Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πρώτο μέλημα των πολιτικών μας: Να σώσουν τα μαγαζιά τους

Μετά τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα αλλά και ενδιαφέροντα.

Θα προσπαθήσω να αναλύσω τις σκέψεις των δύο βασικών παικτών σε αυτή τη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει.

Ο GAP μετά τη γκάφα του δημοψηφίσματος που έθεσε επί της ουσίας το θέμα της παραμονής μας στο ευρώ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αλλά και την έντονη αμφισβήτηση που δέχτηκε από τους βουλευτές του, πολιτικά δεν μπορεί να σταθεί πια.

Έτσι λοιπόν φεύγοντας, δεν είπε ποτέ τη λέξη παραιτούμαι αλλά ότι μέσω του Προέδρου θα προσπαθήσει να φτιάξει μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και αν αυτός είναι το πρόβλημα δέχεται να μην συμμετάσχει. Ήρθε μετά ο δεύτερος, ο εν δυνάμει πρωθυπουργός, να πει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουμε αυτή την Κυβέρνηση και μετά εκλογές. Απεύθυναν και οι δύο πρόσκληση συμμετοχής σε όλο αυτό, και στον Σαμαρά. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η επιχειρηματολογία ότι αυτή η νέα Κυβέρνηση, που σημειώνω οι εθνοπατέρες μας της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να την γνωρίζουν, έχει μπροστά της να κάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις και να πάρει δύσκολες αποφάσεις, συνεπώς πρέπει να απαρτίζεται από έμπειρους πολιτικούς.

Από την άλλη ο Σαμαράς που προηγουμένως είχε προτείνει Κυβέρνηση Τεχνοκρατών διάρκειας 6 εβδομάδων απέρριψε την πρόταση με μια πολύ λιτή και κατηγορηματική δήλωση.

Πίσω τώρα από αυτά που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω πως πιστεύω ότι σκέφτονται.

Ο GAP το μόνο που θα μπορούσε να θέλει είναι να μη φύγει ντροπιασμένος, γιατί ξέρει ότι θα φύγει. Κάτι τέτοιο πέρα από ομιλίες και ψήφους εμπιστοσύνης του το παρέχει η για λίγο καιρό ακόμη παραμονή του στην εξουσία ώστε να ξεχαστεί η γκάφα του δημοψηφίσματος. Μην εκπλαγείτε αν το επιχειρήσει προφασιζόμενος ασυμφωνία στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους και ντύνοντάς το με το μανδύα του Εθνικού συμφέροντος. Θα δούμε τις αμέσως προσεχείς ώρες-μέρες.

Οι πιθανοί διάδοχοι του GAP έχοντάς τον ήδη αμφισβητήσει αρκετά και γνωρίζοντας ότι
α) τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολύ χαμηλά λόγω της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των παραδοσιακών ψηφοφόρων του 
β) έγιναν ακόμη μικρότερα μετά την περί δημοψηφίσματος γκάφα του GAP και την ταπείνωση στο εξωτερικό, 
επιθυμούν να πάνε σε εκλογές όσο πιο αργά γίνεται προκειμένου: 
α) να ανατρέψουν το κλίμα όσο γίνεται, όχι αλλάζοντας πολιτική αλλά βάζοντας τα υπόλοιπα κόμματα στη θέση του συνενόχου μέσω της συνεργασίας τους σε μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας (κυρίως τη ΝΔ έχουν ως στόχο, ή οποία αν δεν δεχτεί θα της χρεώνουν την πιθανή εθνική καταστροφή) 
β) να έχουν το χρόνο να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες διαδοχής (γιατί το σενάριο να ξαναπάει το ΠΑΣΟΚ με τον GAP επικεφαλής, θα φέρει πολύ χαμηλά ποσοστά και θα χαθούν όλοι)

Ο Σαμαράς μετά το δώρο που του έκανε ο GAP πιέζει με την πρότασή του για όσο το δυνατόν συντομότερη προσφυγή στις κάλπες έτσι ώστε 
α) η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές δεν θα έχει κοινοβουλευτικούς, άρα δεν θα ασκεί πολιτική, άρα δεν κινδυνεύει από μικροπολιτικά προεκλογικά παιχνίδια 
β) εάν το ΠΑΣΟΚ πάει σε εκλογές με τον GAP και μάλιστα σύντομα, τότε έχει σαφέστατο και μεγάλο εκλογικό προβάδισμα. Άλλωστε υιοθετεί και μια ρητορεία που αγγίζει όλους τους θιγμένους από τα μέτρα γνωρίζοντας ότι λέει ψέματα 
γ) εάν το ΠΑΣΟΚ πάει σε εκλογές σε έξι εβδομάδες χωρίς GAP, τότε θα πάει σπαρασσόμενο από την εσωκομματική αντιπαράθεση των διεκδικητών. Ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκλέξει και να συνέρθει από τη διαδικασία εκλογής σε έξι εβδομάδες. Σας θυμίζω τι είχε γίνει το 2007 μεταξύ GAP και BENNY, τι υβρεολόγιο είχε αντιπαρατεθεί άσχετα αν σήμερα είναι όλο αγκαλίτσες. 

Εάν πετύχει ο Σαμαράς εκλογές σε 6 εβδομάδες, με κυβέρνηση εξωκοινοβουλευτικών μέχρι τότε, και με ΠΑΣΟΚ που έχει βγει από φάση διαδοχής, τότε μπορεί να πάρει και αυτοδυναμία. 

Όπως καταλάβατε σε αυτό το παιχνίδι προσωπικά βλέπω τρείς παίχτες. GAP, TONI, και διαδόχους GAP. Το ότι οι διάδοχοι θα είναι πάνω από ένας το θεωρώ δεδομένο, αλλά ακόμη και αν δεν είναι τα παραπάνω δεν διαφοροποιούνται σημαντικά. Επίσης πιστεύω πως θα πέσουν πολλά ονόματα στο τραπέζι ως κοινής αποδοχής άτομα, για να φέρουν τους «αντιπάλους» σε δύσκολη θέση και ίσως κάπου τελικά «κάτσει ή μπίλια» Αλλά αυτό δεν διαφοροποιεί το παραπάνω σκεπτικό.

Τέλος να πω πως Κυβέρνηση Εθνικής Συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ δεν έχει κανένα νόημα, εκτός αν ήταν Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΑ, γεγονός που φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας τώρα.

Οι παίχτες λοιπόν βάζουν τους εαυτούς τους και τα κόμματά τους πάνω από τη χώρα. Μην έχετε αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτό δείχνουν οι μέχρι σήμερα κινήσεις τους. Το Εθνικό συμφέρον, το λαϊκό συμφέρον, δεν υπάρχει στο μυαλό τους ούτε σε μια γωνίτσα. Η συναίνεση γι’ αυτούς σημαίνει αποκλειστικά τη διαφύλαξη των θέσεων και της καλύτερης τοποθέτησής τους εν’ όψει των εξελίξεων. Έχουν μπλέξει την πατρίδα με την παρτίδα.

Το έχω ξαναγράψει και το ξαναγράφω. ΤΑ ΜΑΓΑΖΑΚΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ. Το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα της αριστεράς, αλλά δεν θα ασχοληθώ επί του παρόντος αναλύοντας τη συμπεριφορά τους, γιατί όποτε μιλάνε νιώθω ότι μου λένε «μην μας ψηφίσεις».

Όμως τα περιθώρια είναι πολύ μικρά πια. Καταλάβετέ το και συνεννοηθείτε επιτέλους.

Εύχομαι να διαψευστώ γρήγορα.