Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Επειδή τα γραπτά ευτυχώς μένουν (από τη Φωνή του Γέρακα που κυκλοφορεί)

Γράφει ο Βασίλης Δημητριάδης: 

Ήδη από τον Ιούνιο του 2010 (8η σελίδα) -προεκλογικά - η εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει το παρακάτω κείμενο το οποίο έστω και με τα ελάχιστα στοιχεία τα οποία είχαμε τότε στη διάθεσή μας, μπορούσαμε να υποπτευτούμε πως μαζί με την Καλλικρατική ένωση, θα έρχονταν και προβλήματα τα οποία θα καλούνταν να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή που θα προέκυπτε από τις εκλογές.


Σήμερα, μετά από 2 περίπου χρόνια ζωής του ενιαίου Δήμου μας, κάποιοι εξακολουθούν να εμμένουν στις παραπάνω λογικές και να θολώνουν τα νερά για να κρύψουν τις ευθύνες τους ή τουλάχιστον να τις μεταφέρουν σε άλλους. Πρώτη και καλύτερη η ηγεσία της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία εξελέγη με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντά. 

Γιατί είναι οξύμωρο -τουλάχιστον- να αναφέρει ο κ. Μερτύρης σε “απάντησή” του σε δημοσιευμένες απορίες μου, (η οποία ποτέ δεν μου απεστάλη προσωπικά), πως ο Δήμος Παλλήνης δεν.. τους έχει παραδώσει τα στοιχεία της υπόθεσης!

Και αυτό, όταν ακόμα μέλος της παράταξης του κ. Μερτύρη παραμένει ο πρώην Δήμαρχος Παλλήνης, που είχε χειριστεί το όλο ζήτημα. Γιατί δεν ζητά τα στοιχεία ο κ. Μερτύρης από τον ίδιο ως... "εναλλακτική" λύση;

Είναι σαφές πως η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας μοιράζεται την ευθύνη, με την παρουσία του πρώην Δημάρχου στους κόλπους της και δεν μπορεί ο επικεφαλής της να δηλώνει ανενημέρωτος. Και μάλιστα να επιμένουν στη συμμετοχή του και στην επιτροπή που... θα χειριστεί το ζήτημα της REDS!

Εν πάση περιπτώση, το ζήτημα σε αυτή την περίοδο δεν είναι θα μου πείτε, ένας πρώην δήμαρχος που πολιτικά ήδη έχει κριθεί, και μάλιστα αυστηρά από τους ίδιους τους Δημότες...

Παρόλα αυτά, έτσι, χαριτολογώντας, μπαίνω στον πειρασμό να... τον συγχαρώ, για τον πολεοδομικό άθλο του, να εντάξει την "επίμαχη" περιοχή ΚΑΜΠΑ, μέσα σε ελάχιστες μέρες στο σχέδιο πόλης (όπως ανέφερε ο ίδιος στο δημ. συμβούλιο)...

Βέβαια... εγώ αλλά ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας των 10 πολεοδομικών ενοτήτων της Παλλήνης (πλην Βακαλόπουλου) που περίμεναν... δεκαετίες για να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και εντάχθηκαν μόλις πρόσφατα επί Δημαρχίας Ζούτσου.... ε! όσο νάναι... θα έχουν και κάποιο "ΓΙΑΤΙ" να του απευθύνουν!

Η απάντηση του τότε Δημάρχου Παλλήνης (σελίδα2):

"Κύριε Διευθυντά,
Διέκρινα στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας σας και με τίτλο «Ποια είναι η σημερινή οικονομική κατάσταση του δήμου Παλλήνης;» την αγωνία σας για χρέος πέντε εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ του δήμου Παλλήνης.
Ταυτόχρονα θέτατε ερωτηματικά για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του δήμου Παλλήνης αλλά και για τον αν αυτά τα «χρέη», όπως αναφέρεται, θα μεταφερθούν ως «προίκα» στον νέο δήμο Παλλήνης. Θέλοντας λοιπόν να καταγραφεί η πραγματικότητα και να ενημερωθούν οι συνδημότες της πόλης του Γέρακα για τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Παλλήνης, θα ήθελα να επισημάνω ότι το 2007, παραλάβαμε υποχρεώσεις προς τρίτους ποσό 6 εκατομμυρίων περίπου ευρώ (μαζί με τα νομικά πρόσωπα), κάτι που δυσκόλεψε σε μεγάλο βαθμό το έργο μας και την υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο την εξόφληση των οφειλών μας, τη σύνταξη μελετών για νέα έργα αλλά και την αύξηση της δημοτικής περιουσίας καθώς και του συνολικού εξοπλισμού του δήμου.
Έτσι στα τριάμισι χρόνια περίπου που είμαστε Δημοτική Αρχή επιτύχαμε -μέσα από μια ορθολογική και με σεβασμό στον δημότη μας δημοσιονομική πολιτική-, την εξόφληση των παραπάνω υποχρεώσεων του Δήμου. Και όλα αυτά με τα δημοτικά μας τέλη να είναι σαφώς χαμηλότερα από τις γειτονικές μας πόλεις και παγωμένα για τέσσερα συνεχή χρόνια, σε αντίθεση με άλλους δήμους, που δεν τα αύξησαν μόλις τον τελευταίο χρόνο πριν από τις εκλογές...
Και αυτή μας η πολιτική ήταν συνειδητή, προκειμένου να βοηθήσουμε και να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό του δημότη μας, του επαγγελματία, του οικογενειάρχη.
Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταγραφεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος μας δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο και δεν χρωστά σε κανένα πιστωτικό ίδρυμα 
(Σημείωση 1: Σε "πιστωτικά ιδρύματα" όχι, της... "Μιχαλούς" όμως;) 
Ταυτόχρονα, αναβαθμίσαμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό στον τομέα της καθαριότητας, της πυρόσβεσης, της κοινωνικής πολιτικής, της δημοτικής αστυνομίας και αυξήσαμε σημαντικά τη Δημοτική μας περιουσία. Κορυφαίο όμως επίτευγμα της πολιτικής μας αποτελεί το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί έργα υποδομών για κάθε τομέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, συνολικού κόστους 14 εκατ. ευρώ και κάποια από αυτά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτά τα έργα δεν περιλαμβάνονται εκείνα που κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τη Νομαρχία και την Μαραθώνιο Αναπτυξιακή, (σ.σ αυτή που... έκλεισε)!
Μάλιστα έχουν εκπονηθεί και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να εφαρμοστούν, αναλόγως των χρηματοδοτήσεων που θα προκύψουν, πολλές αξιόπιστες μελέτες που αφορούν έργα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής όχι μόνο για τους κατοίκους της Παλλήνης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Κλείνοντας, να σας ενημερώσω ότι σε λογαριασμό του Δήμου Παλλήνης στην Εμπορική Τράπεζα υπάρχει αυτή τη στιγμή ποσό που ξεπερνά το 1,600.000 ευρώ.

