Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στις 25 Σεπτεμβρίου, 09:30 το πρωί, στην εκκλησία της Αγ.Παρασκευής στο Καπανδρίτι το 40ήμερο μνημόσυνο του Θανάση Μπαλή

Ο θάνατος του Θανάση Μπαλή συγκλόνισε όσους τον εγνώριζαν , οι περισσότεροι των οποίων αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός , αγνοώντας την άσχημη εξέλιξη της υγείας του , για την οποία ο ίδιος είχε φροντίσει να μη γίνει γνωστή.

Η κηδεία του έγινε την Κυριακή 21 Αυγούστου στο Καπανδρίτι παρουσία πλήθος κόσμου. Μπορέσαμε να διακρίνουμε την υφυπουργό παιδείας κα Χριστοφιλοπούλου, τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής κο Βρεττό, τους βουλευτές κους Ασπραδάκη και Οικονόμου, τον διοικητή του ΙΚΑ κο Σπυρόπουλο, τον πρώην νομάρχη Αν.Αττικής κο Λ.Κουρή, τον γραμματέα της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ κο Πανταζή, το μέλος της ΓΣΕΕ κο Μουτάφη, τους Δημάρχους Παλλήνης, Αχαρνών και Διονύσου, και πολλούς νομαρχιακούς και δημοτικούς συμβούλους.

Στέφανα απέστειλαν ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κος Πάγκαλος, ο περιφερειάρχης κος Σγουρός, η ΤΕΔΚΝΑ, η υποψήφια βουλευτής κα Γράψα, η ΕΥΔΑΠ, ενώ σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειας σημαντικό χρηματικό ποσό κατατέθηκε στο λογαριασμό για το "Χαμόγελο του παιδιού".

Ο εκλιπών είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Πολυδενδρίου, συνδικαλιστής στην ΕΥΔΑΠ και στον Οινοποιητικό συνεταιρισμό Αττικής, γραμματέας Βόρειας Αττικής της Ν.Ε.του ΠΑΣΟΚ και ήταν υποψήφιος Νομάρχης στις εκλογές του 2006.

Τον επικήδειο εκφώνησε μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, ο πρώην Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου Στέλιος Κοροβέσης, δημιουργώντας ιδιαίτερη συγκίνηση και αίσθηση στους παρευρισκομένους.

Τον παραθέτουμε επακριβώς:

"Φίλε, συνάδελφε, σύντροφε, κουμπάρε, Θανάση Μπαλλή.
Νικήθηκες σε έναν αγώνα που δεν βγαίνει κανένας νικητής.
Κέρδισες όμως όλους αυτούς που δίνουν νόημα και περηφάνεια στους δικούς σου ανθρώπους και σε όσους σε γνώρισαν.
Για αυτό και είμαστε ολοι εδώ, σε μια σύναξη που δεν είναι σαν  τις άλλες. Σε μια συγκέντρωση που δεν είναι προεκλογική ή επινίκια.
Σε μια συγκέντρωση δική σου – αλλά ποιος να το πίστευε – αποχαιρετιστήρια.
Όταν λες Θανάσης Μπαλλής, ο πρώτος χαρακτηρισμός που έρχεται στο νού. Είναι ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ.
Γιατί ποια άλλη λέξη μπορεί να αποδώσει καλύτερα έναν που δεν ήταν ποτέ ουδέτερος ή χλιαρός.
Εναν που είχε πάθος με την ευθεία γραμμή και απέχθεια με την τεθλασμένη.
Εναν που στο κοντέρ του έγραψε χιλιάδες χιλιόμετρα για τα κοινά.
Εναν που δεν δίσταζε να τα βάλει ακόμα και με το δικό του κόμμα, χωρίς να προδώσει την ιδεολογία του.
Εναν ενοχλητικό για το σύστημα, αντισυμβατικό και αληθινό, που δεν επένδυσε ποτέ στο δικό του όφελος.
Εναν με πολιτικές αρχές και αξίες σμιλεμένες με τα καλά υλικά και το μέταλλο της αρχικής οργάνωσης.
Εναν δημοκράτη στις πράξεις και όχι στα λόγια.
Εναν που πήρε πολύ λιγότερα από όσα εδικαιούτο.
Αυτός ήταν ο άνδρας που θα μας λείψει. Όμως Θανάση, η μνήμη είναι ζωή. Για αυτό πεθαίνουν μόνο όσοι δεν αφήνουν κάτι. Και εσύ σε όλους που σε γνωρίσαμε άφησες πολλά.
Φίλε, συνάδελφε στην αυτοδιοίκηση, σύντροφε, κουμπάρε,
Εχω το προνόμιο να ξέρω γιατί αυτή τη τελευταία και άνιση μάχη διάλεξες να τη δώσεις με πολύ λίγους. Για να μη κουράσεις.
Εχω το προνόμιο να ξέρω πολλές από τις επιθυμίες σου. Θα κάνουμε το πάν για να τις υλοποιήσουμε. Το λάθος με το τελευταίο ξύρισμα δεν θα ξαναγίνει…
Εχω το προνόμιο να ξέρω τη μεγάλη απογοήτευση σου για τους χειρισμούς στις τελευταίες εκλογές.
Ηξερες ότι η πολιτική είναι σκληρή και δεν μοιράζει δίκαια.
Ηθελες όμως μία εξήγηση.
Πολύ περισσότερο όταν στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές, που όλοι έκανα πέρα για να μη χρεωθούν την ήττα και  τσαλακώσουν το ίματζ τους, εσύ σαν καλός στρατιώτης, πήρες στους ώμους σου ένα ολόκληρο κόμμα και το έβγαλες ασπροπρόσωπο.
Τα πρόσωπα όμως που περίμενες μέχρι χθές για να σου δώσουν εξηγήσεις για την συμπεριφορά τους, δεν έφτασαν ποτέ και ας τους είχες δώσει τα πάντα…
Φίλε,
Ο χάρος είναι τόσο τεχνίτης που ξέρει ποιους επιλέγει.
Εμείς όμως που μένουμε εδώ θα σου υποσχεθούμε ότι θα συνεχίζουμε μαζί.
Εσύ αν πας κατά τον ουρανό, επειδή ποτέ δεν θα μείνεις ήσυχος, φρόντισε μαζί με τα άλλα, στους καινούργιους αγώνες σου, οι σύντροφοι σου να σου φερθούν πιο έντιμα.
Αν πάλι επιστρέφεις στην γή σου, έχεις τόσα για να ασχοληθείς.
Τά αμπέλια σου, τα κρασιά σου, οι ελιές, τα κλαδέματα και τα περιβόλια που παραμέλισες, σε περιμένουν.
Ελένη, Ελια, Σπύρο. Η ζωή δεν σας αφήνει να την διαβείται δίχως δάκρυα. Ευτυχώς όμως και με τόση περηφάνια για τον άνθρωπό σας.
Θανάση ,
Αντίο και καλό σου ταξίδι".

Το 40ήμερο μνημόσυνο, θα γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου, 09.30 π.μ. στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στο Καπανδρίτι.