Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η κεντρική πλατεία του Γέρακα αποδίδεται στους κατοίκους

Υλοποιώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι των κατοίκων ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη χθεσινή απόφασή τους, αποδίδουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ την πλατεία σε αποκλειστική χρήση από τους κατοίκους.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος τόνισε ότι στην πλατεία τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι πολίτες. Έτσι λοιπόν απομακρύνονται όλα τα τραπεζοκαθίσματα – κατασκευές από την πλατεία. Επειδή όμως και τα μαγαζιά πρέπει να δουλέψουν, διαπλατύνεται το πεζοδρόμιο από την πλευρά των καταστημάτων, έτσι ώστε το κάθε μαγαζί θα έχει χώρο για τραπεζοκαθίσματα α) στην πρασιά του β) στο νέο διαπλατυμένο πεζοδρόμιο και σε πλάτος ανάλογο με την πρόσοψή του.

Παράλληλα ο σημερινός χώρος που καταλαμβάνουν τα καταστήματα θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να αυξηθεί το πράσινο και η πλατεία που είναι και σημείο αναφοράς της πόλης μας, να αποτελεί χώρο αντάξιο των κατοίκων της πολυπληθέστερης πόλης της Ανατολικής Αττικής. Η οδός Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για διέλευση και όχι για στάθμευση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η άποψη του να μεγαλώσει μεν το πεζοδρόμιο, αλλά από την πλευρά της πλατείας, μάλιστα υπήρξε και σχετική επιχειρηματολογία επ’ αυτού που είχε να κάνει περισσότερο με το μικρό πλάτος δρόμου που θα απομείνει μετά τη διαπλάτυνση και τη διευκόλυνση των μονίμων κατοίκων (είσοδος στα γκαράζ – βυτιοφόρα). Η άποψη αυτή, που απορρίφθηκε, μάλλον υποκρύπτει την προσδοκία ότι εάν τα τραπεζοκαθίσματα πάνε από την πλευρά της πλατείας θα μπορούν να επεκταθούν σε πλάτος μεγαλύτερο της πρόσοψης του κάθε καταστήματος. Άλλωστε το πλάτος του δρόμου που θα απομείνει, είτε από τη μια είτε από την άλλη μεριά γίνει η διαπλάτυνση, θα είναι το ίδιο.

Με την απόφαση αυτή αποδίδεται η «δικαιοσύνη» που μέχρι σήμερα έλειπε από την κατανομή και χρήση της πλατείας. Με την μέχρι τώρα χρήση της, ο χαρακτήρας της ως κοινωφελής χώρος είχε εξαλειφθεί αφού τα καταστήματα καταλάμβαναν πολύ μεγάλη επιφάνεια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η χρήση της από τους κατοίκους που δεν επιθυμούσαν να καθίσουν σε κάποιο κατάστημα.

Η διαμόρφωση θα πραγματοποιηθεί κατά τους χειμερινούς μήνες έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα τόσο στην κοινωνική ζωή της πλατείας όσο και στη λειτουργία των καταστημάτων.


Κάντε κλικ πάνω στο σχέδιο για να έχετε μια πρώτη εικόνα