Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Εργατικές πολυκατοικίες Γρηγόρης Λαμπράκης: Άλλος φταίει, άλλος πληρώνει - ευτυχώς λίγα

Θετική εξέλιξη υπήρξε στο θέμα του προστίμου που καλούνταν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις εργατικές πολυκατοικίες "Γρηγόρης Λαμπράκης" στην Παλλήνη.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ο εκεί Σύλλογος ζήτησε από την Πολεοδομία να ελέγξει καμινάδες που περνούσαν μέσα από κρεβατοκάμαρες και λοιπές τέτοιου είδους αστοχίες στην κατασκευή των εργατικών πολυκατοικιών από τον ΟΕΚ.

Η Πολεοδομία όμως στον έλεγχό της ανακάλυψε πληθώρα παραβάσεων για τις οποίες - αν και επιβεβαιωμένα οφείλονταν στον κατασκευαστή ΟΕΚ – καλούνταν οι σημερινοί ιδιοκτήτες να καταβάλουν υπέρογκα πρόστιμα.

Ναι σωστά διαβάζετε. Ο ΟΕΚ έφτιαξε τις πολυκατοικίες, οι κατοικίες δόθηκαν στους δικαιούχους και σημερινούς ιδιοκτήτες με κλήρωση, η πολεοδομία βρήκε παραβάσεις που είχαν γίνει από τον ΟΕΚ και καταλόγισε πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων στους σημερινούς ιδιοκτήτες. Και μέσα σ΄όλα αυτά ο ΟΕΚ δεν υπάρχει πια, αν θυμάστε είναι στους οργανισμούς του Δημοσίου που έχουν διαλυθεί.

Το θέμα απασχόλησε δύο φορές το Δημοτικό Συμβούλιο με τελευταία τη συνεδρίαση της 23 Ιουλίου στην οποία ομόφωνα αποδέχτηκε την εισήγηση του Δημάρχου να κατατεθεί πρόταση στην Βουλή και μάλιστα στην αρμόδια για το Νόμο περί αυθαιρέτων νομοπαρασκευαστική επιτροπή, περί τροποποίησης που να λύνει το πρόβλημα.

Τι ίσχυε: Για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει παράβολο ανάλογα με την επιφάνεια της ιδιοκτησίας του το οποίο όπως καταλαβαίνετε θα μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύ μεγάλο και στο σύνολο των 160 κατοικιών των εργατικών πολυκατοικιών θα ήταν σίγουρα υπέρογκο.

Τι πετύχαμε: Το παράβολο να υπολογιστεί ανά οικοδομική άδεια και όχι με βάση την επιφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι οι 160 κατοικίες θα πληρώσουν συνολικά 500 ευρώ, ήτοι 3 περίπου ευρώ για τον κάθε ιδιοκτήτη.

Στην επιτυχία αυτή οφείλω να τονίσω την συμβολή του Προέδρου της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, του Βουλευτή της περιφέρειάς μας κ. Γεώργιου Βλάχου, με τον οποίο υπήρξαν αλλεπάλληλες συναντήσεις τόσο του Δημάρχου Παλλήνης όσο και του Αντιδημάρχου κ. Καραγιάννη.