Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Η ατυχία του να είσαι αντιπολίτευση στο Δήμο Παλλήνης σήμερα (άρθρο μου στη Φωνή του Γέρακα)

Για να μην συνεχίσετε να διαβάζετε περιμένοντας να τα «βάλω» με τη μείζονα, σας λέω εκ των πρότερων πως δεν θα βρείτε κάτι τέτοιο στο κείμενό μου. Η μείζονα πέρα από τα εσωτερικά δεινά της, έχει και τα προβλήματα που περιγράφω παρακάτω, ως μέρος ενός μικρού συνόλου που προσπαθεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο. Το κείμενο αναφέρεται στο σύνολο και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Το κείμενο δεν αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις που χρίζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης, γιατί υπάρχουν και τέτοιες.

Και να σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ:

Ο ερχομός του Καλλικράτη από 1/1/2011 μας προίκισε με πολλά και μεγάλα προβλήματα σε διοικητικό, πολιτικό, και οικονομικό επίπεδο. Προβλήματα που επηρέασαν και επηρεάζουν την «κοινή» μας ζωή όσο δεν φαντάζεστε. Το ότι η καθημερινότητα του κατοίκου επηρεάστηκε από ελάχιστα έως καθόλου, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις βελτιώθηκε, οφείλεται στο ότι κάποιοι έσπασαν το στομάχι τους, και υπερέβαλαν εαυτούς ώστε αυτά τα προβλήματα να μην γίνουν τροχοπέδη, να μη γίνουν πηγάδι που μέσα του θα πέσει όλη η πόλη.

Αφού ξεπεράστηκαν σε χρόνο ρεκόρ τα προβλήματα της «ένωσης» ερχόμαστε στο σήμερα που με απλά λόγια θα προσπαθήσω να σας το περιγράψω:

Το έργο που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι τεράστιο και δημιουργεί εντυπώσεις, απορίες του στυλ «πως τα καταφέρνετε;» αλλά και προβλήματα σε γειτονικούς Δήμους των οποίων οι Διοικήσεις ακούν συχνά πυκνά από τους Δημότες τους το «εσείς δεν κάνετε τίποτα, δείτε την Παλλήνη».

Θα αναφέρω επιγραμματικά με το φόβο του να έχω ξεχάσει αρκετά:
Αποχέτευση, εντάξεις στο σχέδιο πόλης, νέα σχολεία, νέοι παιδικοί σταθμοί, νέες πλατείες νέα οδοποιία, συντηρήσεις οδοποιίας, αγωγοί ομβρίων, πεζοδρόμια, παιδικές χαρές νέες και συντηρήσεις παλαιών, φυτέματα δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικός φωτισμός (led), αναπλάσεις περιοχών, προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό φροντιστήριο, εναλλακτικά προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίηση, προγράμματα δημόσιας υγείας, αμέτρητες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, σχολή μουσικής, προγράμματα άθλησης, καθαριότητα υψηλού επιπέδου, άμεση αντιμετώπιση της καθημερινότητας και πολλά άλλα που όπως σας είπα, πιθανότατα ξεχνάω.

Ένα πολυποίκιλο έργο που έχει αναφορά στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα της πόλης με επιτυχία.

Ένα έργο που δεν αφήνει περιθώρια δράσης στον οποιονδήποτε προσπαθεί να κάνει αντιπολίτευση. Του αφήνει μόνο το μικρό κομμάτι των επιμέρους διαφωνιών και της κριτικής σε επουσιώδη ζητήματα που όμως, ακόμα και αν είναι σωστά, δεν μπορούν να ανατρέψουν την μεγάλη εικόνα και πολύ περισσότερο δεν μπορούν να στηρίξουν ένα εκλογικό εγχείρημα. Και η μεγάλη εικόνα είναι συγκεκριμένη. Έργο σε όλα τα επίπεδα, έργο με σεβασμό στους κατοίκους και τις ανάγκες τους.

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να στηρίξει εκλογικό εγχείρημα με βάση επιμέρους διαφωνίες και κριτική σε δευτερεύοντα θέματα, είναι βαθιά νυχτωμένος. Με τις επιμέρους διαφωνίες μαζεύεις γύρω σου τους ανά περίπτωση θιγμένους και μόνο. Μαζεύεις αυτούς που ενώ έχει ασφαλτοστρωθεί ολόκληρη η περιοχή, γκρινιάζουν γιατί έχουν λακκούβα έξω από το σπίτι τους. Σε αυτούς προσθέτεις και κάποιους που τους στραβομίλησε ο Ζούτσος και γι’ αυτό δεν τον γουστάρουν, και φτιάχνεις ένα σχήμα χωρίς προοπτική, ένα σχήμα θνησιγενές. 

Θα σας πως ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. Υπάρχουν διάφοροι που επενδύουν πολιτικά στη διαφωνία τους για το σημείο της παρέλασης το οποίο αναφέρω παραδειγματικά και μόνο. Πραγματικά, υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι από τη διαφωνία για το σημείο της παρέλασης μπορεί να ξεκινήσει «κίνημα ανατροπής» της σημερινής Δημοτικής αρχής; Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει, ότι όταν κάποιος έχει αποχέτευση, ή βλέπει ξεκάθαρη πια τη λύση του προβλήματος, όταν πάταγε σε λάσπες και τώρα έχει άσφαλτο, όταν πλημμύριζε ο δρόμος του και τώρα απλά βρέχει, όταν… όταν… όταν…, ότι θα επιλέξει άλλη δημοτική αρχή επειδή δεν του αρέσει το σημείο της παρέλασης;

Ξέρω πως όποτε ακούτε την αλήθεια (εσείς οι δήθεν αντιπολιτευόμενοι) εξοργίζεστε γιατί σας βγάζει από την εικονική πραγματικότητα που έχετε πλάσσει γύρω σας. Εξοργίζεστε και μου επιτίθεστε όπως πράξατε και παλαιότερα όταν με άλλο κείμενό μου σας είπα πάλι την αλήθεια.

Όμως φίλοι μου οι επιμέρους διαφωνίες, η άσχημη συμπεριφορά, η άρνηση προσωπικής εξυπηρέτησης, και γενικώς το προσωπικό πρόβλημα δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει αντιπολιτευτικό λόγο και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί πολιτική πρόταση και όραμα. Πρέπει να βρείτε κάτι παραπάνω. Κάτι, που με τόσο έργο απέναντι, γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

Αυτή είναι η ατυχία του να είσαι αντιπολίτευση στο Δήμο Παλλήνης σήμερα.
Δεν έχεις λόγο ύπαρξης.