Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Αύξηση συμμετοχών στα Αθλητικά και Πολιτιστικά Προγράμματα του Δήμου Παλλήνης

Ο Δήμος Παλλήνης, θέτοντας ως προτεραιότητα τον πολίτη και με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας ανάπτυξης κάθε μορφής πνευματικής, αθλητικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας, υλοποιεί μία σειρά από προγράμματα και δραστηριότητες μεγάλης εμβέλειας μέσα από την Κοινωφελή Επιχείρηση Αθλητισμού – Πολιτισμού – Περιβάλλοντος.

Η πολυεπίπεδη λειτουργία αυτού του φορέα αποτελεί βασικό άξονα για την ανάδειξη μίας σημαντικής προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Η σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία της χώρας ενισχύει την ανάγκη για την παρέμβαση και συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να παραμείνουν ζωντανές οι αξίες και να περιοριστούν οι αποκλεισμοί των πολιτών από τέτοιου είδους δραστηριότητες που συχνά υποβιβάζονται ως δευτερεύουσες.

Απόδειξη του σημαντικού αυτού ρόλου της Κ.Ε.Α.Π.Π.Δ.Π. είναι οι κατά πολύ αυξημένες εγγραφές στα αθλητικά και πολιτιστικά ετήσια δημοτικά προγράμματα.
Συνολικά, στην παρούσα φάση συμμετέχουν περίπου 3.500 άτομα εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά παιδιά δημοτικού.Σημειώνεται ότι ο ρυθμός εγγραφών στη διάρκεια της χρονιάς δύναται να φτάσει έως και τις 5000.

Ο Δήμος Παλλήνης και η Κοινωφελής Επιχείρηση καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων των αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, (8 αθλητικά και 4 πολιτιστικά κέντρα τα οποία φιλοξενούν πέρα από τα προγράμματα, τις δραστηριότητες των συλλόγων και των σωματείων της περιοχής).

Αυτό, σε μία εποχή όπου οι ανατιμήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση των λειτουργικών δαπανών, σε συνάρτηση με τους περιορισμούς στην χρηματοδότηση και τις προσλήψεις προσωπικού αποτελούν τεράστια πρόκληση. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, αρκετοί δήμοι έχουν ήδη προχωρήσει στο κλείσιμο εγκαταστάσεων και ειδικά κολυμβητηρίων λόγω των δυσβάσταχτων αυξημένων δαπανών.

Παρά τις δυσκολίες και σε πείσμα των καιρών, ο Δήμος Παλλήνης συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός να συνεχίσουν να υπάρχουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης ως βάλσαμο ψυχής.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος στέκεται στο πλευρό των οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, προχωρώντας στην απαλλαγή από τα δίδακτρα όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο έτσι ώστε τα παιδιά των οικογενειών αυτών να μη στερηθούν τη χαρά της συμμετοχής σε δημιουργικές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Ενδεικτικά, μόνο στους μήνες Σεπτέμβριο – Οκτώβριο της σεζόν 2012-2013, το σύνολο των απαλλαγών ανήλθε σε 42 οικογένειες σε αντίθεση με τις 16 της αντίστοιχης περσινής περιόδου παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 150% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.. Πέρα από τις έκτακτες απαλλαγές, συνεχίζεται η εφαρμογή της πάγιας εκπτωτικής πολιτικής της Κ.Ε.Α.Π.Π.Δ.Π. που αφορά σε οικογενειακά πακέτα, τη δωρεάν συμμετοχή των μελών ΚΑΠΗ και ΑΜΕΑ.