Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση σε "ψιθύρους"

Από την αρχή της προεκλογικής περιόδου γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς κακόβουλων και υβριστικών «ψιθύρων» που παίρνουν τη μορφή «επιστολών» ή ανακοινώσεων σε ιστοχώρους με σκοπό όχι να εκφράσουν άποψη,  πρόταση ή θέση αλλά ναδιασπείρουν αμφιβολίες και να σπιλώσουν υπολήψεις. Είναι πολιτική μας αρχή και θέση να μην πέφτουμε σε αυτό το επίπεδο και να μην απαντάμε σε τέτοιες προκλήσεις. 
Όταν όμως αυτή η τακτική υιοθετείται και επισήμως με δελτίο τύπου της 25ης Σεπτεμβρίου από τη δημοτική παράταξη του κ. Κωνσταντά, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε.
Αναφερθήκαμε σε οικονομικό χρέος του νυν Δημάρχου Παλλήνης γιατί αυτό επικαλείται ο ίδιος παντού, από τότε που ανέλαβε το Δήμο από τον κ. Γκοτσόπουλο μέχρι που άρχισε ανεπίσημα η προεκλογική περίοδος. Να έχουμε ίδια γνώση δεν θα μπορούσαμε, καθώς ο κ. Κωνσταντάς μέχρι και σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει τον ισολογισμό 2009 του Δήμου Παλλήνης, πολύ δε περισσότερο οικονομικά στοιχεία που αφορούν το 2010.
Τα αντίστοιχα στοιχεία του Δήμου Γέρακα έχουν όλα δημοσιευτεί εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών, έχουν αναλυθεί εκτενώς στο δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και είναι στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.
Συμφωνούμε απόλυτα ότι τα χρήματα του Δήμου πρέπει να δαπανώνται σε έργα και υπηρεσίες για τους δημότες και μέσα στην τετραετία που διανύουμε:
1) ολοκληρώνουμε δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων που άμεσα εξυπηρετεί πάνω το 40% της πόλης.
2) κατασκευάσαμε 5 χλμ. δίκτυο ομβρίων και σκεπάσαμε το ρέμα στην Παναγίτσα το οποίο ήδη διαμορφώνουμε σε χώρο περιπάτου & αναψυχής.
3) είμαστε στο τελικό στάδιο της ένταξης σχεδόν 2.000 στρεμμάτων στο Σχέδιο Πόλης ξεπερνώντας έτσι το 90% της συνολικής έκτασης.
4) κατασκευάσαμε δεκάδες χιλιόμετρα νέου οδικού δικτύου (πάνω από 300 καινούριους δρόμους) κι έτσι ολοκληρώνουμε το σύνολο της οδοποιίας εντός κι εκτός σχεδίουενώ παράλληλα συντηρήσαμε πολύ περισσότερα από το υπάρχον οδικό δίκτυο.
5) κατασκευάσαμε 60.000 τ.μ. νέων πεζοδρομίων
6) τοποθετήσαμε 2000 νέα οικολογικά φωτιστικά σώματα σε όλη την πόλη
7) κατασκευάσαμε 10 νέες πλατείες και 3 νέες παιδικές χαρές
8) αναπλάσαμε 4 υφιστάμενες πλατείες και 10 παιδικές χαρές, διαμορφώσαμε 30 κοινόχρηστους χώρους και φυτέψαμε πάνω από 2000 νέα δέντρα
9) καταρτίσαμε πλήρη μελέτη, εξασφαλίσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ και δημοπρατούμε ολοκληρωμένο έργο ενοποίησης αθλητικών, σχολικών και κοινόχρηστων χώρων με πεζοδρόμους, διαμόρφωση διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και στάσεις αναψυχής και άθλησης με όργανα άθλησης υπαίθρου
10) λειτουργήσαμε ένα νέο βρεφονηπιακό σταθμό (60 θέσεων), δημοπρατήσαμε άλλον έναν (52 θέσεων) με πόρους από το ΕΣΠΑ και ήδη ολοκληρώσαμε την μελέτη για την κατασκευή ενός ακόμη βρεφονηπιακού σταθμού (60 θέσεων)
11) λειτουργήσαμε τη δωρεάν Δημοτική Συγκοινωνία, που ήδη καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Γέρακα
12) πετύχαμε την κατασκευή, τριών νέων νηπιαγωγείων, δύο δημοτικών και του καλλιτεχνικού γυμνασίου-λυκείου. Ταυτόχρονα πετύχαμε και την ανακατασκευή του 3ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου
13) λειτουργήσαμε το 4ο Αθλητικό Κέντρο (κλειστό γήπεδο χάντμπολ)
14) εκσυγχρονίσαμε την υπηρεσία καθαριότητας με αγορά νέου μηχανολογικού εξοπλισμού (2 φορτηγά, 3 απορριμματοφόρα, 1 σάρωθρο οδών, 1 υδροφόρα για πλύσιμο οδών, 4 τρίκυκλα, 1000 καινούριοι κάδοι, 300 μικροί κάδοι κοινόχρηστων χώρων κ.α.)
