Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Όταν άλλοι βάζουν "λουκέτο", εμείς συνεχίζουμε να παράγουμε έργο προς όφελος των Δημοτών

Με αυτή την έκφραση έκλεισε την εισήγησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Σχέδιο δράσης, ο Δήμαρχος Παλλήνης κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προηγουμένως είχε κάνει μια μινι-παρουσίαση του πολύ πλούσιου έργου του Δήμου σε όλους τους τομείς, ένα έργο που έγινε-γίνεται-ακολουθεί, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, παρά τις δυσκολίες που πάντα είχε αλλά σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί, η Δημόσια Διοίκηση, παρά τις επιπρόσθετες Καλλικρατικές δυσκολίες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Δήμος μας είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που έχει να επιδείξει έργο και μάλιστα πλούσιο.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εισήγηση του Δημάρχου και παρακάτω τα κύρια σημεία σε κείμενο.

Παρακαλώ μη σταθείτε στη πιθανή λακκούβα της πόρτας σας, ξεπεράστε το αυστηρά προσωπικό, ξεπεράστε τοπικισμούς, αφήστε τη μιζέρια, ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ. Αυτό που γίνεται στο Δήμο Παλλήνης δεν γίνεται αλλού. 


Κοινωνική Πολιτική
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Δήμος Παλλήνης στην Κοινωνική πολιτική με δράσεις προστασίας των ευπαθών ομάδων (Εθελοντισμός, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, Κοινωνικό Φροντιστήριο, Τράπεζα Χρόνου).

Αθλητισμός-Πολιτισμός
Παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με μειωμένο κόστος για τους κατοίκους από το 2012, με παράλληλη καθιέρωση οικονομικών οικογενειακών προγραμμάτων, αλλά και με πλήρη απαλλαγή για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

Δημοτικά τέλη
Ο Δήμος Παλλήνης παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες καθαριότητας έχοντας από τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη της χώρας. Μπορεί να ακούτε μικρά ή μεγάλα ποσοστά μείωσης τελών σε άλλους Δήμους αλλά ακόμη και μετά τις μειώσεις οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του Δήμου μας.

Σχέδιο
Έχει επιτευχθεί σημαντική προώθηση των σχεδίων σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με σημαντικότερες αυτές των Πολεοδομικών Ενοτήτων της Παλλήνης που χρόνιζαν σε συρτάρια. (Δείτε σχετική εκδήλωση ενημέρωσης των κατοίκων της Παλλήνης).

Ρέματα
Οριοθετήθηκαν τα ρέματα Μιχαληνού, Μάριζας, Παπαχωράφι και Λουτρού στην Παλλήνη, που εκκρεμούσαν επί σειρά ετών. Σε πολύ σύντομο διάστημα ολοκληρώνεται το έργο αντιστήριξης του ρέματος της Μάριζας με αποτέλεσμα να γλυτώσουν οι κάτοικοι από τη ταλαιπωρία των κατολισθήσεων.

Αποχέτευση
Τον Ιανουάριο του 2012 ο Δήμος μας κατάφερε να οριστεί η Ψυττάλεια ως αποδέκτης των λυμάτων ολοκλήρου του Δήμου. Επίσης κατάφερε την έγκριση χρηματοδότησης 74 περίπου εκατομμυρίων που αφορά το σύνολο της κατασκευής του εσωτερικού δικτύου. Εχει προχωρήσει η σύνταξη της οριστικής μελέτης του κεντρικού δικτύου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ από το Βακαλόπουλο μέχρι τα Σίδερα Χαλανδρίου. Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν περισσότερες εξελίξεις και θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.
Για τη Δημοτική Ενότητα Γέρακα που ήδη υπάρχει δίκτυο σε τμήματα Βορείως της Αττικής οδού, έχει δημοπρατηθεί και συμβασιοποιείται η κατασκευή δικτύου και για τα υπόλοιπα τμήματα.

Όμβρια
Συμβασιοποιήθηκαν έργα ενταγμένα σε προγράμματα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, σε Παλλήνη και Γέρακα και άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή τους. Επανυποβλήθηκε για χρηματοδότηση η μελέτη ύψους 1.600.000 ευρώ, για τα όμβρια της Ανθούσας, της οποίας η χρηματοδότηση είχε απορριφθεί αρχικώς λόγω ελλείψεων οδοποιίας, πρόβλημα που λύθηκε με τις ήδη εκτελούμενες εργασίες οδοποιίας στην Ανθούσα.

Ύδρευση
Κατασκευάστηκαν 3 χιλιόμετρα νέου δικτύου με πόρους και μέσα του Δήμου.
Τοποθετήθηκαν εφεδρικές αντλίες σε όλα τα αντλιοστάσια (δεν υπήρχαν στην Παλλήνη) με αποτέλεσμα οι όποιες βλάβες να μην επιφέρουν προβλήματα υδροδότησης στους κατοίκους.
Τοποθετήθηκαν αυτοματισμοί ασύρματης επικοινωνίας και ειδοποίησης
Προμηθευόμαστε νέο σύστημα μέτρησης της κατανάλωσης με το οποίο α) θα επιτευχθεί η συντομότερη  έκδοση των λογαριασμών (και όχι ένα χρόνο μετά) β) θα δίνει μετρήσεις χωρίς αμφισβήτηση
Συμβασιοποιήθηκε το έργο κατασκευής δικτύου ύδρευσης ΟΣΔΥ Μάριζας που χρηματοδοτείται με 1.140.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ
Εντασσόμαστε σε σύστημα ελέγχου ροής και διαρροών του δικτύου που θα δώσει τη δυνατότητα μείωσης της σπατάλης ύδατος από τις διαρροές αλλά και άμεση επιδιόρθωσή τους που σε συνδυασμό με σύστημα αντλιών θα επιφέρει σε περίπτωση βλάβης τη μικρότερη δυνατή διακοπή υδροδότησης, τόσο σε χρόνο όσο και σε έκταση.

