Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Παρεμβάσεις ανάπλασης στο κέντρο της Παλλήνης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Εκτεταμένες παρεμβάσεις ανάπλασης στο κέντρο της Παλλήνης αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της 19ης Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για σημαντικό έργο που στόχο έχει να βελτιώσει το από χρόνια εγκαταλελειμμένο κέντρο της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης.

Σημειώνω πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δόθηκε ο λόγος και σε κατοίκους οι οποίοι αφενός στη συντριπτική τους πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ του έργου, αφετέρου έδειξαν ότι οι παρεμβάσεις στο κέντρο της Παλλήνης είναι κάτι που αιτούνται έντονα.

Αν και όλοι συμφώνησαν στην σκοπιμότητα του έργου, η μελέτη καταψηφίστηκε από τους κ.κ. Μερτύρη, Βίτσιο, Κουτσικούρη, Μήλα, Βασιλόπουλο, Καλαντζή, Λάκκο, Κωνσταντά, Γκοτσόπουλο, Σμυρλιάδη, ενώ υπερψηφίστικε από ολόκληρη την παράταξη της πλειοψηφίας (πλην της κας Λεβαντή που ψήφισε λευκό) καθώς και από τους Γαβρά, Νούτσου, Βελιώτη. Επίσης υπερψηφίστικε από τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης κ. Σμέρο Κ. (Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παλλήνης του οποίου οι αποφάσεις-εισηγήσεις υλοποιούνται με τη συγκεκριμένη μελέτη).

Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Γρηγόρης Καραγιάννης στην οποία περιγράφονται πλήρως οι προθέσεις του Δήμου Παλλήνης και την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη παρακάτω. Παρακάτω επίσης μπορείτε να δείτε τα σχέδια που μοιράστηκαν στους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και την τεχνική έκθεση της μελέτης.

Οφείλω να σημειώσω επειδή διαπιστώνω την προσδοκία των κατοίκων για παρεμβάσεις στο κέντρο της Παλλήνης, ότι μην περιμένετε αύριο το πρωί να δείτε έργα. Αυτά θα έρθουν σε επόμενο διάστημα
που δυστυχώς καθορίζεται από τους ρυθμούς του Δημοσίου, και οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας βούληση.


Εισήγηση Γρηγόρη Καραγιάννη: 

Με τη μελέτη αυτή προβλέπεται η κατασκευή έργων ανάπλασης που αφορούν κοινόχρηστους χώρους σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης.

Οι χώροι στους οποίους θα επέμβουμε είναι οι εξής:

· Πλατεία Ελευθερίας· Περίβολος Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνα
· Τμήμα της οδού Σαλαμίνος
· Οδός Σκιάθου
· Κόμβοι επί της Ελευθερίου Βενιζέλου
· Συμβολή των οδών Λεονταρίου και Εθνικής Αντιστάσεως


Με τις εργασίες που έχουν προβλεφθεί στους προαναφερθέντες χώρους, σκοπός και στόχος είναι διάφορα σημεία της πόλης χωρίς ιδιαιτερότητα, να αποκτήσουν χαρακτήρα περιπάτου και αναψυχής και να γίνουν σημεία αναφοράς τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθούμε προκειμένου να το πετύχουμε είναι:
1. Αξιοποίηση και αναβάθμιση των ήδη διαμορφωμένων χώρων
2. Ενίσχυση εμπλουτισμός και ανάδειξη του αστικού πρασίνου ως αναντικατάστατο στοιχείο της καθημερινής ζωής στην πόλη
3. Πολιτιστική αναβάθμιση των υπαρχόντων χώρων με την ανάδειξη των διατηρητέων μνημείων
4. Εμπορική δραστηριότητα και ανάπτυξη στα καταστήματα που υπάρχουν και σε όσα δημιουργηθούν στις υπό ανάπλαση περιοχές

Από τις εργασίες που θα γίνουν αναμένουμε τα εξής:
· Με την καθαίρεση κατεστραμμένων πλακών και δαπέδων και την αντικατάστασή τους, αφενός μεν θα βελτιωθούν οι συνθήκες μετακίνησης των πεζών μειώνοντας τις πιθανότητες ατυχήματος, αφετέρου δε, θα υπάρξει αισθητική αναβάθμιση
· Με την τροποποίηση επιμέρους των παρτεριών στο πλακόστρωτο τμήμα που περιβάλλεται από τις οδούς, βορείως Φειδιππίδου και νοτίως Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα καταστήματα που ενδεχομένως δραστηριοποιηθούν, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα της απρόσκοπτης μετακίνησης πεζών εντός του προαναφερθέντος τμήματος.

