Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Νέο κτίριο με έντονο «κοινωνικό χαρακτήρα» στην Παλλήνη

Την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος προκειμένου να επιτευχθεί χρηματοδότηση 3.000.000 € για την κατασκευή κτιρίου με έντονο «κοινωνικό χαρακτήρα» που θα στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου
αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για διώροφο κτίριο 2.500 τμ (ισομερώς κατανεμημένων στους δύο ορόφους) καθώς και με δύο υπόγεια πάρκινγκ τα οποία θα λύσουν το γενικότερο πρόβλημα της περιοχής, σε χώρο επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος του Εσπερινού Σχολείου. Επίσης προβλέπεται διαμόρφωση με πράσινο των περιβαλλόντων χώρων.

Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου κτιρίου με την ίδια χρήση, έχει γίνει επί Δημαρχίας κ.Κωνσταντά πριν το 2002. Στη συνέχεια επί Δημαρχίας κ. Γκοτσόπουλου το κτίριο «μεταφέρθηκε» στο χώρο του «Διοικητικού Κέντρου», χωρίς όμως να γίνει καμία ενέργεια τροποποίησης της χρήσης στο συγκεκριμένο χώρο. Η λύση αυτή δεν προχώρησε λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι μέχρι σήμερα το κτίριο δεν υπάρχει.

Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορία 10ετίας σχεδόν, που δεν τελεσφόρησε. Σήμερα υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία μέσω της χρηματοδότησης να αποκτήσει επιτέλους η Παλλήνη ένα τέτοιο κτίριο, το οποίο άλλωστε οφείλεται στους κατοίκους της. 

Και ως γνωστόν ο νέος Δήμος Παλλήνης δεν αφήνει ευκαιρίες χρηματοδότησης να χάνονται μέσα από ατέρμονες συζητήσεις. 

Σας παραθέτω την εισήγηση του Δημάρχου:

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στους 10 πρώτους μήνες της λειτουργίας του νέου Καλλικρατικού Δήμου Παλλήνης βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις αντιξοότητες του Καλλικράτη, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται από τα πολλαπλά συστήματα ελέγχου και αναφοράς και τις νέες μεταφερόμενες αρμοδιότητες που αναλάβαμε.

Παρά ταύτα καταφέραμε να πετύχουμε σημαντικούς στόχους και να θέσουμε τα θεμέλια για την επίλυση καίριων προβλημάτων του Δήμου μας κυρίως σε θέματα υποδομών. Η έγκριση χρηματοδότησης 73,5 εκ. ευρώ για την μελέτη και κατασκευή του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων σηματοδοτεί την αρχή μιας πορείας που θα δώσει οριστική λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε εγκρίσεις για έργα ύδρευσης, ομβρίων, συμβασιοποιημένα έργα ακαθάρτων, έναν ακόμη Παιδικό Σταθμό, έργα Πληροφορικής και εξοικονόμησης ενέργειας.

Όλα αυτά αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ενίσχυση με κοινοτικά κονδύλια του κεφαλαίου που μπορούμε να επενδύσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής. Σαν Δημοτική Αρχή αυτό αποτελεί μια προεκλογική μας δέσμευση αλλά και μια μετεκλογική προτεραιότητα.

Σίγουρα όμως δεν είναι η μόνη. Δεσμευτήκαμε να αναπτύξουμε τον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής παρέχοντας στους πολίτες μας τις δομές και τις υποδομές που είναι απαραίτητες για να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλες τις δημοτικές ενότητες.

Σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε στις προκαταρκτικές ενέργειες για την κατασκευή ενός σύγχρονου κτηρίου Διοικητικών, Κοινωνικών και Πολιτιστικών λειτουργιών στο Ο.Τ. 1246 της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης. Ένα κτίριο που θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε όλες τις υπηρεσίες που παρέχονται προς τους πολίτες σε ένα εύκολα προσβάσιμο μέρος , αναβαθμίζοντας την περιοχή, προχωρώντας στην αποκέντρωση των Υπηρεσιών αλλά και προωθώντας την λογική της ολοκλήρωσης της πόλης όπου η κάθε Δημοτική Ενότητα στεγάζει όχι επικαλυπτόμενες αλλά συμπληρωματικές υπηρεσίες με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση του Δημότη.

Το νέο αυτό κτίριο που έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα θα στεγάσει :
  • Δημοτικά Ιατρεία Δ.Ε. Παλλήνης 
  • ΚΑΠΗ Δ.Ε. Παλλήνης 
  • ΚΕΠ Δ.Ε. Παλλήνης 
  • Ιατροπαιδαγωγικό Ινστιτούτο 
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο 
  • Κοινωνικές Υπηρεσίες (κεντρικά) 
  • Υπηρεσίες Υγείας (Κεντρικά) 
  • Υπηρεσίες Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού 
  • Τμήμα Αλλοδαπών (κεντρικά) 
  • Δημοτική Αστυνομία (κεντρικά) 
  • Αποκεντρωμένες Διοικητικές Υπηρεσίες 
  • Αντιδημάρχους 
  • Τοπικό Συμβούλιο 
  • Επίσης θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις, δημόσια διαβούλευση κλπ 
Η παρούσα αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στη σύνταξη των αναγκαίων μελετών ώστε να εξασφαλίσουμε και κατά ένα μεγάλο μέρος τη χρηματοδότηση και αυτού του έργου".