Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Δημόσιες διαβουλεύσεις… διαφάνεια και αμεσότητα στις σχέσεις δημοτικής αρχής και πολιτών

του Βασίλη Δημητριάδη

Τον τελευταίο καιρό ακούμε οι περισσότεροι για τον κύκλο των δημοσίων διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η δημοτική αρχή, όπου ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος βρίσκεται «ενώπιος – ενωπίω» με τους δημότες. Πολλοί ενδεχομένως να θεωρούν ην πρωτοβουλία αυτή περιττή, άλλοι ως «τρυκ», άλλοι χρήσιμη. Δεν έχει και πολλή σημασία το πως την χαρακτηρίζει κάποιος, άλλωστε όπως και να τη χαρακτηρίζει, η διαδικασία είναι εκεί, ζωντανή και πάντα μπορεί να επιβεβαιώσει αν ο χαρακτηρισμός του είναι ορθός με τη συμμετοχή του σε αυτήν.

Σε σύνολο (μέχρι στιγμής) 4 δημοσίων διαβουλεύσεων (το κείμενο έχει γραφτεί στις 16/7 - σήμερα έχουν γίνει 5) που πραγματοποιήθηκαν, παρακολούθησα τις δύο, μία στο Πολιτιστικό κέντρο του Γέρακα και μία στις αποθήκες Καμπά στην Κάντζα.

Η δεύτερη οφείλω να παραδεχτώ πως με εντυπωσίασε πολύ. Με εντυπωσίασε κυρίως για το ότι οι συμπολίτες μας αυτής της περιοχής έδωσαν το παρών γεμίζοντας ασφυχτικά το χώρο των πρώην αποθηκών Καμπά, αλλά κυρίως γιατί απεύθυναν δεκάδες ερωτήσεις προς τον Δήμαρχο, δείχνοντας πως αυτή τη διαδικασία την αποδέχτηκαν απόλυτα αλλά κυρίως γιατί ως δημότες την εκμεταλλεύτηκαν για να ρωτήσουν και να ενημερώσουν τον Δήμαρχο τους για ζητήματα ή προβλήματα που έχουν εντοπίσει. Άλλωστε και ο ίδιος ο Δήμαρχος στην εισαγωγική του ομιλία κάλεσε τους δημότες να επισημάνουν ζητήματα που συναντούν καθημερινά μπροστά τους και η δημοτική αρχή είτε έχει αξιολογήσει διαφορετικά είτε δεν τα γνωρίζει. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα ζητήματα της καθημερινότητας είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτό το διάλογο.

Δεν είναι και σύνηθες (ιδιαίτερα τέτοιες εποχές) για οποιονδήποτε πολιτικό να οργανώνει τέτοιες εκδηλώσεις, εκτός αν είναι πολύ σίγουρος γι αυτό που κάνει. Και ο Δήμαρχος Παλλήνης, ο Θανάσης Ζούτσος προφανέστατα ήταν και σίγουρος αλλά και απόλυτα έτοιμος. Και κυρίως… το απέδειξε!

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Κάντζας όπου δίπλα στο χώρο των πρώην αποθηκών Καμπά, βρίσκεται το επίμαχο «τρίγωνο», η αιτία δηλαδή που στέρησε και στερεί ακόμα (μέχρι να διατάξει το αρμόδιο δικαστήριο την αποδέσμευσή των χρημάτων), από τον νέο ενιαίο δήμο μας πάνω από 4 εκ ευρώ, τα οποία δεσμεύτηκαν χάρη στους χειρισμούς των διοικήσεων του πρώην Δήμου Παλλήνης, (ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΑΚΑ) και ιδιαίτερα της τελευταίας (εκείνης δηλαδή που φιλοδοξούσε στις τελευταίες εκλογές να διαχειριστεί και τις τύχες του νέου ενιαίου δήμου με την… ίδια «επιτυχία»).

Βέβαια οι συμπολίτες μας είχαν αντίθετη άποψη το 2010 και έτσι μετά από δυόμισι χρόνια ζωής του νέου μας ενιαίου Δήμου φαίνεται πως ο πρώην δήμαρχος επιχειρεί να… δώσει κάποιο πολιτικό στίγμα μετά και τη διαγραφή του και από την πρώην παράταξη του, με «συνεντεύξεις» σε εφημερίδες τις οποίες θεωρεί μάλλον ως σωστότερο (και πιο ασφαλή;) τρόπο επικοινωνίας με τους πρώην δημότες του, από ότι η φυσική παρουσία του εκεί όπου διεξάγεται δημόσια συζήτηση, με πρωτοβουλία του πρώην αντιπάλου του και σημερινού δημάρχου του ενιαίου Δήμου Παλλήνης.

Θα σας προ(σ)καλέσω λοιπόν να δείτε τα video από τη δημόσια διαβούλευση στην Κάντζα στις 15 του μηνός Ιουλίου όπου αυτοί που όφειλαν εξηγήσεις πρόσωπο με πρόσωπο στους δημότες -το ξαναγράφω - ήταν ΑΠΟΝΤΕΣ!

Όπως άλλωστε απόντα ήταν και τα γνωστά λαλίστατα «παπαγαλάκια» του διαδικτύου, που αναπαράγουν με πάθος και φανατισμό ακόμα και τα… σημεία στίξης οποιουδήποτε αρνητικού ακουστεί για τη δημοτική αρχή, ασχέτως αξιοπιστίας στις clopy paste press ιστοσελίδες τους! Όποιος, άσχετος με το δήμο μας, παρακολουθεί όσα γράφουν, το μόνο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει είναι πως ο Δήμος Παλλήνης δεν έχει δημοτική αρχή παρά μόνο… αντιπολίτευση και μερικές δεκάδες από αντιπολιτευόμενους επίδοξους τοπικούς πολιτευτές που βγάζουν τα απωθημένα τους! Δουλειά τους είναι να συκοφαντούν κάθε τι που βοηθά την κοινωνία μόνο και μόνο επειδή δεν… τους αρέσει η δημοτική αρχή! Τόσο που ακόμα και το κοινωνικό παντοπωλείο μπήκε στο στόχαστρό τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν στους συμπολίτες μας αμφιβολίες και να το θίξουν εκεί από όπου παίρνει τη δύναμη του. Στις συνειδήσεις των συμπολιτών μας!

Να αναφέρω όμως, και χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτό, πως στη δημόσια διαβούλευση στην Κάντζα (όπως και σε αυτή στο πολιτιστικό του Γέρακα στις δύο δηλαδή που παρακολούθησα) έδωσε το παρόν με ιδιαίτερη διακριτικότητα ο αρχηγός της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μερτύρης.