Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Γεμάτο το Οινοποιείο Πέτρου στην πρώτη διάλεξη Παγκόσμιας Ιστορίας της Ακαδημαϊκού κας Ευθυμίου

Η Καθηγήτρια κα Ευθυμίου Μαρία.
Κάνοντας κλικ στη φωτογραφία θα δείτε περισσότερες
Με τεράστια επιτυχία ξεκίνησαν οι Διαλέξεις Παγκόσμιας Ιστορίας στο Δήμο Παλλήνης, τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2014.

Η πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έτυχε θερμότατης υποδοχής, αφού γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Οινοποιείου Πέτρου, γεγονός που μαρτυρά την ανάγκη και το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για συνεχή επαφή με την γνώση και την επιμόρφωση.

Τη διακεκριμένη καθηγήτρια καλωσόρισαν στο Δήμο μας ο Αντιδήμαρχος κ. ΑΒαρκιώτης Φώτης (αναπληρώνοντας το Δήμαρχο που δεν τα κατάφερε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων), και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της ΔΕ Παλλήνης κ. Κώστας Σμέρος.

Φώτης Αβαρκιώτης
Ο κ. Αβαρκιώτης αφού ευχαρίστησε την κα Ευθυμίου για την παρουσία της στο Δήμο μας, και τη διάθεσή της να μοιραστεί γνώσεις με όλους μας συνεχάρη το Τοπικό Συμβούλιο Παλλήνης για την Πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης.

Κώστας Σμέρος
Ο κ. Σμέρος επίσης ευχαρίστησε την κα Ευθυμίου που ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα του Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης και μεταξύ άλλων είπε: "Έχει ειπωθεί ότι πράγματι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι και κρίση αξιών και θεσμών. Η συνεχής πρόσβαση στη γνώση αφορά στο σύνολο των πολιτών αφού στοχεύει στον πυρήνα της Δημοκρατίας, στη διαμόρφωση δηλαδή ενεργών και ενημερωμένων πολιτών. Η δημοκρατία άλλωστε είναι εκείνο το πολίτευμα, το οποίο απαιτεί εκπαίδευση των πολιτών σε συνεχή, καθημερινή βάση.
Η Ιστορία διδάσκει ότι υπάρχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες να δεις τα γεγονότα, αλλά οι διαφορές πρέπει να είναι σεβαστές, και ότι το να ανακαλύψεις την αλήθεια στην Ιστορία είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατον μερικές φορές".


Ο Δήμος Παλλήνης, έχει την τύχη να φιλοξενεί την καταξιωμένη καθηγήτρια κα Μαρία Ευθυμίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια ξεχωριστή Ακαδημαϊκό, που πρόσφατα παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, ενός θεσμού που επιβραβεύει το έργο και την αφοσίωση των Ακαδημαϊκών δασκάλων. Η κα.Ευθυμίου εδώ και επτά χρόνια οργώνει την Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις προσκλήσεις που τις απευθύνει ο κόσμος.

Τα σεμινάρια αυτά μεταφέρουν τον ακροατή σε μία ιστορική περιήγηση στον χώρο και στον χρόνο. Σε έναν περίπλου γνώσης στους περισσότερο ή λιγότερο γνωστούς κόλπους της Παγκόσμιας Ιστορίας που φωτίζει πτυχές ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών.

Η ιστορία και μάλιστα η ιστορία που διδάσκεται με διαδραστικό τρόπο αναμφίβολα δρα σαν ένας καταλύτης σκέψης και προβληματισμού, σύγκρισης και αντιστοίχισης.