακρο χωριό”.

Προφανώς θεωρούν παράλογο το γεγονός ότι όπου υπάρχει σχέδιο η πόλη αναπτύσσεται και όπου δεν υπάρχει σχέδιο πόλης η εικόνα είναι φυσικά διαφορετική.

Ξεχνούν (ή δεν γνωρίζουν) ότι στα τρία (3) χρόνια της κουτσουρεμένης θητείας που πέρασε, 10 πολεοδομικές ενότητες του Δήμου μας ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης και μάλιστα για τέσσερις από αυτές υπογράφτηκε και η πράξη εφαρμογής.

Εκτός αν εννοούν ότι οι ίδιοι αν διοικούσαν (και αν είχαν χρήματα φυσικά, αφού τα Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν χρηματοδοτούν… έργα εκτός σχεδίου πόλης), θα γέμιζαν όλα τα εκτός σχεδίου πόλης τμήματα, με… αυθαίρετες υποδομές! Και προφανώς θα περιμένουν και… σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτό!!!

Επεσήμαναν: «Την παντελή αδιαφορία του απερχόμενου (!!!) δήμαρχου για τις γειτονιές πάνω από τις οποίες περνούν τα άκρως επικίνδυνα για την υγεία – ενηλίκων και παιδιών – καλώδια Υψηλής Τάσης συνοδεία με τους πυλώνες γύρω από τις κατοικίες τους».

Προφανώς ξεχνούν πως καμία δημοτική αρχή δεν έχει καθόλου αρμοδιότητες επί θεμάτων… Εθνικής μεταφοράς ενέργειας, ξεχνούν (ή δεν γνωρίζουν) επίσης ότι ΜΟΝΟ στο Γέρακα υπήρξε μετά από αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου ΜΑΤΑΙΩΣΗ κατασκευής και τρίτης γραμμής μεταφοράς η οποία τελικά υπογειοποιήθηκε.

Επειδή όμως εγώ θα συμφωνήσω μαζί τους ότι οι πυλώνες αποτελούν πρόβλημα, θα ρωτήσω… οι ίδιοι τι ακριβώς προτείνουν να γίνει, και όχι με μία λέξη. Συγκεκριμένα.

Να κάνουν διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος; Να βγάλουν ανακοινώσεις – καταγγελίες; Να σκάψουμε οι ίδιοι και να υπογειοποιήσουμε τις γραμμές της ΔΕΗ; Κάτι άλλο;

Και τελευταίο το καλύτερο:«Την μη θέληση κινητοποίησης και διεκδίκησης του χώρου της Κεραίας στην περιοχή της γειτονιάς του Σταυρού από τον απερχόμενο (!!!!) δήμαρχο αλλά και όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, ενός μεγάλου πνεύμονα ανάσας, αναψυχής, και περιπάτου των κατοίκων του Γέρακα».

Εδώ θα υπενθυμίσω πως επί δημαρχίας Γκοτσόπουλου (του απερχόμενου επικεφαλής της ίδιας παράταξης), κτίστηκε ο αντίστοιχος χώρος της Παλλήνης… πολυκατοικίες (Λόφος Εντισσον).

Τα περί αγωνιστικότητας όμως, ας τα αφήσουν στην άκρη γιατί ο αγώνας των… 50 ατόμων, επιφέρει από αυτούς που παίρνουν αποφάσεις μόνο απαξίωση της συνολικής προσπάθειας. Ευτυχώς όλοι γνωρίζουν πια καλά τις… «αγωνιστικές τακτικές» σε κάθε περίοδο εκλογών και σας αποδίδουν και την ανάλογη σοβαρότητα.

Και εδώ… τέλειωσε ο ανατρεπτικός πληκτρολογιακός αγώνας αφού μας έκανε… σοφότερους χωρίς άλλο. Όχι βέβαια γι αυτό που θα υπολόγιζαν όμως.

Βέβαια κάλλιστα θα μπορούσα να απαριθμήσω δεκάδες ακόμα προβλήματα που υπάρχουν και που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στην επόμενη πενταετία από τον Θανάση Ζούτσο. Γιατί τα πραγματικά προβλήματα είτε δεν τα γνωρίζουν, είτε ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να πάρουν θέση (π.χ Το ζήτημα με την δέσμευση των 4,2 εκ. της REDS, (πρώην κτήμα Καμπά) όπου οι χειρισμοί των Γκοτσόπουλου και Κωνσταντά, στέρησαν από τον Δήμο μας τη δυνατότητα να κάνει πολλά ακόμα για τους δημότες του.

Όπως υπάρχει και η συνολική λύση της αποχέτευσης, για όλο το Δήμο Παλλήνης που έχει δρομολογηθεί, (χάρη στις ενέργειες και τις συναντήσεις του Θανάση Ζούτσου με τους αρμόδιους υπουργούς (Παπακωνσταντίνου και Βορίδη) ενέργειες που κατακρίθηκαν ως «κατάπτυστες και μνημονιακές» που σημαίνει φυσικά πως οι ίδιοι δεν θα έκαναν κάτι τέτοιο και αντίθετα θα έκλειναν στους τότε υπουργούς την πόρτα του Δήμου κατάμουτρα… “δεν θέλουμε ρε αποχέτευση από σας! Είστε μνημονιακοί, όξω”!

Ο Δήμαρχος Θανάσης Ζούτσος όμως -ευτυχώς- είχε διαφορετική άποψη για τον ρόλο του ως Δήμαρχος ΟΛΩΝ (και των αντιμνημονιακών και των μνημονιακών και των της ερμαφρόδιτης άποψης στο θέμα)!

Ούτε βεβαίως αποτελεί σημαντικό γεγονός το ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 73 εκ. Ευρώ για κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ΟΛΟΥ του Δήμου Παλλήνης από το ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται η κατασκευή του Κεντρικού αγωγού προς Ψυτάλλεια που θα αρχίζει από Βακαλόπουλο και θα φτάνει μέχρι το Χαλάνδρι. Εκτός βέβαια αν σκοπεύουν να προτείνουν κάποια άλλη λύση για την μεταφορά των λυμάτων μέχρι την Ψυτάλλεια (π.χ με τα… ΙΧ τους)…

Αλήθεια όμως αναρωτιέμαι, τι θα έλεγαν προς τους… συντρόφους των Δήμων που αντιδρούν για την ένταξη του Δήμου Παλλήνης στο αποχετευτικό δίκτυο της Ψυτάλλειας; Πότε θα το μάθουμε αυτό;

Υ/Γ Θα ξεκαθαρίσω ότι καμία απάντηση από «ενοχλημένα» στελέχη εισαγωγής ή παντελώς άγνωστους της Τατσοπουλοειδούς τύπου αντιπαράθεσης, δεν πρόκειται να λάβω υπόψη μου.