15) εγκαταστήσαμε 3 υδατοδεξαμενές για άμεσο ανεφοδιασμό πυροσβεστικών ελικοπτέρων  και οχημάτων και είμαστε ο πρώτος Δήμος της περιοχής που εγκαθιστά απομακρυσμένο σύστημα πυρανίχνευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών
16) προσφέρουμε στους δημότες μας πλήρεις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πρόνοια μέσα από την Κοινωφελή μας Επιχείρηση. Ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε το ΚΕΠ, το ΚΑΠΗ και το 2ο Δημοτικό Ιατρείο
17) λειτουργήσαμε πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους καθώς και ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών συσκευών και οικιακής κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων
18) λειτουργήσαμε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων
19) εφαρμόσαμε την κυκλοφοριακή μελέτη
20) δημοπρατήσαμε τη σύνταξη μελέτης για την ανάπλαση του κεντρικού οδικού δικτύου σε όλο το Δήμο
21) εγκαταστήσαμε δίκτυο 6 σημείων δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης
22) κατασκευάσαμε πίστα skate για τους νέους και πολλά άλλα που δεν έχουμε εδώ τον χώρο να τα αναφέρουμε.
Αυτό το έργο είναι υπαρκτό, έχει οδό και αριθμό και, υλοποιήθηκε σε όλες τις γειτονιές, για όλους τους πολίτες, έχει δε εξοφληθεί πλήρως αμέσως μετά την ολοκλήρωση του.
Με σεβασμό στα χρήματα των δημοτών που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το τεράστιο αυτό έργο υλοποιήθηκε κι ο Δήμος Γέρακα εξακολουθεί να παράγει τόσο πλεονάσματα χρήσης όσο και ταμειακά με αποτέλεσμα να έχει στο ταμείο του (όχιδήθεν αλλά πραγματικά) πάνω από 10.000.000 ΕΥΡΩ για να συνεχίσει αυτά τα αναπτυξιακά έργα.
Αυτό επετεύχθη με σωστό σχεδιασμό, συνετή διαχείριση, διεκδίκηση κι εξασφάλιση κοινοτικών πόρων, ορθές διαδικασίες, σκληρή κι οργανωμένη δουλειά.
Αυτή η κατάκτηση μας δίνει την εμπειρία και την τεχνογνωσία να βλέπουμε τα πράγματα πιο απλά και πιο εφικτά από αυτούς που δεν έχουν πετύχει τα αντίστοιχα.
Δεν πιστεύουμε ούτε ισχυριζόμαστε ότι ο Γέρακας έχει γίνει παράδεισος δεν κατεβάζουμε όμως τον πήχη εκεί που φτάνουμε, αλλά τον βάζουμε πολύ ψηλότερα.
Για την πόλη μας θέλουμε το καλύτερο και αυτή η προσπάθεια δε σταματά ποτέ. Όσα κι αν έχουμε κάνει μέχρι σήμερα είναι λίγα μπροστά σε αυτά που αξίζουν οι κάτοικοι της Ανθούσας, του Γέρακα και της Παλλήνης.
Το ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο επίπεδο που θέλουμε δεν μπορεί να ισοπεδώσει ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής που έχει κατακτηθεί ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του νέου ενιαίου Δήμου Παλλήνης (Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη) που παρουσιάζουν επί χρόνια σημάδια αδιαφορίας κι εγκατάλειψης. Οι συμπολίτες  μας έχουν μάτια και βλέπουν, περπατούν τις γειτονιές και κρίνουν και δεν θα διαμορφώσουν άποψη βάση αφοριστικών μανιφέστων.