(Σημείωση 2: Το ποσό του βιβλιαρίου που παρέλαβε η νέα Διοίκηση του κ. Ζούτσου ήταν μόνο... 150.000 ευρώ).
Απευθυνόμενος λοιπόν με ειλικρίνεια στους συνδημότες μας του Γέρακα θα ήθελα να τους καθησυχάσω και να τους πω ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να σηκώσουν κανένα βάρος που δεν τους αναλογεί.
(Σημείωση 3: Σύνολο μέχρι σήμερα... 7 εκ. ευρώ περίπου, μαζί με της REDS)!
Αντίθετα πραγματοποιούνται έργα και προωθούνται μελέτες που θα συμβάλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους μας, μέσα στα πλαίσια του νέου ενιαίου δήμου μας.
Με σεβασμό, διάλογο και ενότητα θα συμβάλουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας, με όραμα μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον"...
(και κλείνει την επιστολή του ο πρώην δήμαρχος με... τέτοια όμορφα).
(Σημείωση 4: Οι υπογραμμίσεις και σημειώσεις είναι δικές μου και οι... κρίσεις φυσικά των αναγνωστών)!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ (ΠΟΥ ΕΥΤΥΧΩΣ) ΜΕΝΟΥΝ...

Τα κείμενα, της σελίδας 6, είναι ακριβείς αναδημοσιεύσεις του φύλλου της ΦΩΝΗΣ του Γέρακα του Ιουνίου 2010. Για την ιστορία και μόνο, στην ανταπάντηση μας στον τότε Δήμαρχο Παλλήνης, (αφού τον ευχαριστήσαμε) του επισημάναμε πως: "η όποια “αγωνία” της εφημερίδας μας (για την οποία κοπτόταν), αφορούσε αποκλειστικά και μόνον, την επιτυχή εφαρμογή του σχεδίου “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ” για το καλό των συνδημοτών μας, στα πλαίσια του νέου ενιαίου Δήμου μας".

Επί της ουσίας επισημάναμε επίσης, πως στην απάντησή του δεν διευκρινιζόταν το ύψος το οποίο ανέρχονταν οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου Παλλήνης τότε! Η αναφορά στο χρηματικό ποσό το οποίο ισχυριζόταν πως υπήρχε στο ταμείο του Δήμου Παλλήνης, δεν αποτελούσε απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, εφόσον δεν ανέφερε πουθενά και τι ποσό υπήρχε στο ταμείο του Δήμου όταν παρέλαβε τη διοίκηση.

Τέλος του επισημάναμε πως όσο αφορά το περίφημο “πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων” ή τις όποιες άλλες χρηματοδοτήσεις για υποδομές από τρίτους, (π.χ Νομαρχία), όλοι γνωρίζουν πως αυτές ΔΕΝ επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά, την οικονομική θέση ενός Δήμου, αφού χρηματοδοτούν μόνο συγκεκριμένα έργα... Επίσης του είχαμε επισημάνει πως ειδικά για τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, -όπως άλλωστε αποδείχθηκε στην πορεία- με δεδομένη την ήδη από τότε κακή οικονομική συγκυρία της χώρας, ήταν πάρα πολύ επισφαλή ώστε να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά ο προγραμματισμός ενός δήμου.

Τέλος επισημαίνουμε πως μέχρι σήμερα μετά από δύο χρόνια, κανείς από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στην οποία μέχρι σήμερα μετέχει, (ως απλός δημοτικός σύμβουλος πια) δεν έχει εκφράσει ανάλογες απορίες!!!

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ του κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