Οδοποιία
Λ.Κύπρου: Εξασφαλίστηκαν οι πόροι που δεν υπήρχαν και ξεκινάει άμεσα το έργο από το δύσκολο κομμάτι του, με πρόβλεψη απορροφητικότητας 50% για το 2013.
Βρίσκονται σε εξέλιξη έργα κατασκευής οδών και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες και προβλέπονται και νέα έργα κατασκευής στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2013.
Επίσης εκτελούνται έργα συντήρησης οδοποιίας στην Ανθούσα και την Παλλήνη και πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα και στο Γέρακα. Μελέτες και έργα συντήρησης οδοποιίας επίσης προβλέπονται στο τεχνικό Πρόγραμμα του 2013.

Ονοματοθεσία οδών
Η Ανθούσα και ο Γέρακας είχαν πινακίδες ονοματοθεσίας. Στην Παλλήνη που δεν υπήρχαν ολοκληρώθηκε η τοποθέτησή τους στους δρόμους του παλιού κέντρου και προβλέπεται να τοποθετηθούν σε όλες τις εντός σχεδίου περιοχές.

Έργα ανάπλασης
Ολοκληρώνεται και θα υποβληθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο η μελέτη ανάπλασης Κοινοχρήστων χώρων στο κέντρο της Παλλήνης. Αφορά τα δύο στρογγυλά της Ελ. Βενιζέλου, το τρίγωνο της Λεονταρίου και Εθνικής Αντιστάσεως, την οδό Σκιάθου, την πλατεία του Αγίου Τρύφωνα και την οδό Σαλαμίνος στο πεζοδρομημένο τμήμα της.
Συμβασιοποιήθηκαν και ξεκινούν άμεσα τα έργα ανάπλασης στον Άγιο Νικόλαο Κάντζας. Αφορούν τους χώρους α) δίπλα στο Δημοτικό β) Ιππάρχου και Αγίου Νικολάου, που θα γίνουν πλατείες και παιδικές χαρές. Επίσης ανάπλαση θα γίνει στην πλατεία στο πηγάδι καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι στην οδό Ιππίας.
Ολοκληρώνεται στο Γέρακα το έργο ενοποίησης των Αθλητικών και Σχολικών χώρων.

Πεζοδρόμια
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή πεζοδρομίων σε Ανθούσα και Παλλήνη. Στην Παλλήνη σχεδόν ολοκληρώθηκαν τα πεζοδρόμια στον Άγιο Νικόλαο, έχουν γίνει τμήματα της Κάντζας και ακολουθεί το Πανόραμα. Αντίστοιχη μελέτη κατασκευής πεζοδρομίων έχει συμβασιοποιηθεί για το Γέρακα.

Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή 2 βρεφονηπιακών σταθμών, στον Άγιο Νικόλαο Κάντζας και στο Γέρακα.
Υπάρχει επίσης πλήρης φάκελλος για έναν ακόμη Βρεφονηπιακό σταθμό στο Γέρακα, έτοιμος να υποβληθεί για χρηματοδότηση μόλις υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Η ετοιμότητα του φακέλλου είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη.

Σχολεία
Ξεκίνησε το 3ο Γυμνάσιο στο Βακαλόπουλο.
Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χρήση το 5ο Δημοτικό Γέρακα.
Τοποθετήθηκαν πινακίδες ειδικής σήμανσης ασφαλείας σε όλα μας τα σχολεία.

Δημοτικός φωτισμός
Προμηθευτήκαμε και τοποθετήσαμε 1200 φωτιστικά τύπου LED (200 Γέρακας, 300 Ανθούσα, 700 Παλλήνη).

Καθαριότητα
Τοποθετήθηκαν 300 νέοι κάδοι σε ολόκληρη την πόλη.
Τοποθετήθηκαν 6 υπόγειοι κάδοι στο Γέρακα
Πρόκειται να τοποθετηθούν 6 υπόγειοι κάδοι στην Παλλήνη
Καταρτίσθηκε νέος κανονισμός καθαριότητας που θα αποτελέσει εργαλείο για ομορφότερη και καθαρότερη πόλη.

Εξοικονομώ
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειες για ένταξη του κολυμβητηρίου του Γέρακα, του οποίου η λειτουργία είναι ενεργειακά ιδιαίτερα δαπανηρή.
Εφαρμόζεται και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης σε κεντρικά δίκτυα Δημοτικού Φωτισμού. Πέρυσι από αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα αλλά και τις λάμπες LED, εξοικονομήθηκαν περίπου 100.000 ευρώ.

Κλείνοντας να πω, πως παραπάνω είναι μόνο μια επιγραμματική αναφορά σε μια εισήγηση ενός τετάρτου. Η κάθε ενότητα θα μπορούσε αναλυόμενη παραπάνω, να αποτελέσει πολυσέλιδο κείμενο.