Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τοπική Αυτοδιοίκηση, και η σημασία της για τους δημότες (της Αλεξάνδρας Κοφινιώτη)

Όταν συντάχθηκε αυτό το άρθρο μου, διανύαμε μία περίοδο διακοπών ή μια περίοδο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ηρεμία πριν την καταιγίδα. Πριν δηλαδή αρχίσει ανεπίσημα και επίσημα ο προεκλογικός για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές αγώνας. Πιστεύω ότι και τώρα ακόμα είναι επίκαιρο γιατί υπάρχει χρόνος μέχρι να φτάσουμε μπροστά στην κάλπη.

Στις 18 Μαΐου καλούμαστε να αποφασίσουμε για τους περιφερειακούς και τοπικούς άρχοντες της Περιφέρειας, αλλά και του Δήμου στον οποίο ζούμε και ανήκουμε. Πριν φτάσουμε όμως να ακούσουμε τους προεκλογικούς λόγους όλων των υποψήφιων πόσο προετοιμασμένοι αισθανόμαστε ότι είμαστε και πόσο ώριμοι ώστε με την ψήφο μας να ανεβάσουμε στο δημαρχιακό θώκο τον σωστό υποψήφιο και τους υπόλοιπους να τους κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, εάν δεν έχουμε καταλάβει εμείς οι ίδιοι τι σημαίνει Τοπική Αυτοδιοίκηση και πόσο σημαντική είναι για όλους μας.

Από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους αποτελούσε ξεχωριστό θεσμό η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ευθύνη της πάντα, όπως και τώρα, η προστασία της ζωής, της υγείας, καθώς και των οικονομικών αγαθών των ανέκαθεν πολιτών και σημερινών δημοτών.

Η αναβάθμισή της το τελευταίο τέταρτο του 20ου αιώνα είναι πολύ σημαντική, καθώς και εντυπωσιακή, αφού η συμμετοχή της και η οικονομική της εξάρτηση, κατά ένα μεγάλο βαθμό, συναρτάται από την κεντρική πολιτική εξουσία.

Πόσοι έχουμε καταλάβει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.) στη ζωή μας; Πόσοι από εμάς έχουμε αναρωτηθήκαμε πώς μπορούμε ως μέλη της τοπικής κοινωνίας να βοηθήσουμε στο έργο των τοπικών αρχών;

Στις σύγχρονες κοινωνίες η Τ.Α. είναι θεμελιώδης θεσμός για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Ισχυρή Τ.Α. σημαίνει προώθηση της Τοπικής Ανάπτυξης, όπου πλέον μετά τον Καλλικράτη, που πολλοί επέκριναν την χρησιμότητά του, έχει εμπεδωθεί και στη συνείδησή μας, ως απλών πολιτών, αλλά και στα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης ο δυναμικός και ουσιαστικός ρόλος της.

Η αναγκαιότητα της ισχυρής Τ.Α. καθίσταται επιτακτική αυτή τη χρονική περίοδο όπου παρατηρείται σταδιακή υποχώρηση του κεντρικού κράτους προς όφελός της.

Η Τ.Α., αχρωμάτιστη κομματικά, μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός κοινωνικής και οικονομικής τοπικής ανάπτυξης. Έχοντας ως σκοπό της την τοπική και εσωτερική ανάπτυξη των Δήμων, επιβάλλεται να εισαχθούν νέες μεθόδοι οργάνωσης και διοίκησης των δημοτικών υπηρεσιών, εάν βέβαια οι εκάστοτε κυβερνήσεις την αφήσουν να δουλέψει έτσι όπως μόνο οι τοπικοί άρχοντες ξέρουν καλύτερα. Οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις των κυβερνήσεων μόνο καταρράκωση και κατάρρευση έχουν επιφέρει στους ΟΤΑ παρά ανάπτυξη και ευημερία, ξεκινώντας από την μείωση των ΚΑΠ και τις απολύσεις ειδικοτήτων που επιβάλλεται και ανήκουν στην Τ.Α.

Δήμος σημαίνει το σπίτι μου. Σημαίνει ο δρόμος μου. Το πεζοδρόμιό μου. Το πάρκο μου. Είμαι υποχρεωμένος να τα σέβομαι όπως κάνω με την οικία μου. Εγώ ζω με αυτά και η εγκατάλειψη από πλευράς μου δεν είναι θέμα εκδίκησης στην δημοτική αρχή. Αυτούς τους δύσκολους καιρούς της οικονομικής κρίσης ο κάθε Δήμος, όπως και ο δικός μας, ο Δήμος Παλλήνης, προσπαθεί να είναι δίπλα στους δημότες του μέσα από την Κοινωνική Πολιτική τους και μέσα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, καθώς και το Κοινωνικό Φροντιστήριο. Η τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντική και πρέπει να την φροντίζουμε με την ανάλογη προσοχή. Η βοήθειά μας στην σωστή επιβίωσή της και στη σωστή ανάπτυξή της είναι σημαντική.

Όλοι μαζί μπορούμε, εάν σταματήσουμε και πετάξουμε τις πολιτικές ταυτότητες που μας βάζουν παρωπίδες και δεν μπορούμε να δούμε ποιο είναι το σωστό για την τοπική κοινωνία μας, να βοηθήσουμε στην βελτίωση της τοπικής ζωής.

Σκεφτείτε, γνωρίστε το Δήμο σας από όλες τις πλευρές και τον Μάιο αποφασίστε με ποιανού υποψήφιου τοπικού άρχοντα το μέρος θα ταχθείτε. Η απόφαση δική σας και το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τοπικό επίπεδο δικό σας.