Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Κατά της δημιουργίας Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Πεντέλη, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου του Δήμου σχετικά με την απόφαση κατά της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη.

Τυπικά μόνο ο κ. Γαβράς δεν ψήφισε κι αυτός όχι επειδή θέλει τα φωτοβολταϊκά στην Πεντέλη. Προηγήθηκε τοποθέτησή του με την οποία εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και ζήτησε να προστεθούν κι άλλα ζητήματα στην απόφαση. Αρνητικός ως προς τον τύπο λοιπόν, θετικότατος ως προς την ουσία όμως, που ήταν η αντίθεση στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη.

Όσον αφορά την ουσία λοιπόν υπήρξε ακόμη ένα παράδοξο. Η εισήγηση της μείζονος αντιπολίτευσης δεν έδινε ξεκάθαρα την πρόθεσή της. Ήταν ένα "ναι μεν αλλά". Το ίδιο και η τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου της μείζονος που ενώ έκλεινε το μάτι στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στην Πεντέλη, τελικά ψήφισε κατά. Προσωπικά θα εκτιμούσα περισσότερο την ξεκάθαρη στάση υπέρ των φωτοβολταϊκών παρά αυτή την περίεργη στάση.

Προκειμένου να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα μόλις έρθουν τα πρακτικά στα χέρια μου θα δημοσιοποιήσω τα συγκεκριμένα κομμάτια.


Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του Δήμου:

Στη συνεδρίαση της 27η Μαρτίου 2012, έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Παλλήνης, το Δημοτικό Συμβούλιο στη συντριπτική του πλειοψηφία, τάχθηκε κατά της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού.

Ο Δήμαρχος Παλλήνης στην εισήγησή του τόνισε:

«Ο δασικός πλούτος του πεντελικού όρους προστατεύεται με το υπ΄ αριθμ. 755/88 Π.Δ/γμα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωτοστάτησε στην έκδοση του ως άνω Προεδρικού Διατάγματος, ως εκ τούτου η τυχόν ανοχή μας σήμερα στην καταστρατήγηση του εν λόγω Προεδρικού διατάγματος, και κατ΄ επέκταση της δασικής νομοθεσίας, θα μας καθιστούσε ανακόλουθους και συνυπεύθυνους στην περιβαλλοντική κακοποίησή του όρους.

Η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου, εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού, πιστεύουμε ότι κατά κάποιο τρόπο επιβραβεύει τους εμπρησμούς, και ακυρώνει τον αναδασωτέο χαρακτήρα που προσδόθηκε στην περιοχή το 2010 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2009.

Το πάρκο που σχεδιάζεται να γίνει είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Η έκτασή του θα είναι 3,500 στρέμματα, έκταση περίπου ίση με την έκταση της Δ.Ε. Ανθούσας !!

Η αλλαγή στη φυσιογνωμία της περιοχής είναι προφανής.

Το Πεντελικό μετατρέπεται σε βιομηχανική περιοχή. Θα υπάρξει δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος με πυλώνες, χώροι για συσσώρευσή του, χώροι και κτήρια για τη λειτουργία της μονάδας. Η μονάδα παραγωγής θα πάρει τη θέση που μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε ένα πυκνό δάσος.

Η χλωρίδα και η πανίδα εννοείται ότι θα εξαφανιστούν, ενώ είναι αυτονόητο ότι η θερμοκρασία στην περιοχή θα ανέβει δύο με τρεις βαθμούς Η οπτική ρύπανση είναι προφανής!

Μια σοβαρή παράμετρος, που πρέπει να διευθετηθεί είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ι. Μονής Πεντέλης σε βουνά και δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα δεν προκύπτει από πουθενά, ότι στις δασικές εκτάσεις του Πεντελικού βουνού, υπάρχουν ιδιοκτησίες της Ιεράς Μονής. Το φωτοβολταϊκό πάρκο σχεδιάζεται να γίνει σε περιοχή όπου αμφισβητείται καταρχάς η ιδιοκτησία της μονής Πεντέλης.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και είναι κατά της παραβίασης των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος και υπέρ της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος του Πεντελικού, όπως επιτάσσει η δασική νομοθεσία.

Δεν έχουμε δικαίωμα, να ανοίξουμε μια κερκόπορτα που εν τέλει θα αλλοιώσει το πεντελικό περιβάλλον.

Κάτι τέτοιο θα μας καθιστούσε υπόλογους απέναντι στις επόμενες γενιές.

Εννοείται ότι δεν έχουμε δικαίωμα να στερήσουμε οριστικά από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αθήνας έναν από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου, που απέμειναν, το Πεντελικό όρος.

Αν εμείς τώρα ανεχθούμε μια τέτοια παραβίαση, έστω μια φορά, έστω και για λίγο, τότε θα είμαστε συνυπεύθυνοι σε μια τυχόν μελλοντική εμπορευματοποίηση του Πεντελικού και θα χάσουμε ένα ηθικό πλεονέκτημα μας, «να προστατεύουμε το δασικό χαρακτήρα του βουνού».

Αποδεχόμενο την εισήγηση του Δημάρχου το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του ζητά:

1. Να αποσυρθεί ΑΜΕΣΑ η εν λόγω τροπολογία, για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό όρος και η παραχώρηση σχετικής έκτασης.

2. Την αναδάσωση της περιοχής και την απαγόρευση κάθε είδους ανάπτυξης φωτοβολταϊκών ή άλλης βιομηχανικής εγκατάστασης.

3. Την προστασία κάθε αναδασωτέας περιοχής από οτιδήποτε αλλοιώνει το χαρακτήρα του δάσους, απέναντι σε κάθε φορέα που επιχειρεί το αντίθετο.