Η παράταξη του κ. Κωνσταντά δεν διστάζει ακόμα και να σπείρει τον τρόμο ανάμεσα στους δημοτικούς υπαλλήλους, επικαλούμενη την αναφορά μας σε «αναδιάρθρωση του προσωπικού». Παλιός αυτοδιοικητικός ο ίδιος θα έπρεπε να έχει κάνει τον κόπο να διαβάσει το νόμο για τη διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) και να αντιληφθεί ότι στο πλαίσιο της συγχώνευσης των τριών ΟΤΑ και των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και προσωπικού από τις Νομαρχίες αυτό δεν αποτελεί επιλογή αλλά ουσιαστικήπροϋπόθεση κι επιταγή του νόμου για την εύρυθμη κι αποτελεσματική λειτουργία του νέου Δήμου, χωρίς την απόλυση κανενός υπαλλήλου.
 Επικαλείται ακόμα ότι παρουσιάζουμε ως δικό μας έργο, έργα του προηγούμενου Δημάρχου Γέρακα. Πραγματικά συνεχίζουμε το έργο μιας δημοτικής παράταξης της οποίας υπήρξαμε επί χρόνια στελέχη και συντελέσαμε στην ανάπτυξη του τόπου μας. Παράλληλα όμως έχουμε να επιδείξουμε σημαντικό έργο μέσα στη δική μας θητείαστο οποίο μόνο συνοπτικά αναφερθήκαμε πιο πάνω. Ο ίδιος ο κ. Κωνσταντάς όχι μόνο επικαλείται έργα που κατασκεύασε ο προηγούμενος Δήμαρχος Παλλήνης κ. Γκοτσόπουλος όπως το «Κλειστό Γυμναστήριο της Κάντζας», αλλά και έργα επόμενων Δημάρχων όπως ο βρεφονηπιακός σταθμός του Αγ. Νικολάου που μετά από δύο διαδοχικές ακυρώσεις βρίσκεται ακόμη στο στάδιο καθορισμού των όρων δόμησης του οικοπέδου και δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί και η κατασκευή της Λ. Κύπρου (έργο 4,5 εκ. ΕΥΡΩ, το οποίο έχει εγκεκριμένες πιστώσεις από το Π.Δ.Ε. μόλις 700.000 ΕΥΡΩ από τις οποίες δεν έχει εκταμιευθεί ούτε 1 ΕΥΡΩ).
 Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για τους δημότες και αξιοποιώντας την πείρα και την τεχνογνωσία μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους πόρους για την αποπεράτωση τους, ώστε να μη μείνουν απλά σκίτσα που κοσμούν ένα προεκλογικό φυλλάδιο.
 Κλείνοντας δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε ότι αυτές οι άναρθρες πολιτικές κραυγές φέρνουν στο μυαλό τη λαϊκή παροιμία που σοφά αναφέρει: «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».
Φυσικά δεν επιθυμούμε να αποδώσουμε σε κανέναν απολύτως το κοσμητικό επίθετο του πρώτου μέρους της παροιμίας, αλλά, ναι, πιστεύουμε ότι έχουμε κερδίσει με τις πράξεις μας και το έργο μας τον τίτλο του «νοικοκύρη». 
Όπως και ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης, αναρωτιόμαστε κι εμείς, μήπως τελικά η δημοτική παράταξη του κ. Κωνσταντά καταφεύγει στην ύβρη, στη συκοφάντηση και στην προσωπική όξυνση ακριβώς επειδή δεν έχει αντίστοιχο έργο να αντιπαραθέσει;
Δεν θα τους ακολουθήσουμε σ’ αυτό το δρόμο, εμπιστευόμαστε, όπως κάναμε πάντα, την κρίση των πολιτών και περιμένουμε να αξιολογηθούμε με βάση το έργο μας και τις δεσμεύσεις μας για μια πόλη όπου η ανάπτυξη εκφράζεται σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής του πολίτη και όχι μόνο σε μεγαλόσχημες και ανεκπλήρωτες επί χρόνια υποσχέσεις.
Μια πόλη ανθρώπινη, μια πόλη για όλους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ανθούσα-Γέρακας-Παλλήνη, μια πόλη για όλους»