Με την κατά τόπο εφαρμογή και μερική τροποποίηση της ήδη εγκεκριμένης κυκλοφοριακής μελέτης, πεζοδρομούνται τμήμα της οδού Φειδιππίδου και της οδού Κολοκοτρώνη, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πλατείας Ελευθερίας. Δημιουργείται έτσι μια πιο φιλόξενη μορφή αστικής περιοχής και αίρονται προβλήματα που παρουσιάζονται από την όχι και τόσο αρμονική συνύπαρξη πεζών και αυτοκινήτων που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή.

Η επιλογή να διαστρωθούν κυβόλιθοι στις παραπάνω οδούς, αποτελεί μια οικολογική και αισθητική προσέγγιση της αναβάθμισης της περιοχής.

Να σημειωθεί ότι θα επιτρέπονται αυτοκίνητα μόνο για τους μόνιμους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή.

Προκειμένου να μειώσουμε το κόστος των έργων ανάπλασης, όχι όμως σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αξιοποιούμε τις ήδη εγκατεστημένες πέργκολες καθώς και τα παγκάκια, αποκαθιστώντας όμως οτιδήποτε κατεστραμμένο είτε από τη φθορά του χρόνου, είτε από βανδαλισμούς, με νέα και συντηρώντας με κατάλληλες μεθόδους αυτά που είναι σε καλή κατάσταση, προκειμένου σε συνδυασμό με την ενίσχυση της φύτευσης, να αποδώσουμε στους δημότες περιοχές ανάπαυσης και αναψυχής.

Θέλοντας οι χώροι στους οποίους θα επέμβουμε να είναι ελκυστικοί και κατά τις βραδινές ώρες, θα αποκαταστήσουμε τα τμήματα των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων που έχουν καταστραφεί (φθορά χρόνου - βανδαλισμοί) με νέα και θα εγκαταστήσουμε δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και φωτιστικά σώματα στο τμήμα της οδού Σκιάθου με στόχο την ασφαλέστερη διέλευση των κατοίκων κατά τις νυχτερινές ώρες.

Κρίνουμε πολύ σημαντική την ενίσχυση της φύτευσης, όπου αυτή απαιτείται, αλλά και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, όπου μας δίνεται η δυνατότητα.

Με μέλημα την ασφάλεια των πεζών, δημιουργούμε επί της οδού Χατζησταματίου παρτέρι με γκαζόν καθ’ όλο το μήκος και πλάτος του φθαρμένου πεζοδρομίου και μέσα από τα υπάρχοντα δέντρα, πλακοστρώνουμε κατά μήκος σε σειρά δύο πλακών, προκειμένου να εξασφαλίζεται ασφαλής διάβαση από το εν λόγω σημείο.

Στην περιοχή της επέμβασης υπάρχουν δύο κτίρια που έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα. Ο Περιστερώνας στην Πλατεία Ελευθερίας και ο Νερόμυλος στον περίβολο του Ιερού Ναού του Αγίου Τρύφωνα. Με κατάλληλες μεθόδους θα καθαρίσουμε εξωτερικά την τοιχοδομή τους (από graffiti) και με τον κατάλληλο φωτισμό θα τα αναδείξουμε και θα τα προβάλουμε ως σημεία αναφοράς στην πόλη.

Με όσα ενδεικτικά αναφέρθηκαν, αλλά και με τις λοιπές εργασίες που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση και αφορούν τις περιοχές που αναπλάσσονται, σας προτείνω την έγκριση της μελέτης.


Κάνοντας κλικ πάνω στα παρακάτω σχέδια θα μεγαλώσουν αρκετά ώστε να έχετε μια πρώτη άποψη.