Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Συνεχίζεται η λειτουργία των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Δήμου Παλλήνης μετά την επιστολή-παρέμβαση του Δημάρχου στον Πρωθυπουργό

Την τελευταία στιγμή απεφεύχθη η διακοπή της λειτουργίας των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Δήμου Παλλήνης, κι αυτό χάρη στην παρέμβαση του Δημάρχου και την επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό. 

Τα προγράμματα κινδύνευσαν να διακοπούν μετά τα προβλήματα που προέκυψαν στην έγκριση των θέσεων για σύναψη συμβάσεων εργασίας με τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες, λόγω της κωλυσιεργίας των αρμόδιων Υπουργείων και ενώ η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παλλήνης, που είναι ο φορέας υλοποίησης των προγραμμάτων, είχε προβεί έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Στην επιστολή την οποία απέστειλε ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά κοινοποιώντας την στους Υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ανέφερε ότι «..δεν υπάρχει κανένα λογικό επιχείρημα το οποίο να εξηγεί την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης προσλήψεων από τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και από το ΑΣΕΠ και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση που εμπλέκονται στην διαδικασία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον παραλογισμό του κράτους που κωλυσιεργεί αναίτια στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης έγκρισης θέσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των πολιτιστικών προγραμμάτων που εξυπηρετούν 1.500 πολίτες του δήμου μας παρόλο που από την μεριά του ο Δήμος προχώρησε εγκαίρως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την διαδικασία και παρότι οι θέσεις αυτές δεν επιβαρύνουν ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε συμβάλλουν στην διόγκωση του Δημόσιου τομέα, αλλά χρηματοδοτούνται από δίδακτρα των ωφελούμενων. Καμία πρόοδος στις εγκρίσεις δεν έχει γίνει από πέρυσι από τα αρμόδια Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε μία χώρα μάλιστα που η ανεργία μαστίζει και στην οποία λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν τους κοινωνικούς πυλώνες όπως ο Πολιτισμός στην προκειμένη περίπτωση».



Μετά τις παραπάνω ενέργειες και πιέσεις της δημοτικής αρχής και της Διεύθυνσης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, αλλά και την ομολογουμένως άμεση ανταπόκριση του Πρωθυπουργικού γραφείου, εκδόθηκε έστω και με καθυστέρηση η απόφαση Π.Υ.Σ. 33/2006, απόφαση που εγκρίνει την σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου για την λειτουργία των πολιτιστικών προγραμμάτων για το έτος 2012-2013.

Βέβαια το πρόβλημα παραμένει και θα το αντιμετωπίσουμε ξανά στο αμέσως προσεχές διάστημα με τη λειτουργία των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του επομένου έτους. Ελπίζουμε η Πρωθυπουργική παρέμβαση να αποτελέσει κίνητρο μόνιμης επίλυσης του ζητήματος από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Την άμεση ανταπόκριση του Πρωθυπουργικού γραφείου εξήρε ο Δήμαρχος Παλλήνης δημόσια, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης Αθανάσιος Ζούτσος ο οποίος παρακολουθούσε στενά ο ίδιος το θέμα από πέρυσι, ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ότι: «Δώσαμε έναν αγώνα απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας και την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για να κρατήσουμε τους πυλώνες της τοπικής μας κοινωνίας ζωντανούς και έτσι θα συνεχίσουμε στο μέλλον σε ότι καταπνίγει ζωτικές λειτουργίες της κοινωνίας μας γιατί η απόφαση αυτή δίνει μια λύση στο πρόβλημα ή οποία όμως δεν είναι οριστική. Τα πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου μας λειτουργούν με τεράστια επιτυχία και οι συμμετοχές αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Ήδη όμως το Υπουργείο έχει εξαγγείλει περαιτέρω μειώσεις τέτοιου είδους συμβάσεων για την ερχόμενη χρονιά τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αν χρειαστεί - γεγονός που απεύχομαι - με παρόμοιους αγώνες».